5. etapa Tirreno-Adriatico 2023: Roglič odolal prudkému vetru a zopakoval víťazstvo

5. etapa Tirreno-Adriatico 2023

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status80/photo/1

5. etapa Tirreno-Adriatico 2023 bola poznačená nepríjemným nárazovým vetrom, ktorý cyklistom veľakrát narobil veľké problémy. Primož Roglič (TJV) však kráľovskú etapu a výstup na Sassotetto zvládol takticky bez problémov. V záverečnom špurte vrchárov porazil Giulia Cicconeho (TFS). Tretí skončil Tao Geoghegan Hart (IGD). Slovinský supertalent sa dnešným víťazstvom dostal do líderstva celkového poradia. Kämnu odsunul na druhé miesto.  

Peter Sagan (TotalEnergies), ako sa predpokladalo, si z hlavného poľa vystúpil 32 kilometrov pred cieľom.

5. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-5/today/profiles

Štart:

Pod kontrolou

Hneď v úvode etapy sa vytvoril 6-členný únik v zložený Štybar (JAY), Ballerini (SOQ), Perez (COF), Stork (DSM), Fetter (EOLO-Kometa) a Guglielmi (ARK). Na pelotón vedený tímom Bora – hansgrohe, ktorý vo svojom centre ukrýval pretekového lídra Lenaarda Kämna, si vypracovali náskok maximálne troch minút. Preteková situácia bola pod kontrolou. Hlavným cieľom šestice na čele boli prémie. Tú šprintérsku vyhral Zdenek Štybar.

Vietor – ďalší konkurent

V priebehu celej etapy sa cyklisti potýkali s rôznorodým počasím. V úvode pršalo, neskôr sa vyčasilo, záverečných 40 kilometrov nepríjemne fúkalo. Miestami nárazy vetra boli tak silné, že samotní pretekári mali problém udržať sa bicyklom na vozovke. Aj z toho dôvodu jazdci na čele dlho o zotrvanie v celodennom úniku nebojovali; pelotón aj posledných uniknutých dostihol 30 kilometrov pred cieľom. Bolo to v čase, kedy sa s vyselektovaným hlavným poľom rozlúčil aj Peter Sagan a zaradil sa tak do grupetta. Tempo udávali celky ako INEOS – Grenadiers a Movistar.

Cieľové stúpanie

V záverečnom stúpaní, ktoré takmer celé pretekári odjazdili v protivetre, sme mohli pozorovať dve taktiky pretekania. Prvú útočnú zvolil Damiano Caruso (TBV), ktorý zaútočil vyše 4 kilometre pred cieľom. V pár sekundovom sólo úniku odjazdil tri kilometre, až ho 800 metrov pred páskou dostihla skupina s hlavnými vrchármi. V nej sa veľmi aktívne prezentovali Jai Hindley (BOH), Giulio Ciccone (TFS) či Enric Mas (MOV), no ich taktika aj tak nepriniesla vytúžené ovocie.

Inú, víťaznú, taktiku zvolil Slovinec Primož Roglič (TJV), ktorý celé stúpanie odjazdil takmer na konci hlavnej skupiny favoritov. Vyhýbal sa tak protivetru, na ktorom by zbytočne mrhal energiou. Dopredu sa dostal v tej najpotrebnejšej chvíli, v záverečnom šprinte vrchárov. v ňom už vedel, ako získať už druhé etapové víťazstvo na aktuálnom ročníku pretekoch dvoch morí.

5. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 6. etapa, vodná pre klasikárov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár