Amstel Gold Race 2022 Preview: Holandská klasika možno aj so Saganom

Články
Mathieu van der Poel

zdroj: ©A.S.O./Pauline Ballet

Už v nedeľu 10. apríla je na programe Amstel Gold Race 2022. 56. ročník pretekov sa tento rok odohrá v netradičnom dátume. Rozdelí dva z najväčších jarných monumentov Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Pelotón absolvuje na 254 kilometroch 33 výstupov. Na holandských cestách sa má predstaviť aj Slovák Peter Sagan (TotalEergies), ktorý figuruje na štartovej listine. Jeho štart je však otázny, včera odstúpil z pretekov Circuit de la Sarthe.

História Amstel Gold Race

Ardénska klasika je jedna z najmladších jarných jednorázoviek v cyklistickom kalendári. Prvý ročník sa konal v roku 1966, keď jeho trať merala až 302 kilometrov. Jedinú klasiku, ktorá sa odohráva na území Holandska, dokázal hneď v druhom ročníku ovládnuť domáci pretekár Arie den Hartog. Do histórie pretekov sa zapísal Jan Raas. Holanďan v roku 1977 odštartoval svoju sériu piatich víťazstiev na tomto podujatí.

Bez prerušenia dokázal túto jednorázovku zdolať aj legendárny Bernard Hinault. Štyri víťazstvá na holandských cestách si vyjazdil počas svojej kariéry aj Belgičan Philippe Gilbert (:lts:). V roku 2020 boli preteky zrušené pre pandemickú situáciu súvisiacu s covidom-19. Posledný ročník pozmenenej trasy klasiky vyvrcholil šprintom unikajúcej trojice. Ten ovládol Wout Van Aert (:tjb:).

Víťazi Amstel Gold Race (posledných 10 rokov)

Amstel Gold Race 2022 – parametre

  • typ: Ardénska klasika
  • dátum: 10. apríla (nedeľa)
  • ročník: 56
  • dĺžka: 254.1 kilometrov
  • profil: kopcovitý
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • štart: 10:20 hod.
  • predpokladaný cieľ: 16:45 hod.
  • vysielanie: Eurosport

Amstel Gold Race 2022 – trasa

Mapa pretekov

zdroj: amstel.nl/amstelgoldrace/wedstrijd/wedstrijd-heren/route-heren

Ako bolo spomenuté vyššie, holandská jednorázovka prinesie 254 kilometrov dlhú trať, ktorú bude sprevádzať 33 stúpaní. Od začiatku budú na pelotón čakať technicky náročné úzke vidiecke cesty popretkávané zákrutami. Už prvé kilometre prinesú boj o pozície v hlavnom poli.

Len deväť kilometrov po štarte je pripravený prvý výstup dňa. Kopec Slingerberg bude predzvesťou toho, čo bude na štartové pole čakať. Cyklisti sa budú pohybovať cez kopcovitý región na juhu Holandska. Ten ukrýva krátke a dostatočné ostré stúpania. Kopce Sibbergrubbe a Loorberg sa na trati objavia dvakrát.  Potom budú nasledovať výstupy na Bemelerberg, Cauberg a Geulhemmerberg, ktoré sú zaradené trikrát.

Profil pretekov

Zdroj: www.la-flamme-rouge.eu

Avšak to najťažšie bude na štartové pole čakať v závere. Po 200 kilometroch budú za sebou nasledovať  tri prudké stúpania Gulperberg, Kruisberg a Eyserbosweg. Aj napriek tomu, že sú krátke, ich prevýšenie sa vyšplhá na dvojciferné hodnoty. Za nimi nasleduje náročný výstup na Keuterberg, ktorý prinesie 22% sklony.

Cyklisti budú mať ešte pred sebou Cauberg. Po jeho prejazde im bude do cieľa chýbať 21 kilometrov. Posledný krát budú pretekári stúpať desať kilometrov pred cieľovou páskou na kopec Bemelerberg. Potom bude na pelotón čakať už len záver. Po prejazde cez Terblijt sa cyklisti dostanú na širokú cestu vedúcu do cieľa.

Favoriti

Po nedeľnom víťazstve na Okolo Flámska bude o triumf na domácich cestách zápoliť Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Holanďan na belgickom monumente ukázal skvelú formu, keď sa v závere dokázal na stúpaniach udržať svojho súpera Tadeja Pogačara (:uae:). Napokon ho zdolal v záverečnom špurte. 27-ročný pretekár to môže využiť vo svoj prospech aj na kopcovitej trati Amstel Gold Race a nadviazať na svoj triumf z roku 2019.

Na trať sa postaví aj Matej Mohorič (TBV). Víťaz tohtoročnej edície Miláno – San Remo sa môže pokúsiť zaútočiť niekoľko kilometrov pred cieľom. Slovinec môže zaskočiť favoritov. Na štartovej listine figuruje aj meno štvornásobného víťaza pretekov Philippa Gilberta (:lts:). Belgičan bude chcieť na svoje konto pridať piaty titul.

Reakcie po Miláno - San Remo 2022
zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo/status/1569/photo/1

Zamiešať kartami môžu aj klasikárske mená ako Kasper AsgreenZdeněk Štybar (obaja :dqt:) či Greg Van Avermaet (ACT).  Spomedzi zvučných mien sa v pelotóne predstaví Michal Kwiatkowski (:ins:) a Stefan Küng (:fjd:). Na štart by sa mal postaviť aj Peter Sagan (TotalEnergies). Je však otázne, či dokáže so zdravotnými komplikáciami konkurovať ašpirantom na víťazstvo.

Pozrite tiež:

Aktuálne prebiehajú preteky Okolo Baskicka. Dnes na cyklistov čaká štvrtá etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár