5. etapa Okolo Langkawi 2022 videla víťazstvo Tamaniauxa z celodenného úniku

5. etapa Okolo Langkawi 2022

zdroj: https://twitter.com/AlpecinDCK/status/158120688208/photo/1

5. etapa Okolo Langkawi 2022 si pre cyklistov pripravila rovinatých 174 kilometrov. V závere sa v Kulime z výhry tešil Lionel Taminiaux (Alpecin-Decuninck), ktorý sa stal historicky prvým belgickým etapovým víťazom na najprestížnejších etapových pretekoch v Malajzii. Druhý skončil Julius vanden Berg (.efn:) a tretí Carter Bettles (ARA Pro Cycling). Priebežným lídrom naďalej ostáva Ivan Sosa (MOV). 

Reakcia víťaza:

„3 km do cieľa zaútočil Van den Berg a podarilo sa mi zmazať medzeru za ním. Šprintoval som zďaleka. Bolo to ťažké, ale myslím, že som to zahral dobre. Rád robím lead out ako včera pre Mareczka, ale tiež rád využívam svoju šancu. Nestáva sa to často, takže som dnes šťastný.“

5. etapa Okolo Langkawi 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-langkawi/2022/stage-5/today/profiles

Rýchly úvod

Úvodných 60 kilometrov sa nieslo v znamení vysokej rýchlosti. Pelotón nechcel nechať újsť početnú skupinu do celodenného úniku, preto každý pokus okamžite zlikvidoval. Priemerná rýchlosť v úvode sa vyšplhala až na viac ako 50 kilometrov za hodinu.

Stúpanie Sumpitan

Jediným klasifikovaným stúpaním dňa bol kopec druhej kategórie – Sumpitan. V jeho priebehu sa vytvorila oddelená početná skupina pretekárov, ktorí si to rozdali o cenné body do vrchárskej súťaže. Napokon na vrchole stúpania bol ako prvý Jambaljamts Sainbayar. Nur Aiman Mohd Zariff je však i naďalej lídrom tejto súťaže.

Šťastný únik vyrátaný na sekundy

V zjazde zo Sumpitanu sa 11-členná skupina ešte viac vzdialila pelotónu. Nachádzali sa v nej jazdci ako Ryan Gibbons (UAD), Sander Armée, Hugo Toumire (obaja COF), Sylvain Moniquet (:lts:), Max Kanter, Mathias Jorgensen (MOV), Gianni Moscon (AST), Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Ander Okamika (Burgos BH), Carter Bettles (ARA Pro Cycling) a Julius van den Berg (:efn:).

Keďže každý zo 6 World Tour mal zastúpenie v unikajúcej skupine, práca v pelotóne ostala čisto v rukách prokontinentálnych a kontinentálnych celkov, ktoré nedisponovali tak silnými jazdcami na adekvátnu stíhaciu jazdu. V závere síce pelotón istý čas strácal iba 20 sekúnd, no ďalšie útoky v čele stíhaciu jazdu znemožnili.

Medzi najaktívnejšími pretekármi v čele boli Julius van den Berg a Lionel Taminiaux. Van den Berg zaútočil skôr, až potom sa k nemu pripojil Taminiaux, ktorý tak zúžitkoval fakt, že van den Berg bol v samotnom závere viac unavený. Tretí, už z malej skupiny, finišoval Carter Bettles.

5. etapa Okolo Langkawi 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár