6. etapa Giro d’Italia 2023: Pedersen ovládol infarktový krutý dojazd

Giro d’Italia 2023
6. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/16/photo/1

6. etapa Giro d’Italia 2023 začala a končila v Neapole, v ktorom diváci mohli sledovať sekundovú drámu, krásu a krutosť cestnej cyklistiky. Ešte 200 metrov pred cieľom o víťazstvo bojovala dvojica z úniku, no napokon ho uchmatol Mads Pedersen (TFS) pred Jonathanom Milanom (TBV) v cyklámenovom drese. Tretí finišoval Pascal Ackermann (UAD). 

Po celodennom úniku bola dlho v hre o etapový vavrín dvojica v zložení Alessandro De Marchi (JAY) a Simon Clarke (Israel Premier Tech), no v úplnom závere ju rozosmutnil rozbehnutý pelotón. V celkovom poradí naďalej vedie Nór Andreas Leknessund (DSM). Mads Pedersen svojím víťazstvom rozšíril rady cyklistov, ktorí dokázali vyhrať etapu na všetkých troch grandtour. Podarilo sa mu to za rekordný jeden rok.

6. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-6/today/profiles

Štart:

Kopcovitý úvod

V úvode etapy bol situovaný kopec druhej kategórie Valico di Chiunzi, ktorý výrazne prehovoril do celodenného diania. Ešte pred jeho začiatkom sa do čela prepracovala pätica v zložení Charlie Quarterman (Corratec), Francesco Gavazzi (EOLO-Kometa), Simon Clarke (Israel Premier Tech), Alexandre Delettre (COF) a Alessandro De Marchi (JAY). Na pelotón si vypracovali náskok viac ako 5 minút, no v priebehu prvého klasifikovaného stúpania sa časový vankúš začal stenšovať.

Pelotón viedol tím INEOS tempom, ktoré nevyhovovalo poniektorým šprintérom. Zaostal napríklad Mark Cavendish (AST), ktorý vo včerajšej etape preťal cieľovu čiaru na chrbte. Keďže jeho strata bola viac ako 8 minútová, do záverečného šprintu už neprehovoril. 7

Sekundová hra čelnej dvojice

Hoci sa spočiatku preteková situácia javila ako kontrolovaná, záverečných 40 kilometrov sa takto ocharakterizovať nedá. Z pôvodnej 5-člennej skupinky na čele pretekov ostala silná dvojica v zložení Alessandro De Marchi a Simon Clarke. Dlho to vyzeralo, že ich pelotón pohltí v adekvátnej vzdialenosti od cieľa, no opak bol pravdou.

Duo skúsených pretekárov dokázalo vzdorovať rozbehnutému pelotónu až do méty 200 metrov pred cieľom, kedy veterán Alessandro De Marchi pomýšľal na etapový vavrín. Simonovi Clarkovi sa mysľou hrnuli podobné myšlienky.
Myšlienky na záchranu mal Geraint Thomas (IGD), ktorý v záverečných 20 kilometroch musel riešiť technické problémy, kvôli ktorým následne musel sťahovať nepríjemné manko. Svojou jazdou za tímovým vozidlom v spoločnosti domestikov sa s rozhodcami neskamarátil.

Záver

Napokon sa však v hodine dvanástej dokázala vrátiť do hlavného poľa, z ktorého ako prvý s vidinou výhry vyšprintoval Fernando Gavíria (MOV). Bolo to presne v momente, kedy dvojica dnešných hrdinov z úniku už musela prijať fakt, že dnešné prvé dve miesta obsadia iní pretekári. Napokon cieľovu pásku ako prvý preťal Mads Pedersen (TFS), ktorý využil dlhý šprint Kolumbíjčana. Druhý finišoval Jonathan Milan (TBV), čím si poistil cyklámenový dres víťaza bodovacej súťaže. Tretí skončil Pascal Ackermann (UAD), ktorému šprint vyšiel solídne. Gavíria sa musel uspokojiť s 5. miestom.

6. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 7. horská etapa, finišujúca na Grand Sasso.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár