4. etapa Tirreno-Adriatico 2023: Primož Roglič ovládol klasikársky dojazd

4. etapa Tirreno-Adriatico 2023

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/20/photo/1

4. etapa Tirreno-Adriatico 2023 mala klasikárksy profil, o ktorý sa postaralo stúpanie v cieľovom meste Tortoreto. Napokon boj o etapový vavrín zviedli favoriti na celkové poradie a nie klasikári. Z víťazstva sa tešil Slovinec Primož Roglič (TJV), ktorý tak porazil jediného klasikára v dnešnej TOP desiatke Juliana Alaphilippa (SOQ). Tretí finišoval Adam Yates (UAD). Do priebežného líderstva sa dostal Lennard Kämna (BOH). 

Peter Sagan (TotalEnergies) o víťazstvo nebojoval, z tempa si vystúpil pri výraznom delení balíka, ktorého iniciátorom bol Alaphilippe. Stalo sa tak pri druhom výjazde na kopec v Tortorete. Sagan sa umiestnil napokon na 84. mieste.

4. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – priebeh

Profil

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-4/today/profiles

Štart:

Pozvoľný priebeh

Úvod etapy sa niesol v znamení pozvoľného stúpania, ktoré vyvrcholilo po 70 kilometroch. V ich začiatku sa do čela prepracovala pätica v zložení Bais, Conti, Wurtz, Magli a Eriksson. Na pelotón si vypracovali solídny náskok, no 70 kilometrov pred cieľom to bolo už len 90 sekúnd. Záverečný okruh v Tortorete s klasikárskym stúpaním o dĺžke 3 200 metrov (6,9%) sa blížil.

Kompaktné hlavné pole

Pri prvom výstupe na kopec v Tortorete, ktorý bol aj o 50 kilometrov cieľový, došlo k eliminácii celodenného úniku. Tempo však nebolo vysoké, preto sa v hlavnom poli držali aj šprintéri či Peter Sagan (TotalEnergies). Ako prvý cieľovú čiaru preťal Michal Kwiatkowski (IGD).

V zjazde šťastie v úniku skúšal Mikkel Honore (EFE), no pelotón ho zakrátko pohltil.

Režisér Alaphilippe

Druhý výstup na kopec v Tortorete bol už dynamickejší a napínavejší. V jeho priebehu razantne zaútočil Julian Alaphilippe (SOQ), čím roztrhal doposiaľ kompaktný pelotón. Po pár kilometroch sa tak na čele vytvorila veľmi početná skupina jazdcov na celkové poradie a klasikárov. V nej sa už Peter Sagan nenachádzal.

Silné Jumbo – Visma

V prednej skupine malo dominantné zastúpenie zoskupenie Jumbo – Visma s Woutom van Aertom a Primožom Rogličom v centre. Na čelo sa dotiahli aj Mathieu van der Poel či Biniam Girmay (ICW). Smotánka cestnej cyklistiky, ktorá sa žisla na pretekoch dvoch morí tak vytvárala naozaj silnú skupinu, z ktorej sme mali spoznať etapového víťaza.

Žiaľ, ani Wout van Aert, ani Thomas Pidcock (IGD) to byť nemohli, Nakoľko necelých 5 kilometrov pred cieľovou čiarou spoznali tvrdý povrch vozovky kvôli spoločnému kontaktu. K vážnym zraneniam nedošlo, Van Aert napokon priznal svoju chybu.

Záverečný výstup

Jumbo – Visma však naďalej mohlo pomýšľať na etapový vavrín, nakoľko vpredu stále mali napríklad Attila Valtera, Tiesja Benoota či Slovinca Primoža Rogliča. Silu žltého tímu si uvedomovali viaceré celky, preto dochádzalo k útokom. Prekvapiť súperov sa pokúsil napríklad Alexander Vlasov (BOH) či Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), no zvyšní favoriti sa nedali zahanbiť. Do problémov sa dostával Biniam Girmay (ICW) a každým ukrojeným metrom to vyzeralo, že z klasikárskeho dojazdu sa stáva dojazd pre favoritov na celkové poradie.

Napokon sa tento predpoklad aj stal skutočnosťou, pretože ako prvý cieľovú čiaru preťal Slovinec Primož Roglič (TJV). Porazil tak druhého Juliana Alaphilippa (SOQ) a tretieho Adama Yatesa (UAD). Ďalšie priečky obsadili taktiež čistí vrchári.

4. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 5. kráľovská etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár