Amstel Gold Race 2022: V tesnom šprinte zvíťazil Kwiatkowski

Články
Amstel Gold Race 2022

zdroj: Amstel Gold Race 2022

Dnes pred poludním odštartovali preteky Amstel Gold Race 2022. O víťazstvo si to na záverečných kilometroch rozdali Michal Kwiatkowski (:ins:) a Benoit Cosnefroy (ACT). V špurte dvojice po 254 kilometroch mal viac síl Michal Kwiatkowski (:ins:) a preťal pásku na prvom mieste. V zápolení o tretie miesto bol najrýchlejší Tiejs Bennot (:lts:).  

Amstel Gold Race 2022 – priebeh

Profil:

Zdroj: www.la-flamme-rouge.eu

Ľahko vytvorený denný únik

Cyklisti sa vydali na dlhú 254 kilometrovú trať pred pol jedenástou. V pelotóne napokon chýbal Peter Sagan(TotalEnergies). Len 10 kilometrov po ostrom štarte sa od hlavného poľa odpútala sedemčlenná skupina. Tá veľmi rýchlo získala minútový náskok.

Denný únik bol tak na svete pomerne rýchlo. Na čele jazdili Ide Schelling (BOH),  Emils Liepinš (:tfr:), Owain Doull (:efn:), Johan Jacobs (MOV), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen – Baloise), Luca Rasteli a Davide Gabburo (obaja Bardiani-CSF-Faizanè). Odstup medzi skupinami postupne narastal.

Posledný menovaný Talian Davide Gabburo (obaja Bardiani-CSF-Faizanè) nestíhal tempu svojich súperov v úniku a tak sa vrátil späť do pelotónu. Náskok šestice unikajúcich pretekárov sa zastavil na štyroch minútach. Situácia pretekov sa ustálila.

Nezáživný priebeh

Nasledujúce kilometre nepriniesli zaujímavé momenty. Náskok denného úniku sa pohyboval medzi štyrmi a piatimi minútami. V pelotóne sa tempa ujali UAE Team Emirates, Alpecin-Fénix a Ineos Grenadiers. S takýmto scenárom štartové pole odjazdilo takmer 100 kilometrov z predpísanej trasy. Pribúdajúce kilometre však mali za následok, že odstup medzi skupinami sa pomaly zmenšoval.

Posledných 100 kilometrov

Pretekať sa začalo 96 kilometrov pred cieľom, keď z balíka zaútočilo belgické duo Victor Campenaerts (:lts:) a Nathan Van Hooydonck (:tjb:). Tejto dvojici sa podarilo dotiahnuť na čelo pretekov. Ich atak spôsobil zrýchlenie v pelotóne. O desať kilometrov neskôr sa rozdiel medzi skupinami pohyboval na úrovni minúty a pól. Tempa v hlavnom poli sa ujal tím Alpecin-Fénix.

zdroj: twitter.com/Lotto_Soudal/status/1513136278790942721/photo/1

Nervozita v balíku spôsobila dva pády skupiny štyroch a troch pretekárov. Náskok celodenného úniku stále klesal. 65 kilometrov pred páskou prišla správa, že z pretekov odstúpil Anthony Turgis (TotalEnergies). Medzitým vedúca sedmička zvýšila svoj náskok o pár sekúnd.

Stúpania začali s pribúdajúcimi kilometrami selektovať nie len pelotón, ale aj vedúcu skupinu. Spomedzi unikajúcich pretekárov nestačila dvojica Ide Schelling (BOH) a Victor Campenaerts (:lts:), ktorá sa vrátila späť do balíka. Potom z rozbehnutého hlavného poľa atakovali Tim Wellens (:lts:) a Chris Laporte (:tjb:). Tých však už oklieštený pelotón nikam nepustil.

50 kilometrov pred cieľom sa na čele pohybovalo už iba kvarteto pretekárov. Následkom pádu stratil kontakt s vedúcimi pretekármi Nathan Van Hooydonck (:tjb:). Belgičan bol rýchlo opäť na bicykli a snažil sa dotiahnuť k súperom. V týchto momentoch bolo hlavné pole blízko a tím Ineos Grenadiers zmaril šance na úspech celodennému úniku.

Selekcie hlavnej skupiny

Výstupy na Kruisberg a Eyserbosweg priniesli ďalšie veľké selekcie už oklieštenej hlavnej skupiny. Na čele udávala rýchle tempo britská zostava Ineos Grenadiers. Na kopci Keutenberg sa pokúsil o atak Tiejs Bennot (:lts:). Belgičanov nástup dokázali zachytiť všetci favoriti. Aj napriek malým problémom tam nechýbal ani jeden z najväčších ašpirantov na víťazstvo Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fénix). Vo vedúcej skupine figurovalo jedenásť jazdcov.

Zo stíhajúcej skupiny zaútočil Tim Wellens (:lts:) so snahou dotiahnuť sa na čelo. Jeho pokus bol však zmarený. 23 kilometrov pred cieľom prišli prvé ataky v skupine favoritov. Odpútať sa pokúšal Marc Hirshi (:uae:) i Thomas Pidcock (:ins:). Na ich útok nadviazal Michal Kwiatkowski (:ins:). Dokázal sa odpútať od súperov a získal 15 sekúnd k dobru. K Poliakovi sa dotiahol Benoit Cosnefroy (ACT).

Dramatický záver na páske

Skupina favoritov stíhala duo jazdiace na čele pretekov. Dotiahnuť sa k dvojici snažil osamotený Dylan Teuns (TBV). Po niekoľko minútovom snažení bol opäť pohltený prenasledovateľmi. Poľsko-francúzske duo spolupracovalo a získavalo sekundy k dobru.

Stíhajúci favoriti aj napriek nástupom nedokázali vedúcich pretekárov dostihnúť. V závere si to tak o triumf rozdali unikajúci Michal Kwiatkowski (:ins:) a Benoit Cosnefroy (ACT) na posledných metroch v špurte. O víťazovi rozhodla až cieľová fotografia. Pásku ako prvý preťal bývalý majster sveta Michal Kwiatkowski (:ins:).

Výsledky – Amstel Gold Race 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár