6. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Od jaskýň len nahor

Giro d'Italia 2021
6. etapa Giro d Italia 2021

zdroj: twitter.com/frasassigrotte (foto)

6. etapa Giro d’Italia 2021 bude profilovo doposiaľ najťažšou previerkou jazdcov na celkové poradie. Isté zmeny medzi vrchármi už nastali, vo štvrtok sa dá očakávať ďalšie zemetrasenie s ambíciami na ružový dres.

Predošlú etapu vyhral v šprinte Caleb Ewan (:lts:), Peter Sagan bol (BOH) skončil štvrtý. Z pretekov vypadol Mikel Landa (TBV|, ktorý by bol veľkým favoritom v 6. etape

6. etapa Giro d’Italia 2021:

štvrtok 13. mája 2021
Dĺžka
: 160 km
Profil: vrchársky, 3400 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:40, jaskyne Frasassi
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Acoli Piceno

6. etapa Giro d’Italia 2021- trasa

Dedinku Grotte di Frasassi navštívi ročne približne 300-tisíc turistov, a to hlavne pre známe jaskyne. Prvýkrát vôbec bude táto apenisnká obec v strede Talianska zahrnutá do Giro d’Italia. Po 160-kilometrovej ceste na juh sa bude finišovať nad mestom Ascoli Piceno, ktoré je známe jedným z najkrajších talianskych námestí. Cieľ sa nachádza na stúpaní San Giacomo.

6. etapa Giro d’Italia 2021 – profil:

6. etapa Giro d'Italia 2021
6. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Po štarte od jaskýň sa pôjde po zvlnenom teréne. V meste Pieve Torina sa 54 km po štarte nachádza šprintérska prémia, na ktorej sa bude dať získať až 12 bodov do súťaže o cyklámenový dres.

V druhej polovici etapy sa bude stúpať na Forca di Gualdo 2. kategórie o dĺžke 10,4 km so sklonom 7,4%. Po krátkom výstupe na Forca di Presta nasleduje dlhý zjazd do doliny k mestu Ascoli Piceno.

Záverečné stúpanie San Giacomo má 15,5 km a priemerný sklon 6,1%. Dá sa rozdeliť na dve časti. Prvá má 10 km s priemerom o 5,5%. Pri skalách na Colle San Marco 5 km pred cieľom sa budú nachádzať maximá 10%, pričom ceste bude až do konca stúpať o 7,6%.

V skutočnosti bolo stúpanie San Giacomo použité v pretekoch len dvakrát. V roku 2002 sa v 16. etape Gira radoval Julio Alberto Pérez Cuapio. Mexičan si vtedy z Talianska odviezol vrchársky dres. Na Tirreno – Adriatico roku 1977 tu svoj celkový triumf potvrdil Roger De Vlaeminck. Belgičan tu ukončil svoju sériu šiestich celkových víťazstiev.

Počas dňa prší a teploty sa vo vyšších nadmorských výškach dostanú pod 10 stupňov. Aj to zohrá úlohu.

Mapa – 6. etapa Giro d’Italia 2021:

6. etapa Giro d'Italia 2021
6. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

6. etapa Giro d’Italia 2021 – favoriti

S 15 kilometrami ide doposiaľ o najdlhší vrchársky test. Prvý sme videli vo štvrtej etape, kde naviac zapôsobili aj náročné poveternostné podmienky.

Egan Bernal sa zdá byť najsilenjší

Najsilnejší muž na stúpaní Sestola mal meno Egan Bernal (:ins:). Kolumbijský víťaz Tour de France je bezpochyby jedným z najsilnejších čistých vrchárov na svete, v poslednom období ho limituje iba jeho problémy so skoliózou. V prvom týždni by ho však chrbát nemal bolieť, skúsený silný tím INEOS Grenadiers má všetko potrebné na to, aby dokázal stúpanie ovládnuť.

Egan Bernal. © Fabio Ferrari/LaPresse

Alexander Vlasov (AST) je najlepšie postaveným favoritom v celkovom poradí. Rus má vynikajúcu formu a až vo štvrtok príde terén, na ktorom v posledných rokoch exceloval.

Alexander Vlasov
Alexander Vlasov prekvapil dobrým výkonom v časovke. (c) Massimo Paolone/LaPresse

Hugh Carthy (:efn:) bol ďalším jazdcom, ktorý stíhal s najlepšími. Útok inicioval Giulio Ciccone (:tfr:), ktorý má dobrú formu, ale často reaguje až príliš zbrklo a skoro minie svoje sily.

Giulio Ciccone
Giulio Ciccone. © Fabio Ferrari/LaPresse

Evenepoel a Simon Yates majú čo ukázať

Remco Evenepoel (:dqt:) ostal jediným lídrom svojho tímu. Bude to pre neho najdlhšie stúpanie v živote, ale súdiac podľa jeho doterajších výkonov, mal by San Giacomo ustáť. Časovkárskemu charakteru Evenepoela navyše konštantné stúpanie sedí. Joao Almeida v 4. etape vybuchol a pôjde o kvalitnú pomoc.

Simon Yates (:bex:) nevyzeral tak, ako hovorili predpovede pred Girom. Možno to bolo spôsobené len dažďom, alebo si Brit nevybral dobré nohy. Jednoznačne by mal ukázať, prečo bol pred pretekmi považovaný za najväčšieho favorita.

Simon Yat2021es 2. etaoa Okolo Álp
Simon Yates ovládol 2. etapu Okolo Álp. (c) Josef Vaishar

V skupine, ktorá za tou Bernalovou zaostala, boli okrem Evenepoela a Yatesa aj Romain Bardet (DSM), Davide Formolo (:uae:), Dan Martin (:isn:) a Damiano Caruso (TBV). Všetci majú šancu svoje dobré výkony zopakovať.

Daždivý deň bol náročný pre jazdcov, ktorí stratili. Medzi nich patria napríklad Emanuel Buchmann (BOH), Bauke Mollema (:tfr:), Jai Hindley (DSM) alebo George Bennett (:tjb:).

Únik nie je bez šance

Ružový dres s Alessandrom De Marchim (:isn:) pravdepodobne dres neudrží. Chýba motivácia sťahovať únik. Správne zloženie úniku má šancu dostať sa cez dlhé stúpania až do cieľa, jedine ak by tímy ako Deceuninck – Quick-Step mali záujem na stíhaní úniku.

Preto medzi možných víťazov prikladáme mená ako Thomas De Gendt (:lts:), Gianluca Brambilla (:tfr:), Felix Großschartner (BOH), Clément Champoussin (FDJ), Rudy Molard (FDJ), Matteo Fabbro (BOH), Dario Cataldo (MOV)

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár