5. etapa Okolo Baskicka 2023: Sergio Higuita si víťazstvom napravil chuť

Okolo Baskicka 2023
5. etapa Okolo Baskicka 2023

zdroj: https://twitter.com/ehitzulia/status/16/photo/1

5. etapa Okolo Baskicka 2023 opäť vyvrcholila hromadným šprintom skupiny vrchárov a favoritov na celkové poradie. V ňom mal najvyššiu rýchlosť Sergio Higuita (BOH), ktorý na páske porazil druhého Andrea Bagiolu (SOQ). Tretí finišoval Mattias Jensen (TFS). Žltý dres lídra pretekov naďalej pevne v rukách drží Dán Jonas Vingegaard (TJV), ktorý cieľovu čiaru preťal na 10. mieste.

Slovák Martin Svrček (SOQ) sa umiestnil na 99. mieste.

5. etapa Okolo Baskicka 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-5/today/profiles

Štart:

 

Tímová dvojica na čele pretekov

V úvode etapy sa výrazne útočilo s cieľom prebojovať sa do celodenného úniku. spočiatku sa to podarilo sedmičke cyklistov, no po zdolaní prvej horskej prémie Monte Kalbo, ktorú ovládol Remi Cavagna (SOQ), vpredu ostala len tímová dvojica tímu Soudal – QuickStep, ktorú tvoril Mattia Cattaneo a spomínaný Francúz Cavagna. O 70 sekúnd pozadu jazdil osamotený Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Pelotón strácal 3 minúty.

Cattaneo vyhráva prémie

V centrálnej časti etapy sa nachádzali dve klasifikované stúpania. Konkrétne išlo o kopec Natxitua (3. kategória) a o horu Paresi (2. kategória). Obe vrchárske prémie dohodou vyhral Mattia Cattaneo. Medzičasom sa Mathieu Burgaudeau zaradil späť do hlavného poľa, ktoré strácalo už 4 minúty. 

Čo sa týka prvého šprintu, aj ten padol do rúk Mattiu Cattanea, ktorý už osamotený zdolal aj tretiu horskú prémiu Belarrinaga, dokopy štvrtú prémiu v poradí. Ne méte 20 kilometrov pred cieľom bol eliminovaný vyselektovaným hlavným poľom, ktorého čelné rady okupovali favoriti.

Záver

Záverečných 20 kilometrov neodsahovalo výrazné stúpanie, jediným zaujímavým bodom bola druhá šprintérska prémia, ktorá ako ostatné ponúkala bonifikačné sekundy do celkového poradia. Práve jednu si dokázal uchmatnúť líder Jonas Vingegaard. Zvyšok poľa vyčkávalo na záver.

Keďže cieľová čiara bola situovaná na rovine, o víťazstvo sa bojovalo v hromadnom šprinte, z ktorého ako víťaz vzišiel Sergio Higuita.

Do cieľového priestoru sa so stratou pár sekúnd dostali favoriti ako Daniel Martinez (IGD) či Alex Aranburu (MOV), ktorí teda prekvapivo stratili cenné sekundy na hlavných rivalov.

5. etapa Okolo Baskicka 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra najťažšie týždňové etapové preteky vyvrcholia kráľovskou etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár