4. etapa Okolo Británie 2021: Van Aert víťazstvom berie líderský dres

MS v cyklistike 2021 favoriti Flámsko

zdroj: © SWpix.com

4. etapa Okolo Británie 2021 si pre pretekárov pripravila prvé ozajstné kopce, ktoré sa postarali o strhujúci záver. V ňom cyklisti zdolali krátke strmé a najmä dynamické stúpanie na slávny mys Great Orme vo Walese. Jeho dĺžka (necelé dva kilometre) nebola závratná, ale priemerný sklon o 9 % už nebol na zahodenie. Papierovo takýto kopec mal sedieť Woutu van Aertovi (:tjb:) či Ethanovi Hayterovi (:ins:), ktorý do dnešnej etapy nastupoval ako líder pretekov. Napokon sa z víťazstva tešil prvý menovaný, ktorý v strhujúcom a najmä ťažkom šprinte do kopca porazil Juliana Alaphilippa (:dqt:), ktorého šprint nemal priamu trajektóriu. Ethan Hayter v záverečnom kopci stratil na najlepších 8 sekúnd.   

Ako prebiehala 4. etapa Okolo Británie?

Profil

4. etapa Okolo Británie 2021
4. etapa Okolo Británie 2021

Nie je sa kam ponáhľať

Hneď od úvodu etapy si do úniku nastúpilo šesť pretekárov. Boli nimi Gruffudd Lewis (Ribble Weldtite Pro Cycling), Robert Donaldson (British Cycling), Ollie Peckover (SwiftCarbon Pro Cycling), Jokin Murguialday (Team Caja Rural-RGA). Toto kvarteto dopĺňala dvojica, ktorá si to už v celodennom úniku na pretekoch Okolo Británie vyskúšala: Jakey Stewart (Canyon dhb SunGod) a Nícolas Sessler (Global 6 Cycling).

Ich náskok na pelotón bol v úvodných pasážach etapy aj na úrovni deviatich minút. Avšak od méty 120 kilometrov pred cieľom sa ustálil na štyroch minútach. Tempo však nebolo vysoké, nebolo sa kam ponáhľať. Dirigentom hlavného poľa boli celky Jumbo – Visma a INEOS Grenadiers.

Stúpanie Eidda´s Well

Prvým kopcom prvej kategórie, ktorý museli cyklisti zdolať, bol Eidda´s Well – celkovo najdlhšie stúpanie na trase pretekov Okolo Británie 2021. Meral 9 kilometrov a v jeho úvode zaútočila trojica v zložení Marc Soler (MOV), Ben Healy a Thomas Gloag (obaja TRINITY Racing).

Čelnú šesticu, ktorá už každým ukrojeným kilometrov strácala viac a viac zo svojho náskoku, sa im podarilo dostihnúť 60 kilometrov na pásku. Rozdiel medzi skupinami však bol minútový a nemal dlhú trvácnosť. Tá expirovala o 20 kilometrov ďalej, kedy sa obe skupiny spojili.

Gonzalez, Kanter a Schmid útočia

30 kilometrov pred cieľom sa preteková situácia nepáčila trojici v zložení David Gonzalez (CajaRural_RGA), Max Kanter (DSM) a Mauro Schmid (:tqa:), ktorí zaútočili. V malom brejku poctivo striedali a dokázali si vybudovať malý náskok na pelotón. Napokon aj ich snaha vyšla nazmar, keďže 16 kilometrov pred cieľom boli pohltení rozbehnutým pelotónom.    

Záver

Záverečné stúpanie začalo kilometre a 800 metrov pred cieľovou páskou. Prvých 400 metrov, ktoré mali sklon 12%, cyklisti zvládli v relatívnom pokoji. Na čele sa usadil Julian Alaphilippe (:dqt:), Michael Woods (:isn:) či taktiež Wout van Aert (:tjb:). Líder pretekov Ethan Hayter (:ins:) jazdil až na 8. pozícii a jeho reč tela hovorila jasne: „dnes to nie je môj deň.“ A to sa aj napokon ukázalo v poslednom kilometri etapy, kedy sa trojica už spomenutých cyklistov osamostatnila na čele. Ethan mal nepríjemnú medzeru.
V samotnom závere čelná trojica aj s úradujúcim majstrom sveta spomalila, čo spôsobilo návrat Ethana späť do boja o víťazstvo. Záverečný šprint v podaní Juliana Alaphilippa a Wouita van Aerta však bol opäť nad jeho sily, a preto do cieľa prišiel o pár sekúnd neskôr. To v konečnom hodnotení znamenalo stratu líderského dresu.

4. etapa Okolo Británie 2021 – výsledky:

01Wout Van AertJumbo-Visma05:04:2220
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 0010
03Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 015
04Mikkel HonoreDeceuninck-Quick Step+ 04
05Ethan HayterINEOS Grenadiers+ 08
06Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 13
07Kristian SbaragliAlpecin-Fenix+ 16
08Simon ClarkeTeam Qhubeka NextHash+ 16
09Sergio MartinCaja Rural-Seguros RGA+ 27
10Nicolas RocheTeam DSM+ 29

 4. etapa Okolo Británie 2021

Ethan Hayter teda už nie je lídrom domácich pretekov. Tmavomodrý dres si zajtra oblečie Wout van Aert. Má k dobru len 2 sekundy. Na tretie miesto sa vyhupol majster sveta z Francúzska.

01Wout Van AertJumbo-Visma14:44:49
02Ethan HayterINEOS Grenadiers+ 02
03Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 11
04Mikkel HonoreDeceuninck-Quick Step+ 21
05Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 40
06Rohan DennisINEOS Grenadiers+ 44
07Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 56
08Kristian SbaragliAlpecin-Fenix+ 01:13
09Mark DonovanTeam DSM+ 01:34
10Xandro MeurisseAlpecin-Fenix+ 01:38

Zajtra je na programe 5. etapa, ktorá by mohla v závere vyhovovať šprintérom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár