4. etapa Okolo Ománu 2023: Ulissi ukoristil v náročnom šprinte víťazstvo

4. etapa Okolo Ománu 2023

zdroj: https://twitter.com/tourofoman/status/835/photo/1

4. etapa Okolo Ománu 2023 zaviedla pretekárov do vrchoviny Yitti, kde sa finišovalo. V závere mal najviac síl Talian Diego Ulissi (UAD). Druhý skončil Axel Zingle (COF) a tretí Ide Schelling (BOH). Doterajší líder Jorgenson si udržal dres lídra pretekov. 

4. etapa Okolo Ománu 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-4/today/profiles

Štart:

Josef Černý v akcii

Úvod etapy bol poznačený množstvom atakov a nástupov, no iba Josefovi Černému (SOQ) sa podarilo pelotónu vzdialiť. Avšak po 20 kilometroch sólo jazdy bol český špecialista pohltený. Následne sa do čela pelotónu prepracovala trojica v zložení Manuele Boaro, Benjamin Perry a svoju účasť v úniku si chcel zopakovať aj Jeroen Meijers. Lenže pelotón s takouto skladbou celodenného úniku nebol spokojný.

Črtá sa finálny únik

Fredrik Dversnes bol ďalším pretekárom, ktorý sa pokúšal o únik. Najväčšou motiváciou pre neho boli body na prvej šprintérskej prémii, ktorú aj vyhral pred Merlierom a Kanterom. Dostal sa tak do líderstva v súťaži o najaktívnejšieho jazdca.

Fredrik Dversnes jazdil zopár kilometrov pred pelotónom, v ktorom sa ešte stále nachádzali jazdci, ktorí by chceli zvládnuť etapu v samotnom čele. Preto nástupy neutíchali. Napokon sa k Dversnesovi pridali Yevgeniy Fedorov, Urko Berrade a Youcef Reguigui. Vzniklo tak čelné kvarteto, ktoré si na pelotón vypracovalo náskok maximálne 3 minút.

Šprint č. 2

Ako to bolo v etapách doposiaľ, aj vo 4. skúške si cyklisti prešli dvoma šprintérskymi prémiami. Tú druhú vyhral Alžírčan Youcef Reguigui. To už bolo v pasáži, kedy časový vankúš medzi čelom pretekov a pelotónom strácal na svojej stabilite. Napokon bol únik eliminovaný na méte 10 kilometrov pred cieľom.

Záver

Ako prvý na predposlednom stúpaní dňa dlhom 2 500 metrov zaútočil Alexey Lutsenko (AST), ktorý sa napokon stal víťazom tejto vrchárskej prémie. Cieľ však bol ešte pár kilometrov vzdialený.

Vyselektovanú hlavnú skupinu sa snažil prekvapiť šprintér Pascal Ackermann (UAD), ktorý zaútočil 6 kilometrov od cieľa. Ako sa však očakávalo, Nemec dlho osamotený na čele neostal. Všetci favoriti vrátane Jorgensona v červenom drese jazdili pokope, takpovediac unisono. aj z toho dôvodu sa do cieľového priestoru dostala pomerne väčšia skupinka pretekárov – favoritov, ktorí si to rozdali v záverečnom hromadnom šprinte. Najviac síl a dobrú pozíciu mal Talian Diego Ulissi (UAD).

4. etapa Okolo Ománu 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe vyvrcholenie 12. ročníka pretekov Okolo Ománu 2023.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár