4. etapa UAE Tour 2022: Pogačar nesklamal, hrdinom je však Ganna

UAE Tour 2022
4. etapa UAE Tour 2022

zdroj: https://twitter.com/uae_tour/status/14/photo/1

4. etapa UAE Tour 2022 mala prívlastok kráľovská, keďže sa finišovalo na slávnom a neodmysliteľnom stúpaní na horu Jebej Jais, ktorá je v Spojených arabských emirátov najvyššia. Túto horskú skúšku najlepšie zvládol Tadej Pogačar (UAD), ktorý zvíťazil pred druhým Adamom Yatesom (:ins:). Tretí finišoval Alexander Vlasov (BOH).  

Slovinský megatalent dokázal odolať všetkým azda 20 útokom rivalov v 21 kilometrov dlhom stúpaní Jebel Jais. Skvelú prácu pre neho odviedli jeho dvorní domestici Joao Almeida a Rafal Majka. Nestačil naňho ani Jan Hirt (:iwg:), ktorý sa dnes prebudil do skvelého dňa, či ďalší vynikajúci svetoví vrchári.

Prekvapením dňa bol železný výkon majstra sveta v časovke Filippa Gannu (:ins:), ktorý dokázal zvládnuť tento náročný kopec v skupine hlavných favoritov. Dokonca miestami útočil na zisk červeného dresu priebežného lídra. Ten si však napokon oblečeie Tadej Pogačar, no „PippoGanna je len 2 sekundy za ním.

4. etapa UAE Tour 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/uae-tour/2022/stage-4/today/profiles

Čakanie na záver

Etapa sa zo začiatku ničím špecifickým nevyznačovala. Do čela si to namierilo zopár pretekárov, no celková preteková situácia bola pokojná. Dnes každý vedel, že rozhodujúce pasáže prídu až v samotnom závere – v 20 kilometrov dlhom stúpaní Jebel Jais, ktoré bolo vyasfaltované v roku 2019 najmä kvôli cyklistike či plánovaným turistickým atrakciám vrátane lyžiarskej zjazdovky. V púšti. Krajina Spojených arabských emirátov je kraj neobmedzených možností.

Image
https://twitter.com/uae_tour/status/1496446045055815684/photo/1

Blížime sa a favoriti vyčkávajú

30 kilometrov pred cieľom jazdila na čele pretekov dvojica v zložení Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè) a Jakob Egholm (:tfr:). Na pelotón mala k dobru tri minúty. Medzi pelotónom a čelom sa nachádzala ešte trojica pretekárov: Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Dmitry Strakhov (Gazprom – RusVelo) a Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix). Išlo teda skôr o skupinku rovinárov a šprintérov, ktorí sa od pelotónu odpojili kvôli šprintérskej prémii. Pár kilometrov po jej prejdení sa vrátili späť do balíka.

Čo sa týka favoritov na celkové poradie, všetci boli starostlivo zabudovaní v centre pelotónu a čakali, kým vozovka nenaberie zaujímavý percentuálny sklon.

Jebel Jais je tu!

V úvodných kilometroch stúpania začali postupne strácať kontakt s hlavným poľom rovinári a šprintéri, čo bolo samozrejme očakávané. Ich cieľom bolo dnes etapu prežiť a pošetriť čo najviac síl na zvyšné dve šprintérske etapy.

Únik bol eliminovaný 16,6 kilometrov pred cieľom. Hlavné pole vtedy ešte obsahovalo veľa pretekárov, nebolo sa teda kam ponáhľať.

Tempo sa zvýšilo 12 kilometrov pred cieľom. Na čelo padol George Bennett, domestik Tadeja Pogačara (UAD), no zvíšené tempo neznamenalo stopku pre priebežného lídra Stefana Bisseggera (:efn:). Včerajší víťaz časovky jednotlivcov sa stále držal svojich domestikov.

Majka otvára taktiku

8 kilometrov pred cieľom zaútočil Rafal Majka (UAD), ktorý jazdil pre svojho lídra Pogačara. Ten sa dlho nenechal prehovárať a zapojil sa do útočenia. V tom čase na druhej strane hlavného poľa sa ocitol v zjavných problémoch Tom Dumoulin (:tjb:) a Patrick Konrad (BOH). Strácať začaj aj Stefan Bissegger, ktorý však aj tak odviedol skvelú prácu. Prekvapením bol Filippo Ganna (:ins:), ktorý sa stále držal v skupine hlavných favoritov.

O kilometer neskôr zaútočil Rein Taaramäe (:iwg:), no tentoraz Joao Almeida, ďalší domestik Pogačara, opäť zalepil medzeru. Tím Spojených arabských emirátov jazdil akoby stúpania nebolo – dynamicky, dravo, útočne a s rozumom.

Jan Hirt má perfektné nohy

5 kilometrov pred cieľom sa nám vytvorila 6-členná skupina vpredu. Najnebezpečnejšími pretekármi v nej boli Gino Mäder (TBV) a Rein Taaramäe. Ich únik však nenašiel pochopenie a po 700 metroch boli dostuhnutí. Preto Rein Taaramäa zmenil taktiku a začal udávať stabilné tempo, jazdil pre svojho lídra Jana Hirta (:iwg:). Blížili sme sa do veľkolepého finále.

Tempo nastolené Estóncom však nebola prechádzka ružovou záhradou. preto z hlavného poľa ostala len skupina hlavných favoritov a vrchárov. Z nej trikrát zaútočil Jan Hirt, no všetky ataky českého vrchára pokryl Tadej Pogačar.

Image
https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1496465767658934272/photo/1

Vlasov pre zmenu

Po nástupoch Čecha prišli útoky Alexandra Vlasova (BOH), ale dvojnásobný víťaz Tour de France bol dnes všade, kde sa niečo dialo. Podobne na tom stále bol železný „Pippo“ Ganna, mimochodom priebežne druhý muž celkovej klasifikácie.

Záverečný kilometer

Tím Spojených arabských emirátov mal v záverečnom kilometri prevahu v podobe Majku, Almeidu a Pogačara. 500 metrov pred cieľom Zaútočil Lukas , no rivali neboli ďaleko. Po dostihnutí Lukasa zaútočil Ruben Guerreiro (:efn:), no Tadej pogačar mal predsa len v závere najsilnejšie nohy. Slovinský supertalent teda vyhráva kráľovskú etapu. Taktiež berie červený dres, no len o dve sekundy pred azda najväčším bojovníkom dňa – Filippom Gannou.

4. etapa UAE Tour 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 5. etapa UAE Tour 2022.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár