4. etapa Okolo Sicílie 2021: Vincenzo Nibali vyhral po dvoch rokoch, Valverde nestačil

4. etapa Okolo Sicílie 2021

zdroj: https://twitter.com/ilgirodisicilia/status/1443916672465838081/photo/1

Preteky na najväčšom európskom ostrove vyvrcholil kráľovskou skúškou. 4. etapa Okolo Sicílie 2021 si pre cyklistov pripravila 180 kilometrov a dve stúpania najťažšej kategórie. Takúto trasu najrýchlejšie prešiel domáci Vincenzo Nibali (:tfr:), ktorý zaútočil ďaleko pred cieľom a dokonale tým prekvapil lídra Alejandra Valverdeho. Ten sa musel napokon uspokojiť až so 6. miestom. Simone Ravanelli (Androni Giocattoli-Sidermec) bral druhé miesto. Celkovým víťazom sa stal žralok z Messiny. El Bala v celkovom poradí obsadil 2. priečku.

Ako rozhodujúca pasáž etapy sa ukázal prvý kilometer záverečného stúpania 22 kilometrov do cieľa. Vtedy útok Vincenza Nibaliho (:tfr:) nevyzeral nádejne, no s každým prejdeným kilometrom stráveným v čele pretekov dokazoval opak. Obrovskú snahu o stíhaciu jazdu mal Alejandro Valverde (MOV), ktorý postupne prichádza o líderský dres s celkové víťazstvo. Nemal však dostatok síl, aby konkuroval rodákovi zo Sicílie.

Ako prebiehala 4. etapa Okolo Sicílie 2021?

Profil 4. etapy Okolo Sicílie 2021:

4. etapa Okolo Sicílie 2021
zdroj: ilgirodisicilia.it

Najpočetnejší únik pretekov

Aj v dnešnej etape boli cyklisti, ktorí svoje šťastie skúsili v celodennom úniku. Ich počet bol konkrétne 9 a zo známejších cyklistov to boli Cristian Scaroni (Gazprom Rusvelo), Joan Company (Euskaltel Euskaudi), Christopher Hamilton (DSM), Edward Ravasi (Eolo-Kometa), Chris Froome (:isn:), Marco Brenner (DSM) a Julen Moreno (Caja-Rural). Ich náskok na pelotón dosiahol úroveň aj 5 minút, no 20 kilometrov pred cieľom boli eliminovaný. Boj o celkové víťazstvo sa začal. Všetky oči sa upierali na Alejandra Valverdeho (MOV)

Image
https://twitter.com/ilgirodisicilia/status/1443882762801405953/photo/1

Útoky hlavných favoritov

Od začiatku záverečného stúpania pretekov zaútočil Vincenzo Nibali (:tfr:). Na neho sa dlho doťahoval Romain Bardet (DSM). Líder pretekov Alejandro Valverde však bol naďalej kľudný a jazdil v závetrí Lorenza Fortunata (Eolo-Kometa). Trošku ďalej sa pohyboval dvojica tímu spojených arabských emirátov v zložení David de la Cruz a Alessandro Covi, najväčší vyzývateľ nestarnúceho Valverdeho.

O pár sto metrov všetci spomenutí cyklisti okrem Nibaliho, žraloka z Messiny, vytvorili kompaktnú skupinku. Z nej 3 kilometre pred vrcholom stúpania zaútočil Alessandro Covi, no jeho útok nemal dlhé trvanie. Valverde jazdil konštantne a vyzreto. Vincenzo Nibali si zas vpredu osamote dokazoval, že domácim pretekárom je práve on.

A bol to práve žralok z Messiny, ktorý vyhral vrchársku prémiu. Tá ho však až tak nezaujímala, keďže v hre bolo nielen etapové víťazstvo ale aj to celkové, nakoľko skupina favoritov aj s lídrom Valverdem strácala už 40 sekúnd.

Image
https://twitter.com/ilgirodisicilia/status/1443914403099910170/photo/1

Nibali vs. Valverde

Záverečné kilometre boli okorenené o boj medzi Nibalin a Valverdem. Nebol to však vzrušujúci súboj, keďže permanentne navrch mal 37-ročný rodák z Messiny, ktorý v záverečných 10 kilometroch predviedol technickú sólo jazdu. 41-ročný Valverde sa teda musel uspokojiť až so 6. miestom v etape a s druhým v celkovom hodnotení.

4. etapa Okolo Sicílie 2021: výsledky

4. etapa Okolo Sicílie 2021: celkové poradie

Pozrite aj:

Zajtra je na programe 5. etapa pretekov Okolo Chorvátska. A v nedeľu nás čaká najťažší monument sezóny Paríž – Roubaix.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár