5. etapa Okolo Ománu 2023: Zelenú horu ovládol Vansevenant, Jorgenson zas celkové poradie

5. etapa Okolo Ománu 2023

zdroj: https://twitter.com/tourofoman/status/93/photo/1

Horúca 5. etapa Okolo Ománu 2023 uzavrela 12. ročník najprestížnejších etapových pretekov v Ománe na známej Zelenej hore. Po náročnom stúpaní sa z víťazstva tešil Mauri Vansevenant (SOQ), ktorý dokázal poraziť druhého Mattea Jorgensona (MOV), ktorý sa zároveň stal celkovým víťazom tohto podujatia len o jednu jedinú sekundu. Tretí finišoval Geoffrey Bouchard (ACT).   

Vyjadrenie Vansevenanta:

„Dnes to bolo neuveriteľne ťažké! Horúčavy to neuľahčovali, ale mal som dobrý pocit a na tých strmých cestách som stále tlačil a tlačil. Jan Hirt, ktorý tu vyhral v roku 2022, mi povedal, aby som počkal čo najdlhšie a šiel v cieli na plný plyn a ja som poslúchol jeho radu a urobil som krok v správnom momente. Bolo pekné to urobiť pred mojou rodinou, ich prítomnosť mi dodala ďalšiu motiváciu. Skutočnosť, že som týmto 900. víťazstvom napísal históriu pre Soudal Quick-Step, ma necháva bez slov. Nikdy v najdivokejších snoch by som o tom nepremýšľal, byť v centre pozornosti takého dôležitého momentu v histórii tímu. Len jazdiť za Wolfpack je pre mňa niečo výnimočné a teraz, dosiahnuť tento míľnik…je to jednoducho úžasné!“

Vyjadrenie Jorgensona:

„Bolo to super ťažké. Deň prebehol vlastne celkom pokojne, len horúčava ho poriadne sťažila. Dnes ráno som mohol so svojimi šancami pôsobiť pokojne, ale v skutočnosti som bol veľmi nervózny. Tieto typy stúpaní sú tie, ktoré ma naozaj otestujú. Bolo to pre mňa veľmi ťažké. Vždy som sa snažil jazdiť čo najefektívnejšie, rozumne míňať energiu a udržiavať stabilné tempo. Ani netušíš, aké je pre mňa toto víťazstvo výnimočné. Super, super špeciálne. Len pred dvoma dňami som získal svoje prvé profesionálne víťazstvo a vyhrať tu celkovo s ľuďmi, ktorí to dokázali v posledných rokoch, je neuveriteľné. Zvládli sme to!“

5. etapa Okolo Ománu 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-5/today/profiles

Štart:

Sedmička na čele

Hneď od úvodu sa do celodenného úniku prebojovala až sedmička odvážlivcov, ktorým neprekážali ani vysoké teploty. Na čele sa konkrétne nachádzali pretekári ako Lawrence Naesen, Cériel Desal, Ángel Fuentes, Faisal Al-Mamari, Benjamin Perry, Irwandie Lakacek a Manabu Ishibashi. Na pelotón si spočiatku vybudovali až 4-minútový náskok, no následne tempo v hlavnej skupine začal udávať tím Astana Qazaqstan a hneď sa časový náskok znížil na dve minúty.

Bodovanie na prémiách

Ako je zvykom, aj záverečná etapa obsahovala dve šprintérske prémie. Tú prvú ovládol domáci jazdec Faisal Al-Mamari, ktorý však 40 kilometrov pred cieľom už nedokázal držať tempo s čelom pretekov, preto sa zaradil do pelotónu. Druhú prémiu vyhral Ángel Fuentes. Bolo to na méte 11 kilometrov pred cieľom a pelotón strácal už len minútu.

Zelená hora

Celodenný únik bol eliminovaný na upätí Zelenej hory, stúpania o dĺžke 6 kilometrov s priemerným sklonom nad 10%. Po úvodných 3 kilometroch stúpania, kedy tempo udával celok Intermarché-Circus-Wanty, došlo k výraznej selekcii v hlavnej skupine. Vyprofilizovala sa štvorica v zložení Matteo Jorgenson (MOV), Geoffrey Bouchard (ACT), Mauri Vansevenant (SOQ) a Rein Taaramäe (ICW).

V druhej polovici stúpania sa do výkonnostnej krízi dostal Estónec Taaramäe, ktorý postupne začal zaostávať. Vpredu teda ostala trojka najsilnejších, pričom každý jazdil za svojím vlastným cieľom. Jorgenson si strážil celkové líderstvo zhmotnené v červenom drese, Vansevenant išiel po etapový vavrín a Bouchard sa zas chcel javiť ako konkurencie schopný. Istým spôsobom každý z tejto trojky svoj vlastný cieľ splnil; Jorgenson sa stal 12. celkovým víťazom Okolo Ománu, Vansevenant priniesol do tímu už 900. víťazstvo, Bouchard finišoval tretí.

5. etapa Okolo Ománu 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Už dnes štartujú preteky Okolo Algarve 2023.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár