Okolo Flámska 2022 vyhral Van der Poel, Pogačar doplatil na neskúsenosť

Okolo Flámska 2022
Okolo Flamska 2022 Mathieu van der Poel

zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

106. ročník monumentálnej klasiky Okolo Flámska 2022 priniesol strhujúcu drámu, ktorá sa začala už 114 kilometrov pred cieľom. Víťazom sa napokon stal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý po celý deň dokázal odolávať útokom najsilnejšieho jazdca Tadeja Pogačara (UAD). Pogačar bol ešte 100 metrov pred cieľov v súboji o víťazstvo, no prílišné taktizovanie ho stálo napokon pódium. O isté 2. miesto ho obral Dylan van Baarle (:ins:), ktorý sa spoločne s tretím Valentinom Madouasom (FDJ) vrátil do záverečného šprintu v hodine dvanástej. Pogačar bol napokon zavretý a históriu neprepísal. Van der poel sa zato stal len druhým Holanďanom, ktorý vyhral De Ronde dvakrát.  

Stručne, čo sa stalo 

K prvým útokom došlo na helingenoch ako Molenberg, Valkenberg a Berendries. V tej pasáži sa vytvorila 13-členná skupina prenasledovateľov, v ktorej sa ale nenachádzal Tadej Pogačar (UAD). Preto jeho domestici okamžite obsadili hrot hlavného (vtedy už vyselektovaného) poľa a sťahovali časovú stratu.

Pogačar zvýšil tempo na Berg ten Houte a spoločne s Trentinom (UAD) roztrhali pelotón. K absolútnemu zvratu vývoja pretekov došlo na druhom prejazde Oude-Kwaremontom, kde Tadej Pogačar ukázal svoju extratriedu. Od úvodného metra stúpania obiehal súpera za súperom akoby jazdil na motorke či dolu kopcom. Podobný výkon ukázal aj na prvom prejazde Paterbergu, kde zase zaútočil druhý Slovinec Jan Tratnik (TBV). Vytvorila sa tak malá skupina najsilnejších.

Tá sa ešte viac vyselektovala na helingene detských hláv – Koppenbergu, z ktorého ako najsilnejší vyšli Pogačar, Van der Poel, Valentin Madouas (FDJ), Fred Wright (TBV) a Dylan van Baarle (:ins:). Tí pospolu zdolali stúpania ako Steenbeekdries a Taaienberg.

Preteky sa takmer definitívne rozhodli na záverečnom prejazde Oude-Kwaremontom, kde sa Pogačar striasol Wrighta, Madouasa a Van Baarleho. Van der Poel odolával vražednému tempu Slovinca, ktorý len debutoval na slávnom De Ronde. rovnaký súboj sa odohral aj na záverečnom Paterbergu. Rozhodnutie prišlo až na samotný záver.

Ten bol takticky zvládnutý zo strany Van der Poela na jednotku, ktorú si prevzal aj v cieli. Naopak, Tadej Pogačar sa nechal vyrušiť dvojicou Van Baarle a Madouas, ktorá sa vrátila do boja o triumf v posledných metroch. Preto finišoval žiaľ mimo pódia. Svoju frustráciu ukázal v cieli.

Okolo Flámska 2022 – podrobný priebeh

Profil:

flamsko 20
https://www.rondevanvlaanderen.be/nl/rvv/elite-mannen/nieuws
Nalini - procycling

Slávnostný štart

Cyklisti sa na 273 kilometrov dlhú trať vydali o 10:00 SEČ za veľmi chladného počasia. Sneh, ktorý vo Flámsku panoval v predchádzajúcich 3 dňoch, sa však už roztopil. Na štart sa nepostavili ale viaceré veľké mená vrátane najväčšieho favorita Wouta van Aerta (:tjb:), ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus.

Prvých 100 kilometrov

Do celodenného úniku si to namierilo 9 pretekárov. Boli nimi Stan Dewulf (ACT), Sebastien Grignard (:lts:), Lindsay De Vylder (Sport Flanders-Baloise), Taco van der Hoorn (:iwg:), Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauces-WB), Manuele Boaro (AST), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (COF) a šprintér Max Kanter (MOV). Pelotón im dal len 4 minúty náskoku. Preteková situácia preto bola kontrolovaná. Pelotón vyčkával na prvé helingeny vrátane prvého prejazdu tiahleho Oude-Kwaremontu.

Hra vyčkávania

Ako sa predpokladalo, prvý prejazd Oude-Kwaremontom nepriniesol žiadne výrazné zmeny. Na čele pelotónu jazdila skupina jazdcov tímu Bora-hansgrohe, ktorá udávala tempo. Časová strata bola naďalej konštantná. Žiadne zmeny nepriniesli ani helingeny ako Kortekeer a Achterberg či dláždený úsek ako Holleweg.

Pred nájazdom na Wolvenberg sa však vyskytli viaceré pády z nervozity. Začalo sa pretekať naplno, preteky sa otvorili už 114 kilometrov pred cieľom.

Prvé výkonnostné krízy sa začali objavovať na dláždennom úseku Jagerij, kde zaostal Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). Od toho momentu to boli „eliminačné preteky“.

K prvému ozajstnému útoku došlo na strmom Molenbergu, kde zaútočil Nathan van Hooydonck (:tjb:) a pripojil sa k Jonasovi Kochovi (BOH) jazdiacemu 30 sekúnd pred pelotónom. V hlavnom poli to začínalo zľahka vrieť. Všetci favoriti okrem Alexandra Kristoffa (:iwg:) obsadili čelné rady.

Cortina a Štybar útočia

Na helingene Berendries zaútočil Ivan Garcia Cortina (MOV), ktorého sa hneď držal Čech Zdenek Štybar (:dqt:) a ďalší. Vytvorila sa tak 11-členná skupina s Madson Pedersenom (:tfr:), ktorá sa od pelotónu ihneď oddelila. Na hrot pelotónu okamžite našli jazdci tímu Spojených arabských emirátov, ktorí dnes jazdili pre Tadeja Pogačara.

Na Valkenbergu jedenástka útočiacich pohltila dvojicu Koch a van Hooydonck. Hlavná skupina ale nebola ďaleko.

Na Berg ten Houte celodenný únik jazdil konštantné tempo. Skupina prenasledovateľov s Pedersenom či Albertom Betiolom (:efn:) strácala už len 70 sekúnd. Z hlavného poľa zas zaútočil Matteo Trentin (UAD), ktorý natiahol a nadelil hlavné pole. So sebou zobral aj svojho lídra Pogačara. Kanarieberg priniesol ďalšie útoky, no popredné tri skupiny sa nespojili.

Pogačar lieta na Oude-Kwaremonte

Pred druhým prejazdom pivného helingenu Oude-Kwaremont sa do druhej skupiny prebojovala trojica pretekárov z pelotónu. Skupina prenasledovateľov sa tak rozrástla na 17 cyklistov a na samotné čelo strácali 24 sekúnd. Pelotón 40.

Lenže akonáhle sa hlavné pole zahryzlo do Kwaremontu, Tadej Pogačar razantne zvýšil obrátky a poľahky obiehaval jedného súpera za druhým. Miestami to vyzeralo akoby fenomenálny Slovinec jazdil na motorke či dole kopcom. Na Paterbergu zaútočil druhý Slovinec Jan Tratnik (TBV), ktorý so sebou zobral len hŕstku najsilnejších pretekárov. V problémoch sa ocitla stajňa Quick-Step Alpha Vinyl.

Päťka najsilnejších

43 kilometrov pred cieľom bol na programe helingen s najťažšími dlažobnými kockami Koppenberg (helingen detských hláv). Ako prví doň vošli Fred Wright (TBV) a Dylan van Baarle (:ins:). Ako tretí bol Tadej Pogačar, ktorý opäť raz jazdil fantasticky. Držal sa ho Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Valentin Madouas (FDJ) či Mads Pedersen. Kasper Asgreen mal technické problémy a sen o obhajobe víťazstva sa rozplynul.

Na stúpaní Taaienberg sa na dvojčlenné čelo pretekov dolepila silná trojica favoritov. Zvyšok štartového poľa bol roztrúsený desiatky sekúnd pozadu. Pogačar sa však s elimináciou čela pretekov neuspokojil a pokračoval v útočení. Päťka ale bola naďalej kompaktná.

Kwaremont a Paterberg na záver Okolo Flámska 2022

Tretí prejazd Oude-Kwaremontom si postrážil Tadej Pogačar zo samotného čela. Jeho tempo bolo vysoké a dokázal mu konkurovať iba Mathieu van der Poel. Avšak len s odretými ušami. Fred Wright, Valentin Madouas a Dylan van Baarle už toho mali dosť. Vytvorila sa nám teda dvojica najsilnejších z najsilnejších.

Na Paterbergu sa Mathieu van der Poel na zopár stotín dostal do miernych problémov, no svojou hrubou silou dokázal zostať v závetrí Tadeja Pogačara. Rozhodnutie sa teda odložilo až na samotný šprint. Na ten sa podľa papierovývh predpokladov mohol spoliehať Van der Poel, no skúsenosť z minulého roka, kedy ho v rovnakej situácii porazil Kasper Asgreen, nahlodávala sebavedomie fenomenálneho Holanďana.

Za čelnou dvojicou jazdilo ďalšie duo v zložení Dylan van Baarle a Valentin Madouas.

Záverečný šprint na Okolo Flámska 2022

Keďže sa na ikonickej 10 kilometrov dlhej rovinke neútočilo, o víťazovi sa rozhodlo až v tom úplne poslenom možnom momente. V záverečnom šprinte. V ňom na prvej pozícii bol Mathieu van der Poel, ktorý ukázal naozaj pevné nervy, keďže dlho vyčkával, kedy z jeho závetria zaútoči Tadej Pogačar. Ten však čakal až tak dlho, že dvojica zo zadu (Madouas a Van Baarle) sa zapojila do šprintu. Vtedy už Van der Poel musel začať šprintovať.

Síce svoj šprint začal z prvej pozície, v štvorke najsilnejších mal jednoznačne najsilnejšie nohy. Naopak, najhoršiu taktiku v hlave mal Tadej Pogačar, ktorý bol zavrený pri bariére a nemohol nikam šprintovať. Po fantastickom výkone skončil mimo pódia. Druhý skončil Dylan van Baarle a tretí Valentin Madouas.

Okolo Flámska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Už zajtra začínajú najťažšie týždňové etapové preteky sveta – Okolo Baskicka.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár