Tour de la Provence 2021 preview

Tour de la Provence 2021

zdroj: twitter.com/anibalgaviria

Už tento štvrtok, 11. februára, začnú ďalšie francúzske etapové preteky v okolí miest Avignon a Nimes, ktoré každoročne lákajú tie najväčšie hviezdy cyklistického pelotónu. Štvoretapové preteky Tour de la Provence 2021 prevezmú pretekársku štafetu od minulotýždňového podujatia Étoile de Besseges na juhu Francúzska.

Základné informácie

Tour de la Provence, preteky zapísané do kalendára ProSeries sú organizované redakciou časopisu La Provence. Prvý ročník týchto pretekov sa konal v roku 2016, a teda ide o takpovediac nové preteky. Za ich vznikom stojí najmä snaha spojiť dva menšie cyklistické podujatia (Tour de Sud-Est a Tour du Vaucluse) do jedného väčšieho a najmä prestížnejšieho. Napokon za uplynulých päť rokov si preteky idúce južne od Mont Ventoux vybudovali stabilné postavenie v súťažnom kalendári. Iba etapové preteky ako Critérium du Dauphiné, Paris – Nice a Tour de France sú na francúzskej pôde prestížnejšie.

Ako mnohé iné preteky aj Tour de la Provence je charakteristická skôr kopcovitým profilom trasy. Preto toto podujatie je vyhľadávané skôr vrchármi a jazdcami pre celkové umiestnenie ako klasikármi. O tom svedčí aj zoznam doterajších celkových víťazov.

Zoznam víťazov

Hneď prvý ročník vyhral Francúz Thomas Voeckler, ktorý rok na to ukončil profesionálnu kariéru. Rok 2017 zas patril Rohanovi Dennisovi (:ins:) z Austrálie. Alexandre Geniez (Total Direct Energie) triumfoval v roku 2018 a je zatiaľ posledným Francúzom, ktorý dokázal triumfovať na domácich pretekoch. Roky 2019 a 2020 patrili španielsky hovoriacim vrchárom a to konkrétne najprv Gorkovi Izagirremu (AST) a minulý rok Nairovi Quintanovi (Arkéa-Samsic), ktorý sólo únikom dokázal po dlhej dobe dominantne vyhrať na Mont Ventoux. Dokonca svojou jazdou vylepšil rekord v stúpaní na spomínanú veternú vápencovú horu.

Trasa Tour de la Provence 2021

  1. etapa: Aubagne – Six Fours les Plages (179 km) rovinatá
  2. etapa: Cassis – Manosque (170 km) zvlnená
  3. etapa: Istres – Chalet Reynard (154 km) kopcovitá, kráľovská
  4. etapa: Avignon – Salon de Provence (163 km) rovinatá

6. ročník 4-etapových pretekov odštartuje 11. februára z mesta Aubagne a skončí 14. februára v meste Salon de Provence. Dokopy cyklisti prejdú necelých 667 kilometrov a 13 klasifikovaných stúpaní vrátane cieľového stúpania na Mont Ventoux v tretej etape.

1. etapa. Tour de la Provence

Úvodná etapa, merajúca necelých 180 kilometrov, zavedie cyklistov najjužnejšie počas všetkých štyroch dní. V jej priebehu na pretekárov čaká jedno stúpanie prvej kategórie (Col de L´Espigoulier) a neskôr tri stúpania tretej kategórie (Col de Mazaugues, Monteé du Camp a Montér du Brulát), ktoré sú však situované ďaleko od cieľovej pásky, a preto táto etapa bude s najväčšou pravdepodobnosťou patriť šprintérom , ktorí sa o etapový vavrín pobijú v bunch šprinte.

1. etapa Tour de la Provence
1. etapa. zdroj: tourdelaprovence.fr

Druhá etapa (170 kilometrov) bude pre zmenu zvlnená a na víťazstvo bude favorizovať výbušných klasikárov, komplexných šprintérov a taktiež aj jazdcov pre celkové umiestnenie, ktorí si dojazd budú musieť postrážiť. V ňom na cyklistov čakajú dve vyhlásené stúpania a to Col Montfuron tretej kategórie a ťažší Col de la Mort D´Imbert. Vzhľadom na členitosť posledných kilometrov, z etapového víťazstva sa bude môcť tešiť aj cyklista z úniku.

2. etapa Tour de la Provence
2. etapa zdroj: tourdelaprovence.fr

V poradí tretia etapa (154 kilometrov) s prívlastkom kráľovská privedie pretekárov na ikonické stúpanie Mont Ventoux, severnej perly regiónu Provence. Finišovať sa však nebude až úplne na vrchu pod vysielačom ale na konci zalesnenej časti veternej hory zvanej Chalet Reynard. Okrem cieľového stúpania trasa etapy vedie cez Ďalšie dve stúpania, ktoré však nebudú náročné. Rozhodne však táto etapa najviac prehovorí do celkovej klasifikácie.

3. etapa Tour de la Provence
3. etapa Tour de la Provence

Záverečná etapa (163 kilometrov) opäť ponúkne možnosť rýchlim jazdcom na etapové víťazstvo. Finišovať sa bude v štyridsaťtisícovom meste Salon de Provence.

4. etapa Tour de la Provence
4. etapa Tour de la Provence

Favoriti

Určite najväčšou hviezdou, ktorá zavíta na juh Francúzska bude úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý môže prehovoriť aj do celkovej klasifikácie. Uvidíme však, v akej je forme. Z tímu Deceuninck Quick Step sa taktiež predstaví aj Zdeněk Štybar, ktorý zvolil francúzsky „etapák“ ako prípravu na nadchádzajúce jarné klasiky, pričom Geert Van Bondt, športový riaditeľ, sa vyjadril: „Keďže veľa pretekov sa zrušilo, alebo sa odložilo na neskôr, museli sme urobiť nejaké zmeny v našej zostave, preto máme klasikársky orientovaný tím na tieto preteky najbližší týždeň.“

Julian Alaphilippe
Alaphilippe absolvuje prvé preteky po zranení na Okolo Flámska. © Wout Beel

Medzi najväčších favoritov na zisk líderského dresu musíme zaradiť Baukeho Mollemu (:tfr:), Warrena Barguila (Arkéa-Samsic), Enrica Masa (MOV), Fabia Arua (:tqa:), Alexey Lutsenko (AST), Alexandra Vlasova (AST), Dylana Teunsa (TBV), Jacka Haiga (TBV), Felixa Großschartnera (BOH). Z Ineosu prichádzajú Laurens De Plus (:ins:), Gianni Moscon (:ins:) a Egan Bernal (:ins:), ktorý sa stále dostáva zo zranenia.

Zo šprintérskych es bodovaciu súťaž budú chcieť vyhrať pretekári ako Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Arnaud Demare (FDJ) či Alexander Kristoff (:uae:) s Matteom Trentinom (:uae:).

Dresy Tour de la Provence 2021

dres pre celkového víťaza

dres pre najlepšieho mladého jazdca

dres pre najlepšieho vrchára

dres pre víťaza bodovacej súťaže

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár