6. etapa Okolo Langkawi 2022: Erlend Blikra prekvapivo porazil favoritov

6. etapa Okolo Langkawi 2022

zdroj: https://twitter.com/AstanaQazTeam/status/140/photo/1

6. etapa Okolo Langkawi 2022 mala rýdzo rovinatý profil, preto sa v závere očakával hromadný šprint. Papierove predpoklady sa napokon aj naplnili, no v upršanom cieli sa šprintérsky favorit neradoval. Svoje prvé profesionálne víťazstvo si totiž pripísal Nór Erlend Blikra (UNO X-Pro Cycling), ktorý porazil Gleba Syritsu (AST). Tretí finišoval Rudiger Selig (:lts:). Lídrom pretekov naďalej ostáva Ivan Sosa (.mov:), ktorý technické problémy v závere zvládol. 

Vyjadrenie víťaza:

„Toto je dnes moje prvé profesionálne víťazstvo a som veľmi šťastný. V prvej etape som bol blízko a dnes sme odčinili včerajšiu chybu, keď nám unikol únik. Dnes to bol menej hektický šprint, možno kvôli dažďu. Začal som skoro a nikto nemohol prejsť.“

6. etapa Okolo Langkawi 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-langkawi/2022/stage-6/today/profiles

Šestka na čele

Ako v každej etape, aj dnes sme mohli sledovať pretekárov v celodennom úniku. Doň si to po úvode namierilo sexteto v zložení Tiano Da Silva (Pro Touch), Thanakhan Chaiyasombat (Thailand CT), Willie Smit (China Glory), Kee Zhe Yie (Malajzia), Marco Lumanog a Junreck Carcueva (Filipíny). Na pelotón si dokázali vypracovať maximálne tri minúty náskoku; preteky boli veľmi kontrolované.

Šprintérske prémie

V priebehu etapy jazdci z úniku zápolili na troch šprintérskych prémiách. Prvú ovládol Thanakhan Chaiyasombat, druhú Junreck Carcueva a tretiu Kee Zhe Yie. Vďaka bonifikačným sekundám si v celkovom poradí zanedbateľne polepšili, čo však ich cieľom nebolo. Cieľom v tom čase bolo čo najdlhšie zotrvanie na čele pretekov.

Záver

Záverečných 30 kilometrov prinieslo menšiu drámu, kedy priebežný líder Ivan Sosa (MOV) musel využiť mechanickú podporu. Zakrátko sa však do pelotónu vrátil. Vtedy už na čele pracoval celok Alpecin-Deceuninck, ktorý sa aj postaral o definitívnu elimináciu posledného pretekára z celodenného úniku. Stalo sa tak 9 kilometrov pred cieľovou páskou.

Do samotného husto upršaného záveru sa snažili predrať aj cyklisti tímu Lotto Soudal či Astany, no úspechom bola odmenená veľmi skonsolidovaná a predsa nenápadná jazda nórskeho prokontinentálneho tímu UNO X-Pro Cycling. Ich pretekár Erlend Blikra dokonale zaskočil favoritov skorým šprintom v zlých poveternostných podmienkach, ktorý dotiahol až do víťazného konca. Druhý finišoval Gleb Syritsa, ktorý vyhral už úvodnú etapu.

6. etapa Okolo Langkawi 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár