5. etapa Volta ao Algarve 2022: Higuita vyhral etapu, Evenepoel si ju postrážil

5. etapa Volta ao Algarve 2022

zdroj: https://twitter.com/qst_alphavinyl/status/8913/photo/1

5. etapa Volta ao Algarve 2022 bola záverečnou skúškou 48. ročníka cyklistických pretekov na juhu Portugalska. O vzrušujúce vyvrcholenie sa postaralo dvojité stúpanie Malhão, ktoré ako prvý zdolal Sergio Higuita (BOH), pre ktorého je to krásny triumf najmä po zlyhaní spred pár dní. Druhý skončil Daniel Martinez (:ins:).

V celkovej klasifikácií sa síce očakávali zmeny (aspoň tak o tom vraveli papierové predpoklady), no tie napokon nenastali. Remco Evenepoel aj keď záverečný šprint o etapový vavrín vypustil, postrážil si celú etapu a odbil tak útoky svojich súperov. Ovládol teda svoje prvé etapové preteky v sezóne 2022, kedy druhého Brandona McNultyho (UAD) porazil o viac ako minútu. Tretí celkovo skončil Daniel Martinez (:ins:).

5. etapa Volta ao Algarve 2022 – priebeh

Profil:

Perfil
https://twitter.com/VoltAlgarve/status/1495322339164049411/photo/2

Početný únik

Hneď v úvode etapy si to do celodenného úniku namierilo 19 pretekárov, pričom nikto z nich výrazne neohrozoval vedúceho Remca Evenepoela (:dqt:). Najväčším menom v čele bol Tom Pidcock (:ins:), úradujúci majster sveta v cyklokrose. Keďže veľa tímov malo v čelnej skupinke svoje zastúpenie, nepodieľali sa na udávaní tempa v pelotóne. Všetka práca ostala na tíme Quick-Step Alpha Vinyl, ktorý udával tempo drvivú väčšinu etapy a chránil tak lídersky dres svojho mladého megatalenta.

Image
https://twitter.com/VoltAlgarve/status/1495390484092669954/photo/1

Záverečná päťdesiatka

Na méte 50 kilometrov do cieľa sa preteková situácia výrazne nezmenila. Jedinou drobnou zmenou bol fakt, že v čelnej skupine, ktorá mala k dobru necelé tri minúty, sa začalo taktizovať. Bolo to logické vyústenie, pretože čím je skupina väčšia, tým menej pretekárov sa chce zapojiť do spoločnej práce v udávaní tempa. Každý sa spoliehal na toho druhého, dochádzalo k psychologickému fenoménu zvanom rozloženie zodpovednosti.

Image
https://twitter.com/VoltAlgarve/status/1495415485655101442/photo/1

De Bondt útočí

Prvým pretekárom, ktorému prerástlo prílišné taktizovanie cez hlavu, bol Dries de Bondt (Alpecin-Fenix). 48 kilometrov pred cieľom zaútočil. Jeho nástup tieňovali traja ostatní pretekári v zložení Ivo Oliveira (UAD) Pascal Eenkhoorn (:tjb:) a Joel Nicolau Beltran (Caja Rural). Všetci traja napokon dokázali zapadnúť do háku De Bondta a vytvorili tak čelné kvarteto. V pelotóne sa táto zmena prejavila vo zvýšení tempa.

Upokojenie

Dlho však zaujímavá cyklistika netrvala. Neútočilo sa, čelná štvorica naďalej jazdila v popredí, no tesne za ňou sa pohyboval Tom Pidcock, ktorý sa tak vracal späť do hry o víťazstvo v etape. Pelotón spomalil, no napriek tomu Ethan Hayter (:ins:), druhý muž v celkovej klasifikácii, sa precedil na chvost hlavného poľa. Nebol to práve najlepší náznak toho, že by dnes mal vyzvať Remca v boji o žltý dres.

Sily postupne dochádzali aj pretekárom v predu. Z čela vypadli Pascal Eenkhoorn a Joel Nicolau Beltran. Naopak, cestu do čela si našiel Georg Zimmermann (:iwg:). Situácia na ceste teda bola ako na hojdačke, čomu zodpovedal aj profil.

Alto de Malhão prvýkrát

Pretekári našli do stúpania Alto de Malhão po prvýkrát 25,4 kilometra pred cieľom. Hneď uvodné metre znamenali konečnú pre časovkára a rovinára Iva Oliveiru (UAD).

V pelotóne na čelo padol Attila Valter (FDJ), no ihneď zaútočil Daniel Martinez (:ins:). Útok tohto Kolumbijčana však roztrhal celé vrece s útokmi. Dopredu sa vydal aj Brandon McNulty (UAD) a taktiež líder Remco Evenepoel či David Gaudu (FDJ).

Neúnavný Martinez

Daniel Martinez sa však neuspokojil iba s jedným nástupom. Na Remca skúšal, čo to dalo. Strácal 90 sekúnd, prečo by aj nie, no mladý Belgičan všetky ataky dokázal vynulovať. Bol Kolumbijčanovi nalepený na chrbte až po vrchol stúpania.

Favoriti pokope

Po zjazde z Alto de Malhão skupina s líderským dresom dostihla dvojicu Dries de Bondt a Georg Zimmermann z úniku. Každý vyčkával na záverečné stúpanie.

Alto de Malhão druhýkrát

Ešte pred začiatkom finálového stúpania sa do čelnej skupiny favoritov dotiahla ďalšia skupina s ďalšími vrchármi. Pole potenciálnych víťazov sa razom rozšírilo.

Prvá polovica stúpania prebehla v pokoji. Nikto nezaútočil a ani nezrýchlil. Bolo to aj preto, že Yves Lampaert a Louis Vervaeke (obaja :dqt:) odvádzali kvalitnú prácu na čele. Napokon 1300 metrov pred cieľovou páskou zaútočil Remco Evenepoel. Stíhala mu štvorica David Gaudu, Brandon McNulty, Sergio Higuita (BOH) a Daniel Martinez. Z háku Evenepoela sa však nedokázali vyrvať.

Záverečný šprint ako prvý začal Brandon McNulty, no neskôr ho predbehol Brandon McNulty. Napokon však ako prvý cieľovú pásku tesne preťal Sergio Higuita a ovládol tak dojazd na Alto de Malhão. Remco Evenepoel o víťazstvo nebojoval, to celkové si však postrážil.

5. etapa Volta ao Algarve 2022 – výsledky

5. etapa Volta ao Algarve 2022 – celkové poradie

Pozrite tiež:

Zajtra pokračujú preteky Okolo Spojených arabských emirátov druhou etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár