5. etapa Giro d’Italia 2022: V šprinte bol najrýchlejší Démare

Giro d'Italia 2022

zdroj: twitter.com/giroditalia/status/1524388574812119040/photo/1

Pelotón dnes absolvoval druhý deň na ostrove Sicília. Jediný kopec na trati spôsobil problémy favorizovaným šprintérom.  Aj napriek tomu 5. etapa Giro d’Italia 2022 finišovala hromadným dojazdom v rodnom meste hviezdy cyklistického sveta Vincenza Nibaliho (AST). Na posledných metroch bol najrýchlejší Arnaud Démare (FDJ). V tesnom závese s Fernandom Gaviriom (:uae:) a Giacomom Nizzolom (:isn:)

5. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: www.giroditalia.it/en/tappe/tappa-5-del-giro-ditalia-2022-catania-messina/

Slávnostný štart

Cyklisti sa dnes vydali na cesty Sicílie pred poludním. Maglia Rosa dnes obliekal druhý muž včerajšej etapy na Etnu Juan Pedro Lopéz (:tfr:). Profil dnešnej etapy naznačoval, že priebežnú vedúcu pozíciu v celkovom poradí Španiel udrží aj na pevninu. Pelotón mal pred sebou 174 kilometrov dlhú trať.

Celodenný únik

Profil druhej sicílskej etapy naznačoval, že v závere budú o triumf zápoliť šprintérske zostavy. Aj napriek tomu bol v balíku záujem o predstavenie sa v úniku. Hneď po ostrom štarte atakovala pätica jazdcov. Pelotón doprial unikajúcim pretekárom odstup a situácia na trati sa upokojila.

Celodenný únik sa tak vyprofiloval pomerne rýchlo. Na čele jazdili Fín Jaakko Hänninen (ACT) a kvarteto domácich pretekárov Alessandro Tonelli (Bardiani CSF), Mattia Bais, Filippo Tagliani (obaja Drone Hopper – Androni Giocattoli) i Mirco Maestri (Eolo Kometa). Šprintérske tímy kontrolovali situáciu na trati a rozdiel medzi skupinami sa pohyboval na úrovni štyroch minút.

Výstup na Portella Mandrazzi a šprintéri v problémoch

Etapa prebiehala podľa tradičného šprintérskeho scenára. Pelotón šetril sily do predpokladaného hromadného dojazdu. Na prvej rýchlostnej prémii bral najviac bodov Filippo Tagliani (Drone Hopper – Androni Giocattoli). Jedinou prekážkou bol pre štartové pole hodnotený kopec druhej kategórie Portella Mandrazzi. Takmer dvadsať kilometrov merajúci výstup ako prvý zdolali jazdci z úniku, ktorí si rozdali body.

Počas výstupu balík zvýšil tempo a manko na čelo pretekov začalo klesať. Avšak do cieľa to stále bolo 106 kilometrov. V týchto momentoch sa v problémoch ocitol favorit do dnešného dojazdu Mark Cavendish (:dqt:). Brit sa spoločne so svojím súperom Calebom Evanom (:lts:) pohybovali za pelotónom. Kontakt stratil aj Arnaud Demaré (FDJ). Rýchle tempo v hlavnom poli spôsobilo, že náskok úniku klesol pod minútu.

V klesaní udával tempo tím Intermarché-Wanty-Gobert a favorizovaní šprintéri sa pokúšali vrátiť do pelotónu. Najväčšie manko nabral Caleb Ewan (:lts:). Austrálčan stratil päť minút, čo značilo že pravdepodobne dnes do boja o víťazstvo nezasiahne. Podobný osud postihol aj Marka Cavendisha (:dqt:). Denný únik bol dnes vďaka rýchlemu tempu v balíku pokorený už 65 kilometrov pred cieľom, keď sa na čele pelotónu objavil tím Israel – Premier Tech.

Dramatický záver

Balík nepoľavoval v rýchlosti a postupne ukrajoval zo zostávajúcich kilometrov. Na druhej prémii si to o bonusové sekundy rozdali medzi sebou jazdci z pelotónu. O ataky sa už nikto nepokúšal a čakalo sa na hromadný dojazd. Nervozita začala stúpať tri kilometre pred cieľom, keď sa na čele ukázali špurtérke vláčiky. V technicky náročnom závere sa pretekári na čele premiešali. Do najlepšej pozície priviedol svojho šprintéra Arnauda Démara (FDJ) tím Groupama FDJ. Francúz vyťažil s práce tímových kolegov maximum a svojím súperom nedal šancu. Druhé miesto patrilo Fernandovi Gaviriovi (:uae:). Tretí finišoval domáci Giacomo Nizzolo (:isn:).

5. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Po dvoch ostrovných etapách sa pelotón Giro d’Italia presunie v šiestej etape na pevninu Apeninského polostrova.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár