5. etapa Okolo Chorvátska 2022: Vingegaard zopakoval víťazstvo a vedie celkovú klasifikáciu

5. etapa Okolo Chorvátska 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamDSM/status/15

5. etapa Okolo Chorvátska 2022 mala prívlastok kráľovská a cyklistov previedla regiónom Istrie. Z víťazstva sa na klasikárskom stúpani napokon tešil víťaz tohtoročnej Tour de France Jonas Vingegaard (:tjb:), ktorý na páske porazil Oscara Onleyho (DSM). Na tretej priečke finišoval Matej Mohorič (TBV) s dvojsekundovou stratou, ktorý zaskočil za Jonathana Milana. 

Keďže v dnešnej etape doterajší líder pretekov Jonathan Milan (TBV) zaostal, Jonas Vingegaard vybojoval aj dres priebežného lídra. Pred celkovo druhým Matejom Mohoričom aktuálne vedie o 8 sekúnd, ktoré si v zajtrajšej rovinatej etape pravdepodobne udrží. Tým by vyhral hneď prvé preteky po Tour de France.

5. etapa Okolo Chorvátska 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=773&y=2022&e=05

Pokojný priebeh

Drvivú časť etapy cyklisti jazdili v konštantnom tempe, ktoré bolo poznačené aj 6 vrchárskymi prémiami. Favoriti vyčkávali až na samotný klasikársky záver v meste Labin. V priebehu etapy sa postupne začal trápiť doterajší líder Jonathan Milan (TBV), ktorý však zbrane nechcel skladať predčasne.

Na obrázku môže byť stojaca osoba a cesta
https://www.facebook.com/photo?fbid=436850845097758&set=pcb.436852518430924

Skupina najsilnejších

Preteky sa začali lámať až na záverečných 10 kilometroch, kde sa vyselektovala skupina tých najsilnejších. Medzi nimi nechýbal ani Jonas Vingegaard, Santiago Buitrago, Matej Mohorič (obaja TBV) či Chris Hamilton (DSM). Bol to práve Chris Hamilton, ktorý pred cieľovým stúpaním skúšal viackrát zaútočiť. Domestici Vingegaarda teda voľno rozhodne nemali. Bol to však Pierre Rolland (BaB Hotels), ktorému sa podarilo osamostatniť na čele pretekov a dlho to vyzeralo, že si ide po etapový vavrín. Realita však bola iná.

Príliš silný Vingegaard

Pierre Rolland však bol napokon eliminovaný v polovici vydláždeného stúpania. V tom čase na predných pozíciách jazdili Vingegaard, Mohorič no aj Onley Oscar (DSM), ktorý ako jediný dokázal reagovať na zrýchelenie víťaza starej dámy. Predbehnúť ho však už nedokázal, Jonas Vingegaard bol príliš silný a jasne ukázal, že pred záverečným monumentom sezóny, slávnou Il Lombardiou má fenomenálnu výkonnosť.

5. etapa Okolo Chorvátska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe záverečná etapa, ktorá má čisto rovinatý profil.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár