Paríž – Roubaix 2023 Preview: kráľovná klasík očakáva súboj odvekých rivalov

Paríž - Roubaix 2023

zdroj: https://twitter.com/parisroubaix/status/19/photo/1

Na Veľkonočnú nedeľu sa odohrá už 120 ročník prestížnej monumentálnej klasiky Paríž – Roubaix 2023. Na pretekárov čaká ozajstné cyklistické peklo severu s tými najťažšími mačacími hlavami. Na nich zvedú bitku najlepší klasikári súčasnosti. Najväčším lákadlom by mal byť súboj Van der Poela s Van Aertom. Svoju definitívnu rozlúčku s jarnými klasikami zažije Peter Sagan, pre ktorého to bude derniéra na podujatí, kde vybojoval svoje najväčšie víťazstvo kariéry. 

História Paríž – Roubaix

Jeden z najstarších cyklistických pretekov sa po prvýkrát konal v roku 1896, keď zvíťazil Nemec Josef Fischer. Od prvého ročníka trať neprešla veľkou zmenou. Štartuje sa na severe Francúzska a cieľ je umiestnený na hraniciach s Belgickom – v Roubaix. Na známom velodróme však preteky prvýkrát vyvrcholili až v roku 1943.

Francúzsky monument, ktorý vytvorili dvaja výrobcovia textilu z Roubaix (Théodore Vienne a Maurice Perez), sa od svojho vzniku konal takmer každý rok. Zastavili ho len prvá, druhá svetová vojna i pandemická situácia spojená z Covidom-19 v roku 2020. Víťazi Paríž-Roubaix si domov odnášajú jednu z mačacích hláv od roku 1977.

V roku 2018 sa na náročnej trati tešil z víťazstva aj Slovák Peter Sagan (TotalEnergies). Trojnásobný majster sveta ovládol Peklo severu, keď zaskočil favoritov dlhým 50 kilometrovým únikom. Na velodróme si to v špurte rozdal so Švajčiarom Silvanom Dillierom.

Dúhový dres
Sagan vyhral Paríž – Roubaix 2018. zdroj: twitter.com/cyclist

Predchádzajúci víťazi Paríž – Roubaix (posledných 10 rokov)

Paríž – Roubaix 2023 – parametre

  • typ: monumentálna klasika severského typu
  • dátum: 9. apríla (nedeľa)
  • ročník: 120.
  • dĺžka: 256 kilometrov
  • počet sektorov pavé (mačacie hlavy):
  • krajina: Francúzsko
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Paríž – Roubaix 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/paris-roubaix/2023/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/paris-roubaix/2023/result/today/profiles

Ako je zvykom na všetkých klasikách, trasa sa z roka na rok mení len minimálne. To je prípad aj 120. vydania pekla severu, ktorého štart je naplánovaný severne od Paríža v meste Compiègne. Trasa bude zahŕňať dokopy 30 úsekov pavé (sektory mačacích hláv), ktoré uberú z celkovej dĺžky viac ako 50 kilometrov. Úvodných takmer 100 kilometrov bude zahrievacích. Cyklisti si vychutnajú jazdu na rovnom asfalte. Prvý dláždený úsek príde na 99. kilometri. Bude však len predzvesťou toho, čo na pelotón čaká.

Náročnosť sa bude postupne zvyšovať. Objavia sa úseky s tromi či štyrmi hviezdičkami. Dôležité momenty pretekov sa odohrajú na úseku číslo 19. Balík bude prechádzať cez povestný Arenbergský les (5-hviezdičkový úsek) a do cieľa bude zostávať 95 kilometrov. Prvý z päťhviezdičkových sektorov môže nadeliť štartové pole. O 13 kilometrov neskôr bude nasledovať najdlhší z úsekov Hornaing á Wandignies, ktorý meria 3 700 metrov. Spomínané úseky sú pred pretekmi udržiavané v kondícii nielen nadšencami zo skupiny zvanej Otroci Roubaix ale taktiež aj kozami.

Ďalší päťhviezdičkový úsek bude čakať necelých 50 kilometrov pred páskou. Trojkilometrový Mons-en-Pévèle môžu pretekári využiť na ataky z oklieštenej hlavnej skupiny. Po 200 kilometroch na bicykli bude pre pelotón náročným každý zostávajúci dláždený úsek. Posledných 20 kilometrov prinesie dva tvrdé úseky. Štvorhviezdičkový Camphin-en-Pévèle i päťhviezdičkový Carrefour de l’Arbre.

Po ich pokorení to stále bude do cieľa 17 kilometrov. Zostávajúce tri úseky by už nemali narobiť väčšie problémy. Záver tradične prebehne na velodróme, kde budeme sledovať osamoteného víťaza po úniku alebo šprint ašpirantov na triumf.

Paríž – Roubaix 2023 – favoriti

Medzi najväčších favoritov na zisk ikonického titulu z kráľovnej všetkých klasík musíme zaradiť mená ako Mathieu van Der Poel (ADC), Wout van Aert (TJV), Dylan van Baarle (TJV), Mads Pedersen (.tfs:) či Kasper Asgreen (SOQ).

Mathieu van der Poel vyhral úvodný monument sezóny Miláno – San Remo. Minulú nedeľu na Okolo Flámska finišoval na skvelom druhom mieste. Niet pochýb, že výkonnosť na ďalšie víťazstvo má. Čo sa týka úspechov tohto fenoména na pekle severu, minulý rok bral 9. miesto a v roku 2021 skončil na treťom mieste. 

Veľkým konkurentom bude Wout van Aert, ktorý počas prebiehajúcej jari vyhral iba „Étrojku“ a kolegovi Laportovi daroval víťazstvo na Gent – Wevelgem. Avšak V porovnaní s Van der Poelom ma mierne navrh, ak vezmeme jeho doterajšie umiestnenia. Van Aert totiž minulý rok finišoval na 2. mieste a v roku 2021 na 7. Veľkú výhodu (a možno nevýhodu) má Van Aert v podobe tímu, ktorý je plný klasikárskych hviezd.

Reč je o Dylanovi van Baarlem, ktorý Paríž – Roubaix dokázal vyhrať minulý rok ešte ako jazdec tímu INEOS – Grenadiers. Je teda otázkou, či tento 30-ročný Holanďan pomôže Van Aertovi alebo pôjde po historickom double.

Rastúcu formu má aj Mads Pedersen, majster sveta z roku 2019. Na klasikách Gent – Wevelgem finišoval piaty, na monumente Okolo Flámska sa prepracoval až na tretie miesto, kedy v šprinte porazil práve Van Aerta. Rozhodne ide o potvrdenie, že s Pedersenom musíme počítať.

Taktiež netreba opomenúť Kaspera Asgreena, ktorému vyhovujú ťažké preteky a konštantnosť v podávaní výkonu.

Samozrejme, víťazom kráľovny klasík sa môže stať naozaj ktokoľvek, čím sa preteky stávajú menej predvídateľné ako monument Okolo Flámska.

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 4. etapa pretekov Okolo Baskicka 2023.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár