4. etapa Tour de France 2021 preview: Vytúžený pokojný šprint?

Tour de France 2021
4. etapa Tour de France 2021

zdroj: © Daniel Jolivet (+text, filter)

4. etapa Tour de France 2021 je najrovinatejšia skúška ročníka. Dúfajme, že podobný apokalyptický scenár ako z tretej etapy sa už nebude opakovať a že uvidíme čistý rýchlostný súboj. Aj keď v zhoršenom počasí.

utorok 29. júna 2021
Dĺžka
: 150,4 km
Profil: rovinatý, 1300 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:40, Redon
Predpokladaný dojazd: ~17:00, Fougères

4. etapa Tour de France 2021 live – vysielanie naživo:



4. etapa Tour de France 2021 – trasa

4. etapa Tour de France 2021
zdroj: letour.fr

Posledný deň v Bretónsku sa začne v mestečku Redon, na sútoku dvoch najdôležitejších bretónskych riek – Vilaine a Oust. Po ceste na sever okolo metropoly Rennes sa skončí v meste Fougères. 20-tisícové mesto sa pýši hlavne stredovekým hradom, ktorý tvorí najväčší zachovaný stredoveký komplex v Európe. Nachádza sa v ňom najstaršia zvonica v Bretónsku. Aj preto je mottom mesta: „Ak ste ešte nevideli Fougères, ešte ste nevideli nič“.

Naposledy sa Fougères na Tour objavilo v roku 2015. Šprint vtedy vyhral Mark Cavendish pred Andrém Greipelom a Petrom Saganom.

4. etapa Tour de France 2021 profil

4. etapa Tour de France 2021
4. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Absolútne rovinatá a pomerne krátka etapa. Ide o jedinú riadnu etapu, ktorá neobsahuje vrchársku prémiu. Predpokladá sa skorý malý únik, ktorý si šprintérske tímy pohodlne postrážia.

36 km pred cieľom je na rade šprintérska prémia vo Vitré. O 20 bodov na nej zabojuje únik, o nižšie priečky pelotón. Budú sa niektorí šprintéri šetriť až na záver, a do prémie nepôjdu?

Samotné finále je rovinaté a jednoduchšie ako v predošlý deň. Príprava vlakov a pozícií začne už dobrých 10 km pred cieľom. 3000 metrov pred koncom je na rade kruhový objazd, ktorým sa prejde doľava. Nasleduje dlhá tiahla zákruta až od značku posledného kilometra.

V záverečnom kilometri sa najprv cez dlhú zákrutu odbočí doprava a potom mierne doľava. Finišovať sa bude na priamej ceste. Záver je najprv do veľmi mierneho klesania, potom do miernej falošnej rovinky smerom nahor.

4. etapa Tour de France 2021 posledné kilometre šprint
zdroj: letour.fr (Roadbook)

Počasie

Počas celého dňa sa hlásia prehánky. V cieľovej destinácii je až 80-percentná pravdepodobnosť zrážok a vietor o rýchlosti 20 km/h. Pôjde o protivietor na cieľovej rovine, takže načasovanie nástupu v posledných 150 metroch bude dôležitejšie ako inokedy.

4. etapa Tour de France 2021 favoriti

Preteky opustil Caleb Ewan, jasný favorit azda každého šprintu. Na pretekoch tak paradoxne chýbajú dvaja najlepší rýchli muži na svete, Ewan i Sam Bennett.

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) vo Francúzsku však je, a je spoločne s tímom Alpecin-Fenix pri veľkej chuti. Belgičan vyhral predošlú, mimoriadne chaotickú etapu, jeho kolega Mathieu van der Poel je v žltom drese. Merlier má zároveň k dispozícii skvelý šprintérsky vlak aj s Philipsenom alebo Rickaertom. Aj na pokojných rovinatých etapách vie byť mimoriadne rýchly.

Giro d'Italia 2021 2. etapa Tim Merlier
Tim Merlier v 2. etape Gira. © Massimo Paolone/LaPresse

Arnaud Démare (FDJ) bol zdržaný pádom, a tak jeho formu nepoznáme. Lídrovi Groupama – FDJ v predošlých dňoch odišiel dôležitý ťahač Ignatas Konovalovas, ale stále má k dispozícii Milesa Scotsona, Stefana Künga a hlavne Jacopa Guarnieriho.

Tím sa na 29-ročného víťaza bodovacieho dresu z Giro 2020 spolieha. Démare je po odchode Ewana papierovo veľmi vyrovnaným súperom Merliera. Musíme však predpokladať, že pod pokles formy sa nepodpíšu žiadne pozostatky pádov.

Arnaud Demare
Arnaud Demare. zdroj: twitter.com/giroditalia

Peter Sagan (BOH) má reznú ranu na boku a niekoľko modrín, uvidíme, aký to na neho bude mať dopad. V koncovkách nebýva rýchlejší ako favoriti, ale so správnym výberom kolesa vie všeličo zachrániť.

BORA - hansgrohe Tour de France 2021 Peter Sagan
Peter Sagan ovládol šprint 10. etapy. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Mark Cavendish (:dqt:) v bezpečí došiel do cieľa. Najlepší šprintérsky domestik Michael Mørkøv (DQT) by ho mal v závere previesť do najlepšieho miesta. Bude už len na 36-ročnom Britovi, či ukáže svoju formu ako napríklad z víťaznej etapy na Okolo Belgicka, kde si poradil z Merlierom i Ewanom.

Mark Cavendish
Mark CaveStuart Franklin/Getty Images

Cees Bol (DSM) by taktiež mal mať šancu. Holanďanovi by za normálnych okolností mal Casper Pedersen pripraviť dobrý lead-out. Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), alebo Sonny Colbrelli (TBV) bodovali v predošlej etape.

2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol
Cees Bol. © A.S.O./Fabien Boukla

Aj Wout van Aert (:tjb:) by mohol etapu vyhrať, ak bude riskovať účasť v hromadnom dojazde. Keďže však Belgičan túži po žltom drese z časovky v 5. etape, mohol by si dať ešte jeden pokojný deň.

Michael Matthws (:bex:), Mads Pedersen (:tfr:), André Greipel (:ins:) alebo Bryan Coquard (B&B Hotels) sú šprintéri zo širšieho okruhu favoritov.

Favoriti 4. etapy TdF

★★★★ Démare, Merlier
★★★ Cavendish, Bol
★★ Sagan, Pedersen, Colbrelli, Matthews, Van Aert
★ Coquard, Bouhanni, Laporte, Van Poppel, Greipel

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár