5. etapa Giro d’Italia 2023: Groves ovládol nebezpečnú etapu plnú pádov

Giro d’Italia 2023
5. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/14/photo/1

5. etapa Giro d’Italia 2023 bola po celý deň upršaná, cyklisti jazdili po mokrej šmýkľavej vozovke, čo rezultovalo v mnohých pádoch. Etapovým víťazom sa stal Kaden Groves (ADC), ktorý porazil Jonathana Milana (TBV) a tretieho Madsa Pedersena (TFS). Priebežným lídrom naďalej ostáva Andreas Leknessund. 

V etape sa udialo viacero nepríjemných pádov. V dvoch z nich bol zapletený aj Remco Evenepoel (SOQ), ktorý by však mal byť v poriadku. Horšie na tom obstál Mark Cavendish, ktorý svoj záverečný šprint zakončil, šmýkajúc sa na vozovke, na 5. mieste. Bicykel mu po šmyknutí na bielej čiare „ťukol“ Alberto Dainese, ktorý finišoval štvrtý.

5. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-5/today/profiles

Štart:

Pozor pes!

V úvode upršanej etapy sa odohral veľký hromadný pád, do ktorého bol zapojený aj favorit celkového poradia Remco Evenepoel (SOQ). dôvodom pádu bol pes, ktorý sa zaplietol pomedzi kolesá cyklistov. Evenepoel sa z pádu dlhšie spamätával, no napokon ukázal palec nahor na znak toho, že sa mu nič nestalo.

Únik dňa

Do celodenného úniku sa prebojovala trojica v zložení Thomas Champion (COF), Stefano Gandin (Corratec) a Samuele Zoccarato (Bardiani CSF). Najdlhšie v úniku zotrval práve posledný menovaný, ktorého dostihol pelotón plný pádov a zranení. Počasie a mokrá vozovka pred hromadným šprintom si vyberali svoju daň. 

Pády, pády a ešte raz pády

V záverečných 10 kilometroch sa odohrali tri veľké pády. V prvom z nich boli zapletení šprintéri ako Fernando Gavíria (MOV) či Kaden Groves (ADC). Kvôli pádu sa do časového manka dostal aj Primož Roglič (TJV), ktorý musel v záverečných 5 kilometroch doťahovať čelnú skupinu s Evenepoelom a ostatnými šprintérmi.

Napokon sa to viacnásobnému víťazovi Vuelty podarilo, no vzápätí sa 2 200 metrov pred cieľovou čiarol odohral ďalší nepríjemný a oveľa tvrdší pád. V ňom išiel nepríjemne na zem aj Remco Evenepoel, ktorý sa tak stretol so šmýkľavou vozovkou už po druhýkrát. Svoju frustráciu neskrýval. Hnev smeroval rivalom, ktorí bojovali o dobrú pozíciu pred záverečným šprintom.

Tretí pád sa odohral cca 10 metrov pred páskou, a teda počas záverečného šprintovania. V ňom bol najrýchlejší Kaden Groves, ktorý sa najlepšie zotavil z pádu. Horšie na tom obstál Mark Cavendish, ktorému sa zadné koleso pošmyklo na bielej čiare a predné koleso mu zas prekrížil Alberto Dainese (DSM). Takýto kontakt rezultoval v prvotnom odhodení Cavendisha doprava na jedného cyklistu k bariéram. Následne majster Veľkej Británie stratil kontrolu nad svojím bicyklom a cieľovu pásku preťal šmýkajúc sa po ceste.

5. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 6. etapa, ktorá by taktiež mala patriť šprintérom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár