Kolumbijské divadlo na Mont Ventoux. Ivan Sosa vyhral 3. etapu Tour de la Provence

Kolumbijske divadlo na Mont Ventoux

zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

V sobotu 13. februára 2021 bola na programe tretia kráľovská etapa pretekov Tour de la Provence. Merala 154 kilometrov a tiahla sa z mesta Istres do Chalet Reynard v polovici stúpania na vápencovú (teraz zasneženú) horu Mont Ventoux. Profilovo išlo o kopcovitú etapu s viacerými stúpaniami, a preto sa očakával najmä súboj jazdcov pre celkové umiestnenie spoločne s vrchármi. Spoľahlivosť papierových predpokladov do bodky splnil Ivan Sosa z tímu INEOS Grenadiers, ktorý 5-kilometrovým záverečným nástupom ovládol mrazivú tretiu etapu pretekov Tour de la Provence 2021. Spoločne so svojím tímovým kolegom Eganom Bernalom sa postarali o kolumbijské divadlo na Mont Ventoux.

Obrázok
Chalet Reynard Mont Ventoux

3. etapa Tour de la Provence: priebeh

„Vyčkávajúci pelotón“

Do dnešnej etapy nenastúpil chorý Tim Wellens (:lts:), ktorý pred pár dňami vyhral etapové preteky Étoile de Besseges. Samotný úvod etapy bol poznačený viacerými snahami jazdcov dostať sa do celodenného úniku, no pelotón dobre kontroloval pretekovú situáciu. Až na méte 130 kilometrov do cieľa hlavné pole dovolilo šiestim jazdcom opustiť svoje čelné rady. Išlo o šesticu pozostávajúcu z pretekárov ako Damien Gaudin (Total Direct Energie), Louis Louvet (St Michel-Auber 93), Alessandro Fedeli (Delko), Florian Vermeersch (:lts:), Jerome Cousin (Total Direct Energie) a Nicola Bagioli (B&B Hotels). Tí si postupne vypracovali takmer štvorminútový náskok na pelotón, ktorý však vzhľadom na záver etapy nič neznamenal. Pelotón bol vedený hlavne tímom Astana – Premier Tech, ktorý nasadil pozvoľné, ale nie príliš pomalé tempo.

Celkovo situácia na trase bola dlho pokojná. Na čele pelotónu sa striedali rôzne tímy, medzi nimi aj Deceuninck – Quick Step s priebežným lídrom (Davide Ballerrini) či Trek – Segafredo. Šestica vpredu si držala náskok približne na úrovni troch minút. Každý v päťstupňovej zime čakal a šetril sily na záverečných 50 kilometrov.

Kráľovská päťdesiatka

50 kilometrov na pásku mal celodenný únik k dobru tri a pol minúty na hladný pelotón s favoritmi na víťazstvo v dnešnej etape. O 10 kilometrov neskôr sa v hlavnom poli začali tvoriť mierne rozostupy, ktoré síce nič výrazné neznamenali, no určite vyšťavili doťahujúcich sa cyklistov do čela pelotónu. Prvým mužom, ktorý odpadol z celodenného úniku bol Louis Louvet (St Michel-Auber 93). Bolo to v momente, kedy na čele pelotónu odhadzoval čo najlepší bicykel Čech Zdeněk Štybar (:dqt:). Svojím úsilím stratu skresal o 1 minútu.

30 kilometrov do cieľa ruku k dielu priložila aj nemecká stajňa okolo Patricka Konrada Bora – Hansgrohe. Priebežný líder Davide Ballerrini postupne začal pelotónom cúvať. Tento jeho pohyb bol zvýraznený neustále gradujúcou tímovou prácou Bory, ktorá výrazným spôsobom kántrila časový náskok čelného sexteta (Louis Louvet sa medzičasom dokázal vrátiť späť do čela pretekov). To sa na méte 20 kilometrov do cieľa pohybovalo už len 2 minúty pred svorkou hlavných favoritov.

Finálne stúpanie na Mont Ventoux

Záverečné stúpanie na Chalet Reynard začalo približne 14 kilometrov pred páskou. Na jeho začiatku z úniku zaútočil Damien Gaudin (:tde:). Jeho snaha mu však nepriniesla ovocie; postupne sa vrátil späť do uniknutej skupinky, ktorá s pribúdajúcimi naklonenými kilometrami strácala na početnosti. Podobné selekcie prebiehali aj v hlavnej skupine jazdcov, ktorá 11 kilometrov pred finišom strácala na čelo iba 55 sekúnd.

10 kilometrov do cieľa sa vpredu pohybovala iba dvojica (Florian Vermeersch a Nicola Bagioli), ktorá vedela, že na dnešok už odrobené má. V pelotóne vysoké tempo nasadili jazdci tímu Astana – Premier Tech a takýmto spôsobom razom roztrhali doteraz kompaktný pelotón. Z neho si nastúpil Fabro (BOH), zatiaľ čo INEOS Grenadiers prevzal taktovku nad pelotónom. Vpredu ostal iba osamotený Nicola Bagioli, ktorý mal pred sebou ešte 8 kilometrov čistého stúpania. Nakoniec 7 kilometrov pred páskou bol pohltený 30-člennou skupinkou hlavných favoritov a superdomestikov. Medzi nimi nechýbal ani úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe.

6,4 kilometra do cieľa zo skupinky hlavných favoritov odpadol Fabio Aru (:tqa:). Rovnaký osud o pár metrov postihol prekvapivo aj Dylana Teunsa (TBV) spoločne s ďalšími jazdcami (Warren Barguil…), ktorí nedokázali odolávať vysoko nastavenému tempu britského zoskupenia INEOS Grenadiers. To 5 kilometrov do cieľa zostalo v trojici, pričom celá skupina sa scvrkla iba na 15-člennú.

4,3 kilometra do cieľa nastúpil Ivan Sosa (IGD) a pohodlným spôsobom si vybudoval 20-sekundový náskok na hlavných rivalov. Medzi nimi boli aj Julian Alaphilippe (:dqt:) či Giulio Ciccone (TFS). Taktiež Aleksandr Vlasov (:apt:), ktorý zaútočil. 3 kilometre pred páskou Julian Alaphilippe vyštartoval spoločne s Eganom Bernalom, ktorý však majstrovi sveta nechcel pomôcť, nakoľko jeho tímový kolega (Ivan Sosa) útočil na víťazstvo v etape. Jeho náskok stále osciloval okolo 20 sekúnd. Kolumbijské divadlo na Mont Ventoux sa začínalo.

Obrázok

Strhujúci posledný kilometer

V záverečných pasážach trate sa Julian Alaphilippe viackrát snažil svojím agresívnym nástupom dotiahnuť do čela spoločne s Woutom Poelsom (TBV). Ich snaha však nebola obdarená chceným výsledkom, pretože Juhoameričan Ivan Sosa z tímu INEOS Grenadiers si dokázal udržať 20-sekundový náskok a vyhral kráľovskú 3. etapu Tour de la Provence 2021 v mrazivom počasí.

Druhý skončil tímový kolega dnešného víťaza Kolumbijčan Egan Bernal, a teda dnes sme mohli vidieť kolumbijské divadlo na Mont Ventoux. Julian Alaphilippe nakoniec obsadil tretiu priečku. Wout Poels sa musel uspokojiť so štvrtým miestom.

Pre mladého Kolumbijčana Ivana Sosu dnešné víťazstvo znamená prebratie dresu priebežného lídra pretekov, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou udrží aj v zajtrajšej poslednej etape. Najlepším jazdcom z tímu Bora – Hansgrohe bol Patrick Konrad, ktorý si udržal pozíciu v top 10 celkového poradia.

3. etapa Tour de la Provence: výsledky

Poz.JazdecTímČasUCI body
01Ivan SosaINEOS Grenadiers04:08:1420
02Egan BernalINEOS Grenadiers+ 1510
03Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 185
04Wout PoelsBahrain Victorious+ 29
05Jesus HerradaCofidis+ 48
06Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 48
07Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 48
08Mauri VansevenantDeceuninck-Quick Step+ 48
09Jack HaigBahrain Victorious+ 48
10Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 48

3. etapa Tour de la Provence: celkové poradie

Poz.JazdecTímČas
01Ivan SosaINEOS Grenadiers13:13:16
02Egan BernalINEOS Grenadiers+ 19
03Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 21
04Wout PoelsBahrain Victorious+ 39
05Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 57
06Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 58
07Jack HaigBahrain Victorious+ 58
08Mauri VansevenantDeceuninck-Quick Step+ 58
09Jesus HerradaCofidis+ 58
10Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 58
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár