4. etapa Okolo Slovenska 2021; Einhorn etapovým víťazom, Sagan žltým kráľom

Okolo Slovenska 2021
4. etapa Okolo Slovenska 2021

zdroj: ©Igor Stančík, okoloslovenska.com

4. etapa Okolo Slovenska 2021, záverečná, vyvrcholila hromadným šprintom v slovenskom Ríme – v Trnave. Hoci išlo o rovinatú etapu, konečná podoba celkového poradia sa odvíjala práve od nej. Ako líder v žltom drese sa dnes na štart postavil Peter Sagan (BOH), ktorý však vyhrané zďaleka nemal, pretože Alváro Hodeg (:dqt:) strácal iba dve sekundy. Toho si však bol trojnásobný majster sveta vedomí, čo preukazoval v priebehu celej etapy. Fantastickú jazdu zavŕšil druhým miestom, pričom na to prvé mu chýbalo zopár desiatok centimetrov. Víťazom sa stal Itamar Einhorn (:isn:). Čo je však dôležitejšie, Peter Sagan sa stáva pri prvej účasti celkovým víťazom 65. ročníka domácich pretekov, prvým Slovákom po rekordných 16 rokoch.     

Už od úvodného kilometra sa rodák zo Žiliny prezentoval agresívnym štýlom jazdy s cieľom dostať sa do celodenného úniku. To sa mu aj po vyhratí vrchárskej prémii v Trenčianskych Miticiach napokon podarilo spoločne s mnohými inými pretekármi. Vytvoril sa teda mnohopočetný únik, v ktorom mal Peter zázemie a možnosť získavať bonifikačné sekundy na šprintérskych prémiách. O tých nemohol uvažoval najväčší Saganov konkurent Alváro Hodeg z Deceunincku, ktorý prekvapene zaostal so svojím tímom vzadu.

Tourminátor ešte väčšmi navýšil pravdepodobnosť zisku celkového víťazstva po vyhratí prvej šprintérskej prémie. Zvyšné dva síce už nevyhral, ale každým ukrojeným kilometrom, odjazdeným 7 minút pred pelotónom, sa spomínaná pravdepodobnosť stávala čoraz viac reálnejšou. V samotnom závere mu ešte na nervy stihol zabrnkať Janick Steimle (:dqt:), víťaz minulého ročníka. Slovenský majster si ho však postrážil a nenechal si celkové víťazstvo vo svojej domovine ukradnúť. Inými slovami svoje Palmarés obohatil o štvrté etapové preteky, ktoré celkovo vyhral (Okolo Sardínie 2011, Okolo Poľska 2011, Okolo Kalifornie 2015).

Ako prebiehala 4. etapa Okolo Slovenska 2021?

Profil

Image
Profil 4. etapy okolo Slovenska 2021 https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1439510697378041857/photo/1

Dnešným režisérom je Bora – hansgrohe

Na cyklistov v úvode čakal zvlnený profil, ktorý okamžite rozdelil pelotón na dve početné časti a v tej prvej chýbali zástupcovia tímu Deceuninck – Quick Step vrátane Alvára Hodega (:dqt:). Naopak, nechýbali v nej cyklisti tímu Bora – hansgrohe, ktorí spočiatku strážili žltého Petra Sagana. O pár kilometrov neskôr však začali zvyšovať tempo. To stimulovalo vytvorenie početného celodenného úniku v zložení Jannik Steimle (:dqt:), Peter Sagan, Maciej Bodnar, Daniel Oss, Frederik Wandahl (BOH), Fabio Felline, Benjamin Perry (AST), Casper Pedersen, Niklas Märkl, Cees Bol (DSM), Chris Froome, Itamar Einhorn, Krists Neilands (:isn:), Dylan Sunderland. Andreas Stokbro, Domenico Pozzovivo (:tqa:), Christopher Juul-Jensen, Kaden Groves, Alexander Konychev (:bex:), Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling Team), Roger Adriá (Equipo Kern Pharma), Michael Kukrle, Adam Ťoupalík (Elkov – Kasper), Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serci Poland) a Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD). (Dokopy 26 pretekárov.)


Už podľa zloženia tímov bolo jasné, že tento „únik“ má naozaj veľkú silu. Žiaľ, zo Slovákov sa doň dokázal prebojoval len líder pretekov – Peter Sagan.

Šprint v Topoľčanoch

Prvým menších vrcholom dňa bola šprintérska prémia v meste Topoľčany. Tú ovládol Peter Sagan pred druhým Ceesom Bolom (DSM). Za víťazstvo si pripísal 6 bodov do bodovacej súťaže, no čo je dôležitejšie, aj tri bonifikačné sekundy. Na žiadne bonifikácie nesiahol o minútu pozadu jazdiaci Alváro Hodeg. To znamenalo, že rozostup medzi týmito najväčšími adeptami na celkové poradie sa zväčšil v prospech žilinského rýchlika.

V nasledujúcich kilometroch si mnohopočetný únik (lepšie povedané pelotón č. 1) vybudoval náskok na pelotón č. 2 až na úrovni siedmich minút. Tím Deceuninck – Quick Step sa však nevzdával.

Záverečný kopec pretekov

Posledné klasifikované stúpanie pretekov bolo vypísané v meste Hlohovec. Vyhral ho Christopher Juul-Jensen (:bex:), ktorý však celkového víťaza vrchárskej súťaže neohrozil. A teda v tom čase už bolo zrejmé, že najlepším vrchárom 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska sa stane Andrea Garosio (Bardiani – CSF – Faizané).

Janick Steimle hrozí na šprintoch

Na predposlednú šprintérsku prémiu dorazili ako prví jazdci z mnohopočetného úniku, keďže pelotón stále strácal 7 minút a každým ukrojeným kilometrom bolo pravdepodobnejšie, že víťaz vzíde práve z čelnej skupiny. Čo sa týka víťaza prémie, stal sa ním Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling Team). Peter Sagan šetril sily na samotný finiš.

Pred ním však ešte bola vypísaná záverečná šprintérska skúška v Borovej. Tú ovládol Nemec Janick Steimle (:dqt:), ktorý sa sčasti dotiahol na Petra Sagana v celkovom poradí. Strácal naňho 5 sekúnd, čo v cyklistickej matematike hromadných šprintov znamenalo, že ak by Peter v Trnave nevyhral, musí bezpodmienečne finišovať hneď za chrbtom Janicka Steimleho.

Záver

V záverečnom hromadnom šprinte mal najlepšie pozíciu Peter Sagan, ktorý si strážil chrbát Janicka Steimleho. Ten však začal šprintovať veľmi skoro čo znamená, že aj Peter musel zosadnúť zo sedla skôr, ako plánoval. Dlhý šprint sa napokon ukázal ako slepá cesta k etapovému víťazstvu, ktoré získal Itamar Einhorn (:isn:). Ten začal šprintovať z Petrovho závetria tesne pred cieľovou čiarou, a preto trojnásobného majstra sveta predbehol a odsunul na druhú priečku. Tretí skončil Cees Bol (DSM) a štvrtý Janick Steimle (:dqt:).

4. etapa Okolo Slovenska 2021: výsledky

01 Itamar EinhornIsrael Start-Up Nation03:27:4014
02 Peter SaganBORA-hansgrohe+ 005
03 Cees BolTeam DSM+ 003
04 Jannik SteimleDeceuninck-Quick Step+ 00
05 Kaden GrovesTeam BikeExchange+ 00
06 Fabio FellineAstana-Premier Tech+ 00
07 Alexander KonychevTeam BikeExchange+ 00
08 Andreas StokbroTeam Qhubeka NextHash+ 00
09 Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 00
10 Jakub KaczmarekHRE Mazowsze Serce Polski+ 00

4. etapa Okolo Slovenska 2021: celkové poradie

Domáci šampión sa teda stáva 65. mužom, ktorý ovládol preteky Okolo Slovenska. Druhý skončil Janick Steimle, ktorý zaostal o 11 sekúnd. Bronzový skončil Cees Bol.

01 Peter SaganBORA-hansgrohe125
02 Jannik SteimleDeceuninck-Quick Step+ 1185
03 Cees BolTeam DSM+ 1770
04 Roger AdriáKern Pharma+ 2260
05 Idar AndersenUno-X Pro Cycling Team+ 2450
06 Casper PedersenTeam DSM+ 2640
07 Maciej BodnarBORA-hansgrohe+ 2735
08 Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 2730
09 Fabio FellineAstana-Premier Tech+ 3025
10 Andreas StokbroTeam Qhubeka NextHash+ 3120

Ostatné súťaže

Peter Sagan sa taktiež stal aj víťazom bodovacej súťaže (zelený dres) a súťaže o najlepšieho Slováka (dres národnej trikolóry). Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára si z podujatia odnáša Andrea Garosio. To však nie je pre tohto Taliana všetko. Jazdec stajne Bardiani – CSF – Faizané sa dočkal aj titulu najbojovnejšieho jazdca celých pretekov. Za najlepšieho mladého pretekára bol vyhlásený Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling Team), ktorý biely dres získal vďaka dnešnému úniku.

Najlepším tímom sa stal tím DSM.

Pozrite aj:

Eschborn – Frankfurt

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár