4. etapa Tour de la Provence. Phil Bauhaus najrýchlejším v dojazde.

Tour de la Provence 2021

zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Dnes bola na programe posledná 4. etapa Tour de la Provence 2021. Merala 163 kilometrov a cyklistov prepravila z mesta Avignon do Salon de Provence. Z hľadiska profilu išlo o rovinatú etapu, a teda medzi najväčších favoritov na etapový vavrín patrili čistokrvní šprintéri. Tento predpoklad napokon potvrdil Phil Bauhaus (TBV), ktorý na páske zdolal víťaza úvodných dvoch etáp Davide Ballerriniho (:dqt:). Na samotnom čele celkového poradia sa nič nezmenilo, avšak aj dnes sa na trati bojovalo o finálne celkové umiestnenia.

Priebeh etapy

Strhujúci úvod

Spočiatku bol úvod etapy kontrolovaný nervóznym pelotónom, ktorý nechcel nechať ujsť jazdcov do celodenného úniku. Najväčším dôvodom boli bonifikačné sekundy pre prvých troch jazdcoch na šprintérskej prémii v Saint-Michel de Frigolet. O ne mali záujem viacerí cyklisti, no najviac Julian Alaphilippe (:dqt:) a Patrick Konrad (BOH). V prípade úradujúceho majstra sveta išlo o solídny šprint, ktorým si zabezpečil 3-sekundový bonus, ktorý ho vyšvihol na priebežné celkové druhé miesto pred Egana Bernala (IGD). Patrick Konrad z Bory si uchmatol jednu sekundu k dobru, ktorá ho posunula na celkové 5. miesto v celkovom poradí.

Nudná hlavná časť etapy

Únik sa vytvoril až 130 kilometrov do cieľa. Pozostával zo štvorice: Tony Gallopin (ACT), Luis Mas Bonet (MOV), Andreas Leknessund (DSM) a Jérémy Leveau (Xelliss-Roubaix Lille Métropole). Na prvom stúpaní v priebehu etapy Montée des Antiques (3,7 km; 3,8 %) si vybudovali minútový náskok na hlavné pole, ktorý sa neskôr rozrástol až na štyri minúty. Preteková situácia na trati však bola oveľa pokojnejšia ako v úvodných kilometroch.

100 kilometrov do cieľa na čele pelotónu začali pracovať zoskupenia INEOS Grenadiers a Groupama – FDJ pre šprintéra Arnauda Demara. Časový vankúš čelného kvarteta skresali pod hranicu troch minút. 83 kilometrov na pásku celodenný únik našiel na záverečný okruh v Salon de Provence. Situácia sa výraznejšie nezmenila. Jedinou zmenou bol tím Arkéa Samsic, ktorý na čele pelotónu priložil ruku k dielu, a preto sa náskok čelnej štvorice neustále zmenšoval. Bolo to zapríčinené aj krátkymi stúpaniami tretej kategórie, na ktorých pelotón išiel oveľa vyššou rýchlosťou, avšak s pokojom v mysliach i nohách.

Zaujímavejší záver

20 kilometrov od cieľa Luis Mas Bonet (MOV) z úniku dostal ľahšie technické problémy, no stihol sa vrátiť do čela ešte pred pohltením zo strany pelotónu. Na jeho čele od méty 14 kilometrov na pásku začal pracovať tím Deceuninck Quick – Step, ktorý bol viditeľný iba v samom počiatku etapy. Na hranici 10 kilometrov mala čelná štvorica už iba 50 sekúnd k dobru. Všetko nasvedčovalo hromadnému bunch šprintu. Avšak s ubúdajúcimi metrami bolo stále reálnejšie, že to štvorčlenný únik napokon dokáže udržať až do cieľa. Ešte 2 kilometre pred páskou to tak aj naozaj vyzeralo, keďže časový rozostup sa neustále pohyboval okolo 8 až 10 sekúnd. Lež, pelotón vedený najmä tímami Arkéa Samsic a Deceuninck Quick – Step finálne pohltil únik len 1400 metrov od cieľa. Šprintérska koncovka sa mohla začať.

Záverečný šprint

Prvý začal šprintovať Talian Davide Ballerrini, ktorého vypustil Zdeněk Štybar a Julian Alaphilippe. Za ním sa však pridali Francúz Nacer Bouhanni (ARK) a taktiež neskorší víťaz Phil Bauhaus (TBV). Nemecký šprintér tak napokon porazil Taliana a Francúza tesne o milimetre na páske. Preto 4. etapa Tour de la Provence zaznamenala najtesnejší dojazd spomedzi všetkých štyroch etáp.   Desiaty skončil Alexander Kristoff (UAD).

Video z dnešnej etapy nájdete TU.

Obrázok

Vyjadrenie víťaza:

„Naozaj som to veľmi chcel. Išiel som pre to a šťastie sa usmialo na mňa, keď som mohol predísť ostatných jazdcov. Je vždy dobré vidieť pred sebou šprintérsky záver, pretože môžete si pripraviť plán. Vedel som, že potrebujem byť vpredu 600 metrov pred cieľom a napokon sa všetko podarilo. Potom som bol dostatočne silný na finiš. Je to vždy dobré pre šprintéra, že vyhráva preteky. Taktiež som šťastný aj za tím. Dúfam, že sme konečne našli náš rytmus a že nám vydrží aj v ďalších pretekoch.“ Phil Bauhaus.

4. etapa Tour de la Provence: výsledky

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Phil Bauhaus (Ger) Bahrain Victorious3:47:01
2Davide Ballerini (Ita) Deceuninck-QuickStep
3Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkea-Samsic
4Matteo Moschetti (Ita) Trek-Segafredo
5John Degenkolb (Ger) Lotto Soudal
6Bryan Coquard (Fra) B&B Hotels p/b KTM
7Matthew Walls (GBr) Bora-Hansgrohe
8Niccolò Bonifazio (Ita) Total Direct Energie
9Eduard-Michael Grosu (Rom) Delko
10Alexander Kristoff (Nor) UAE Team Emirates

 

V celkovom poradí sa na samotnom čele nič nezmenilo. Kolumbijčan Ivan Sosa (IGD) ovládol preteky na juhu Francúzska vďaka včerajšiemu počinu o 18 sekúnd pred druhým Julianom Alaphilippom. Tretí francúzske dobrodružstvo zakončil ďalší Kolumbijčan Egan Bernal. Patrick Konrad (BOH) si z francúzskych ciest odnáša krásne piate miesto. Top 10 celkového poradia uzatvára Aleksandr Vlasov (:apt:).

Víťazom bodovacej súťaže sa stáva Davide Ballerini (:dqt:). Najlepším vrchárom sa stáva Filippo Conca (:lts:). Dres pre najlepšieho mladého jazdca putuje do rúk celkového víťaza Ivana Sosu z tímu INEOS Grenadiers, ktorý sa stáva aj najlepším tímom na podujatí v provensalskom regióne.

Obrázok

Tour de la Provence: celkové poradie

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Ivan Ramiro Sosa Cuervo (Col) Ineos Grenadiers17:00:17
2Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep0:00:18
3Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers0:00:19
4Wouter Poels (Ned) Bahrain Victorious0:00:39
5Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe0:00:57
6Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
7Jack Haig (Aus) Bahrain Victorious0:00:58
8Mauri Vansevenant (Bel) Deceuninck-QuickStep
9Jesus Herrada (Spa) Cofidis
10Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár