5. etapa UAE Tour 2022: Jasper Philipsen pripisuje druhé víťazstvo

UAE Tour 2022
5. etapa UAE Tour 2022

zdroj: https://twitter.com/JasperPhilipsen/status/2353/photo/1

5. etapa UAE Tour 2022 merala 182 kilometrov a bola čisto rovinatá. Drvivú väčšinu etapy dirigoval vietor, no v závere sme mohli vidieť klasickú bitku šprintérov. Z nej ako víťaz vzišiel Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), ktorý na druhé miesto odsunul Olava Kooija (:tjb:). Tretí skončil Sam Bennett (BOH), ktorý to dnes mal pripravené na víťazstvo, no rýchlosť mu v závere chýbala. 

Priebežný líder pretekov Tadej Pogačar (UAD) si v dnešnej etape udržal červený dres aj napriek defektu 6 kilometrov pred cieľom. A teda v drese lídra sa predstaví aj v zajtrajšej etape.

5. etapa UAE Tour 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/uae-tour/2022/stage-5/today/profiles

Únik netrval dlho

Úvod etapy sa neniesol vo zvláštnom znamení. Hneď od úvodu si to do celodenného úniku namierala štvorica pretekárov v zložení Johnatan Cañaveral i Alessandro Tonelli (obaja Bardiani CSF Faizane) a Pavel Kochetkov i Dmitry Strakhov (obaja Gazprom-Rusvelo). Neskôr však bolo jasné, že v takomto zložení celodenný únik nebude. Kvarteto na čele totiž bolo rýchlo eliminované. V útočení sa však pokračovalo, keďže fúkal nepríjemný bočný vietor. Ten hlavné pole aj párkrát rozdelil na početné skupiny.

Image
https://twitter.com/uae_tour/status/1496797442708226050/photo/1

INEOS tlačí

Na méte 60 kilometrov pred cieľom boli všetci cyklisti pokope. Nikto nejazdil v úniku. To však nezastavilo tím INEOS Grenadiers, ktorý začal zvyšovať tempo na čele pelotónu pred jednou výraznou zákrutou. Čaro pretekania v štátoch na Arabskom polostrove spočíva najmä v nachádzaní vhodných príležitostí k útokom, ktoré by mohli roztrhať pelotón. A presne takéto možnosti prichádzajú s každou zákrutou – zmenou smeru, kedy simultánne dochádza aj k zmene smeru, odkiaľ fúka vietor. Z protivetra sa razom môže stať bočný vietor a cyklisti v zadných radoch poľahky zaostanú.

Tento scenár sa však nezopakoval a po krátkej konsolidácii INEOS Grenadiers stiahol nohy z pedálov, pelotón spomalil. Do cieľa ostávalo 50 kilometrov.

Začína sa opäť pretekať

40 kilometrov pred cieľom tím Alpecin – Fenix zvýšil tempo a hneď sa začal pelotón drobiť. Veľké medzery sa ale nevytvorili. Neskôr opäť chuť útočiť dostal tím INEOS Grenadiers, no snaha nenašla pochopenie u ostatných. Išlo viac-menej o menšie útoky na otestovanie svojich súperov.

Kukrle sa prezentuje

Uniknúť sa však predsa len podarilo. Bol to konkrétne český majster Michael Kukrle (Gazprom – Rusvelo), ktorý si dokázal vybudovať aj dve a pol minúty náskoku na pelotón. V ňom sa začali vytvárať šprintérske vlaky.

https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1496822920315822085

Záverečný šprint

Michael Kukrle bol dostihnutý 3 kilometre pred cieľom, a teda pretekárom nič nebránilo v záverečnom klasickom hromadnom šprinte. v ňom mal najvýhodnejšiu pozíciu Sam Bennett (BOH), ktorého chrbta sa držal Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) či Olav Kooij (:tjb:). Bolo teda jasné, že Sam Bennett dnes opäť nevyhrá. Rozhodovalo sa teda medzi Philipsenom a Kooijom, pričom prvý menovaný mal oveľa lepšie zrýchlenie. Preto Jasper Philipsen dnes preťal cieľovú čiaru ako prvý. Olav Kooij sa musel uspokojiť s druhou priečkou. Bennett s treťou.

5. etapa UAE Tour 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe predposledná etapa, ktorá bude patriť šprintérom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár