4. etapa Okolo Chorvátska 2022: Alex Laurance ukázal Milanovi chrbát

4. etapa Okolo Chorvátska 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamDSM/status/15758

4. etapa Okolo Chorvátska 2022 merala viac ako 200 kilometrov a cyklistov previedla prevažne rovinatou traťou až do Crikvenice. Tam ich čakal nepríjmený technický záver na mokrej vozovke, ktorý najlepšie zvládol Alex Laurance (BaB Hotels). Jonathan Milan, víťaz prvých dvoch etáp, opäť siahal na víťazstvo, no pád pretekára pred ním mu záverečný šprint znepríjemnil. Tretí finišoval Matej Mohorič (TBV). 

Čo sa týka celkovej klasifikácie, Jonathan Milan si pred kráľovskou etapou upevnil líderskú pozíciu. Jonas Vingegaard však nie je ďaleko.

4. etapa Okolo Chorvátska 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=773&y=2022&e=04

Šestica na čele

Už od úvodu sa do celodenného úniku prebojovala šestica cyklistov z kontinentálnych tímov. Na kompaktný pelotón si spoluprácou dokázali vybudovať náskok viac ako 4 minút, ktorý bol prevažnú časť etapy zastabilizovaný. Na hrote hlavného poľa pracovali jazdci tímu Bahrain – Victorious v prospech svojho aj pretekového lídra Jonathana Milana. Mladý Talian, víťaz prvých dvoch úvodných etáp, sa aj vo 4. etape prezentoval v červenom drese, ktorý držal iba o 1 sekundu pred Jonasom Vingegaardom (:tjb:), víťazom tretej etapy.

Konštantnosť je hlavným korením

Postupne ako kilometre ubiehali, bolo čoraz jasnejšie, že aj dnešný víťaz bude z hlavného poľa, keďže tím Bahrain – Victorious strojovým tempom monotónne sťahoval šesticu na čele. Na méte 40 kilometrov pred cieľom bol jej náskok menej ako dvojminútový.

Záverečné stúpanie poblíž Crikvenice

Celodenný únik bol pohltený 13 kilometrov pred cieľom. Následne nasledoval prvý prejazd cieľovou čiarou, kde bola vypísaná šprintérska prémia. O bonusové sekundy však nikto neprejavil vehementný záujem, preto sa nešpurtovalo. Následne na rad prišla vrchárska prémia 3. kategórie.

Ako prví sa do stúpania dostali jazdci tímu DSM podobne ako Jonas Vingegaard, víťaz tohtoročnej starej dámy. Na serpentínach postupne začal strácať priebežný líder pretekov Jonathan Milan. Pri chuti boli aj jazdci kontinentálnych tímov, ktorí sa nechceli v konkurencii World Tour stratiť. Napokon sa ale balík neroztrhal a Jonathan Milan ostal v hre o ďalší etapový vavrín. Dvorným domestikom mu bol Santiago Buitrago (TBV).

Šprintérska koncovka

Pretekári sa reda pospolu vrátili do Crikvenice, kde si to rozdali v technickom kľukatom závere. Ten sa hneď na začiatku stal osudným pre jedného pretekára, ktorý išiel na zem priamo z čela balíka. To odsunulo Jonathana Milana na menej výhodnú pozíciu, ktorú sa snažil v úplnom závere vylepšiť, no lepšiu východziu pozíciu pre súperov už nedokázal odvrátiť. Aj z toho dôvodu sa po preťatí cieľovej pásky radoval Alex Laurance (BaB Hotels). Milan však dokázal finišovať na krásnom druhom mieste. Tretiu priečku vydoloval Matej Mohorič (TBV).

4. etapa Okolo Chorvátska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 5. etapa, ktorá bude najkopcovitejšia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár