6. etapa Okolo Baskicka 2022 darovala vavrín Izagirremu, žltý dres Martinezovi

Okolo Baskicka 2022
6. etapa Okolo Baskicka 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamCOFIDIS/status/154313

6. etapa Okolo Baskicka 2022 sa postarala o kráľovské vyvrcholenie 61. ročníka najťažších týždňových etapových pretekov sveta. Hlavnou zápletkou bol sekundový boj o celkový triumf. Ten zviedli Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý do dnešnej etapy nastupoval v žltom drese, a Daniel Martinez (:ins:), ktorý strácal len 2 sekundy. Napokon etapa priniesla oveľa viac dramatických chvíľ. Na ich konci ruky nad hlavu zdvíhal v žltom drese Daniel Martinez. Remco Evenepoel výkonnostne zaostal. Etapu uchmatol napriek pádu Jon Izagirre (COF), pred Alexandrom Vlasovom (BOH).  

V priebehu etapy sa takmer všetci favoriti dostali na chvíľu do problémov. Výrazne však zmáhali Primoža Rogliča (:tjb:), ktorý raz zaútočil a stiahol sa. Remco Evenepoel naopak jazdil ako drak, no v záverečnom stúpaní doplatil na mladežnícku premotivovanosť. Naopak, monotónne dobrý výkon predviedol celkový víťaz 61. ročníka Okolo Baskicka Daniel Martinez, ktorý dokázal odbiť všetky útoky rivalov a preukázal mentálnu silu aj v situáciách, kedy nie všetky okolnosti mu priali.

Celkovo druhý skončil dnešný hrdina Jon Izagirre. Tretiu priečku obsadil Alexander Vlasov. Remco Evenepoel sa prepadol mimo pódia.

6. etapa Okolo Baskicka 2022 – priebeh

Profil:

https://itzulia.eus/etapas/eibar-arrate/

Slávnostný štart:

Kopce, kopce a ešte raz kopce

V úvodných kilometroch na cyklistov čakala klesavá rovinka pred horským cyklistickým peklom. Túto rovinku piati pretekári využili na vytvorenie celodenného úniku. Avšak kopce ako Endoia, Azurki a Gorla premenili čelné kvinteto na trio v zložení Tony Gallopin (:tfr:) Davide Formolo (UAD) a Nelson Oliveira (MOV). 50 kilometrov pred cieľom mali k dobru na pelotón dve minúty.

V pelotóne jazdili všetci favoriti na zisk žltého dres. V ňom sa dnes prezentoval Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý však viedol len o dve sekundy pred Danielom Martinezom (:ins:). Bol o celkové poradie bol teda otvorený a kráľovská etapa naberala cvenk na dramatickej zápletke.

Stúpanie Krabelin a Roglič útočí

Čelné trio si v priebehu 4-kilometrového stúpania udržiavalo náskok viac ako 2 minúty. Avšak dva kilometre pred vrcholom stúpania sa na čele osamostatnil Davide Formolo. Nelson Oliveira a Tony Gallopin zvolili vlastné tempo zdolávania strmého sklonu. V pelotóne jazdil na čele tím INEOS – grenadiers v prospech svojho lídra Martineza. Dlho však konštantné tempo nevydržalo, keďže v polovici kopca zaútočil Primož Roglič (:tjb:), ktorý včera stratil viac ako minútu. Slovincovho chrbta sa držal Daniel Martinez a Alexander Vlasov (BOH), no líder v žltom Remco Evenepoel chýbal, no nebol ďaleko.

Ako prvý stúpanie Krabelin pokoril Davide Formolo ešte z úniku. Menej ako minútu za ním prešla skupina s Danielom Martinezom, Enricom Masom (MOV) či Alexandrom Vlasovom (BOH), v ktorej už ale chýbal Primož Roglič. Nahradil ho Jonas Vingegaard (:tjb:), ktorý v zjazde tlačil do pedálov. Líder Remco Evenepoel strácal na túto skupinu 20 sekúnd.

Stúpanie Urkaregi

Ešte pred začiatkom stúpania Urkaregi skončila na zemi v priekope dvojica tímu Movistar – Oliveira a Mas. Na toto zaváhanie doplatil Daniel Martinez, ktorý musel pribrzdiť. Nechtiac sa tak dostal späť k svojmu najväčšiemu súperovi Remcovi Evenepoelovi. Do virtuálneho líderstva sa razom dostával Pello Bilbao (TBV).

Na vrchole stúpania Urkaregi bol ako prvý opäť Davide Formolo. Spoločnosť mu robili ďalší štyria jazdci, medzi ktorými bol aj Pello Bilbao, vyzývateľ Evenepoela a Martineza. Tí strácali 15 sekúnd. Lepšiu zápletku pred vyvrcholením v Arrate sme si ani nemohli priať.

Evenepoel a Martinez nečakajú

Očakávalo sa, že finálny boj sa strhne až na záverčnom stúpan. To ale nebola pravda, keďže Remco Evenepoel a Daniel Martinez zaútočili a dostali sa do prednej skupiny. Vytvorila sa tak veľmi silná skupina 8 absolútnych favoritov. Najbojovnejšiu náladu mal práve Evenepoel, ktorý na šprintérskej prémii získal 1 sekundu na Martineza.

Arrate

V samom úvode stúpania zaútočil Davide Formolo. Jeho nástup spočiatku vyzeral nezmyselný, no po dvoch kilometroch stúpania sa ukázalo, že to bol správny ťah. Skupina favoritov totiž začala taktizovať, čo zvýšilo náskok Formola na čele.

2500 metrov pred vrcholom stúpania sa dostal Remco Evenepoel do výkonnostnej krízy. Jazdil akoby na gume. Daniel Martinez sa razom dostával do virtuálneho líderstva. Naopak, do pedálom šliapol Alexander Vlasov, ktorého sa držali Vingegaard, Martinez, Soler a Izagirre. A práve posledný menovaný nepríjemne skončil na zemi, kedy svojím predným kolesom škrtol o Jonasa Vingegaarda.

Pád odštartoval brutálne tempo Alexandra Vlasova. Konkurencie schopní mu ale boli všetci, dokonca do boja sa vrátil aj Jon Izagirre (COF). Ale Daniel Martinez si išiel po celkové prvenstvo. Stovky divákov popri trati extaticky aplaudovalo.

Záver

Finišovalo sa v miernom klesaní, a teda vo vysokej rýchlosti. Ako prvý z boja o etapový vavrín vypadol Jonas Vingegaard, ktorý záver vypustil. To ale neplatilo o dvojici Vlasov a Izagirre. Čelnú pozíciu si poctivo strážil Jon Izagirre, ktorému na krk dýchal práve Rus Vlasov. V záverečných metroch ho dokonca obiehaval, no cieľová čiara bola príliš blízko. Víťazstvo v etape uchmatol Jon Izagirre. To celkové putuje do rúk Daniela Martineza.

6. etapa Okolo Baskicka 2022 – výsledky

Okolo Baskicka 2022 – celkové poradie

Pozrite tiež:

Už zajtra je na programe prvá ardenská klasika Amstel Gold Race. Žiaľ, Peter Sagan (Totalenergies) sa nepredstaví. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár