TOP 5 záverov z Étoile de Bessèges 2021

Magazín
TOP 5 najvýznamnejších záverov z Étoile de Bessèges 2021

zdroj: twitter.com/Lotto_Soudal

Dnes zavŕšené etapové preteky Étoile de Bessèges medzi francúzskymi mestami Avignon a Nimes, ktoré prilákali aj veľké tímy World Tour licencie, nám odhalili niekoľko záverov. Aké to sú? Tu je TOP 5 najvýznamnejších záverov z Étoile de Bessèges 2021.

1. Tim Wellens nepatrí do starého železa

Belgický cyklista Tim Wellens, niekdajší pretekár na horských bicykloch, ukázal, že stále patrí medzi najlepších jazdcov puncheurského typu. Po tom ako posledné dva roky nevyhral ani jednu klasiku, mnohí odborníci ho odpisovali a radili skôr do skupiny potenciálnych víťazov niektorých etáp viacdňových etapových pretekov. Tento predpoklad Tim Wellens napokon aj potvrdil, keď dokázal triumfovať v dvoch etapách na španielskej grandtour Vuelta Ciclista a Espaňa v roku 2020 a keď sólo únikom ovládol 3. etapu pretekov Étoile de Bessèges 2021. Avšak vzhľadom k jeho dnešnému zisku celkového triumfu a viac než solídnou jazdou počas celých piatich etáp, Tima Wellensa musíme považovať za jedného z favoritov niektorých nadchádzajúcich jarných klasík.

Tim Wellens Étoile de Bessèges 2021
Wellens v 3. etape. zdroj: twitter.com/CiclismoInter

2. Nováčikovia sa udomácnili

Belgičan Greg van Avermaet (ACT) a Nemec Nils Politt (BOH) boli jedny z najväčších hviezd na prestupovom trhu minulú sezónu. Prestupy sa zväčša považujú za akýsi reštart kariéry nielen v cyklistike, no nie všetky majú očakávané následky. Avšak ako to bolo v prípade Kolumbijčana Naira Quintanu (Arkéa-Samsic) minulú sezónu, prestup oboch klasikárov sa náramne vydaril, keďže obaja skončili v Top 10 GC. V prípade mladého Nemca, ktorý bude spolulídrom tímu Bora – Hansgrohe na jarných klasikách po boku Petra Sagana, to bolo dokonca tretie miesto.

Greg Van Avermaet
Greg Van Avermaet v drese AG2R Citroen. zdroj: twitter.com/GregVanAvermaet

3. Raketa značky „Pippo“ Ganna nespomalila

Úradujúci majster sveta v časovke jednotlivcov Filippo Ganna vylepšuje svoju neuveriteľnú štatistiku. Od času, kedy sa Talian minulý rok v Monze stal svetovým šampiónom, nastúpil dokopy na 4 časovky. Z nich vyhral všetky štyri, pričom tri z nich boli časovky na talianskej grandtour minulú jeseň. Vyzerá to tak, že dúhový dres majstra sveta je v správnych rukách a pravdepodobne tak skoro neuvidíme Filippa Gannu v súbojoch proti chronometru ťahať za kratší koniec.

4. Lídri pre celkové umiestnenia nestratili chuť po výhrach

Tímy ako EF Education – Nippo či Trek – Segafredo doviezli na spomínaný francúzsky „etapák“ také hviezdy pre celkové umiestnenia, akými sú Vincenzo Nibali (:tfr:) Rigoberto Uran (:efn:)… Zabúdať netreba ani na Egana Bernala, ktorý z vlaňajšej Tour de France odstúpil kvôli bolestiam chrbta a ukončil tak predčasne sezónu. Síce títo cyklisti nebojovali o popredné priečky v celkovom hodnotení, rozhodne priložili ruku k dielu a vykonávali rolu domestikov. Ide o jeden z viacerých spôsobov, ako získať tú správnu formu a naladiť sa tak na hlavnú časť sezóny.

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali. zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

5. Cestná cyklistika nám chýbala

Asi sa väčšina z nás zhodneme v tom, že sme každý deň odrátavali dni do prvých významnejších pretekov. Veď nečudo, keď predošlá sezóna trvala iba približne 100 dní. Dúfajme, že tá aktuálna sa bude opäť raz podobať tým z rokov, kedy o koronavíruse ešte v médiách nebolo ani chýru, ani slychu. Najbližšie sa vidíme na Tour de la Provence.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár