6. etapa Okolo Baskicka 2023: Jonas Vingegaard ako etapový a celkový kráľ

Okolo Baskicka 2023
6. etapa Okolo Baskicka 2023

zdroj: https://twitter.com/ehitzulia/status/18/photo/1

6. etapa Okolo Baskicka 2023 merala 138 dynamických horských kilometrov, ktoré najlepšie sedeli Jonasovi Vingegaardovi (TJV), ktorý si 30 kilometrovým sólom došiel v meste Eibar nielen po etapové ale aj po celkové víťazstvo. Jasne tým demonštroval svoju silu a výkonnosť. Druhý finišoval James Knox (SOQ) a tretí Ion Izagirre (COF) z menšej skupiny vrchárov.

Jonas Vingegaard tak v príprave na Tour de France vyhral najťažšie týždňové etapové preteky, čím len potvrdil svoju rastúcu formu a funkčnosť tréningu. Okrem toho do už aj tak úspešného tímu z jarných klasík Jumbo – Visma priniesol ďalší cenný triumf po celkových víťazstvách Primoža Rogliča na Tirreno – Adriatico a Okolo Katalánska.

Na celkovom druhom mieste skončil Mikel Landa (TBV), ktorý o 16 sekúnd porazil celkovo tretieho Iona Izagirreho.

6. etapa Okolo Baskicka 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2023/stage-6/today/profiles

Štart:

Na celodenný únik nebol čas

Keďže etapa merala iba 138 kilometrov a obsahovala až 6 klasifikovaných stúpaní, o celodennom úniku nemôže byť reči. V úvode etapy sa do síce do čela pretekov prebojovala 12-členná skupina cyklistov (vrátane Daniela Martineza (IGD)), no po dvoch úvodných stúpaniach z nej ostala len trojica v zložení Esteban Chaves (EFE), Ruben Guerreiro (MOV) a Steven Kruijswijk (TJV). Hlavné pole, ktoré bolo už od úvodu značne vyselektované, však čelnej trojke nedalo veľa času k dobru. 

Útoky neutíchajú

Preteková situácia sa menila prakticky na každom kilometri. Po stúpaní Krabelin sa do čela dokázali prebojovať Atilla Valter (TJV), úradujúci majster Maďarska, a Švajčiar Mauro Schmid (SOQ). A bol to práve 23-ročný Švajčiar, ktorý dokázal zotrvať v úniku najdlhšie. K jeho eliminácii došlo až v najťažšom stúpaní dňa – Izua. Nebol však pohltený hlavným poľom ale rovno osamoteným priebežným lídrom pretekov.

Vingegaard a jeho demonštrácia sily

Jonas Vingegaard (TJV) do dnešnej etapy vstupoval ako priebežný líder, ktorého doposiaľ nič výrazne neohrozilo. Rovnaký priebeh mala aj záverečná kráľovská etapa, no Vingegaardovi to nestačilo a napriek tomu v stúpaní Izua zaútočil. Spočiatku využil tímovú podporu od kolegov z úniku (Steven Kruijswijk a Attila Valter), no 2 kilometre pred vrcholom stúpania spanilo jazdil už osamote. Za pár sto metrov dostihol aj spomínaného Maura Schmida.

Jeho útoku nedokázal konkurovať ani Mikel Landa (TBV), ktorý naňho strácal 13 sekúnd v priebežnom poradí. Minuloročný víťaz Tour de France z Dánska tak jasne demonštroval, že najsilnejším pretekárom v Baskicku je práve on a v jeho sólo jazde za titulom ho nikto neporazí.

Táto myšlienka sa napokon aj stala realitov, kedy v meste Eibar Jonas Vingegaard dvíhal ruky nad hlavu, čím zavŕšil nielen svoje fenomenálne 30 kilometrov dlhé sólo ale aj parádny týždeň troch etapových víťazstiev.

Z hlavnej skupiny sa bojovalo o druhé miesto, ktoré vydoloval James Knox (SOQ). Tretí finišoval Ion Izagirre (COF).

6. etapa Okolo Baskicka 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe tretí monument sezóny, Paríž – Roubaix, na ktorom sa Peter Sagan definitívne vo svojej kariére rozlúči s prestížnymi klasikami.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár