6. etapa Tour de France 2021 preview: 6. etapa TdF, profil, favoriti

Tour de France 2021
6. etapa Tour de France 2021 6. etapa TdF

zdroj: Glabb (+foto, filter)

Mark Cavendish i Tim Merlier už svoje víťazstvá majú, pridajú ďalšie? 6. etapa Tour de France 2021 im ponúka príležitosť, ale Peter Sagan či Arnaud Démare budú v rýchlom finále hladní.

štvrtok 1. júla 2021
Dĺžka
: 160,6 km
Profil: rovinatý, 926 nastúpaných výškových metrov
Štart: 14:05, Tours
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Châteauroux

6. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV

6. etapa Tour de France 2021 trasa

Ďalšia šprintérska etapa bude na programe až po prvom voľnom dni, v 10. etape vo Valence.

Začína sa v Tours, meste známom ako cieľ jesennej klasiky Paríž – Tours. Šprintérska jednodňovka je známa hlavne veterným, nepredvídateľným počasím a otvorené cesty v 6. etape TdF ponúkajú možnosť na podobný zážitok.

Cieľ sa nachádza po rovinatých 160 km v Châteauroux, v meste so 43-tisíc obyvateľmi. V roku 2008 sa v ňom Mark Cavendish radoval z prvého víťazstva na Tour de France. Ubehlo 13 rokov, a Brit si etapové prvenstvo v utorok vychutnal opäť.

6. etapa Tour de France 2021 – profil:

6. etapa Tour de France 2021
6. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Pelotón sa nachádza v strede Francúzska, v kotline rieky Loir. Z Tours sa smeruje na juh, cez prevažne rovinatú trasu s krátkymi výbežkami. Po 72 km príde na rad jediná vrchárska prémia dňa štvrtej kategórie. Côte de Saint-Aignan (2,1 km – 2,9%).

51 km pred cieľom je na rade šprintérska prémia. Po nej nasleduje priamočiary príjazd do cieľa, cez dlhé roviny departmentu Indre.

Samotné šprintérske finále je na rozdiel od tretej a štvrtej etapy jednoduché. V predposlednom kilometri sa nachádza ostrá zákruta, po ktorej nasleduje úplne priama cesta dlhá 1500 metrov až do cieľa. Páska sa nachádza na ceste širokej sedem metrov, takže mali by sme sa dočkať nefalšovaného rýchlostného súboja.

Počasie

Počas celého dňa má fúkať iba slabý zadný vietor, ktorý veľké zmeny nenarobí. Cesty v regióne sú otvorené, ale potrebujú silný bočný a zadný vietor, aby rozdelili pelotón na drobné kúsky. V Châteauroux je 60-percentná pravdepodobnosť zrážok, teplota by sa mala držať na 22 ºC.

6. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Tretia rovinatá etapa z ôsmich opäť prinesie napínavý súboj špurtérov až na pásku. Samozrejme, opäť bude dôležitá pozícia pred nástupom do cieľovej rovinky. Predrať sa dopredu v maximálnej rýchlosti na nej bude náročné, preto budú musieť všetko zrežírovať šprintérske vlaky tímov, ktoré svojich lídrov vypustia až 250 metrov pred páskou.

Merlier a Cavendish najväčší favoriti 6. etapy TdF

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je jedným z najrýchlejších mužov posledného roka. Belgičan už svoje etapu má, získaj ju po absolútnom chaose v tretej etape. Tentokrát sa očakáva o niečo pohodlnejší prístup k cieľu, ktorý mu uľahčí jeho tím. Alpecin-Fenix má okrem 28-ročného Merliera v zálohe aj Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix) a druhého šprintéra Jaspera Philipsena (Alpecin-Fenix).

Šéf tímu Christopf Roodfort sa nechal počuť, že pre takéto rýchle šprinty pôjdu na Merliera. Naposledy pre nich špurtoval Philipsen, takže favorit etapy závisí hlavne od stratégie tímu.

Tim Merlier
Tim Merlier. © A.S.O./Pauline Ballet

Mark Cavendish (:dqt:) je znovuzrodeným jazdcom Tour. Vyhral štvrtú etapu, navrátila sa mu rýchlosť i výbušnosť. Zároveň našiel to, čo hľadal posledné tri roky – sebavedomie. 36-ročný šprintér má k dispozícii najlepšieho rozbiehača na svete Michaela Morkova i motory ako Kasper Asgreen a Julian Alaphilippe. Brit má veľkú šancu pridať na konto 32. triumf na Tour de France v kariére.

Mark Cavendish Tour de France 2021
Mark Cavendish. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele

Wout van Aert (:tjb:) by sa mal podľa najnovších vyjadrení zapojiť do záverečného šprintu. Belgičan vie vyhrať aj proti najlepšej špičke, príkladom je etapa z Tirreno-Adriatico.

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Wout van Aert. twitter.com/TirrenAdriatico

Arnaud Démare (FDJ) v utorok stratil svoj tím a v závere skončil ďaleko za víťazom. 29-ročnému Francúzovi ako keby chýbalo nejaké percento k tomu, aby bol schopný zopakovať svoje výkony z Gira z minulého roka. Jeho vlak s Milesom Scotsonom či Jacopom Guarnierim neraz zaspali, pri tretej príležitosti už musia zabrať.

Arnaud Démare. © Jan Melicher

Peter Sagan (BOH) aj napriek zraneniu dokázal skončiť v top 5 štvrtej etapy a ukázal, akým smerom pôjde. Na absolútnych favoritov síce stráca nejakú rýchlosť, ale stabilne finišuje v top 5 a získava tak body.

Slovák je na ôsmej priečke v súťaži o zelený dres, má 48 bodov. Mark Cavendish je prvý, na konte má 89 bodov. V cieli sa rozdáva maximum 50 bodov a na prémii 20.

Peter Sagan Giro d'Italia 202 10. etapa
Peter Sagan. © Massimo Paolone/LaPresse

Zlý muž Bouhanni i možné prekvapenia

Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) má zatiaľ dve vynikajúce druhé miesta zo šprintérskych etáp. Francúz je zjavne vo forme a jazdí skôr anonymne, na kolesách ostatných. Lenže rýchlosť „zlého muža pelotónu“ je na mieste, dokáže ju zužitkovať?

Cees Bol (DSM) má k dispozícii silný vlak s Casperom Pedersenom alebo Sorenom Kraghom Andersenom. Holanďan v každej sezóne predvedie jeden svkelý šprint, blízko k nemu bol pri víťazstve Cavendisha. Bude mu čistá rovina sedieť viac?

2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol
Cees Bol. © A.S.O./Fabien Boukla

Michael Matthews (:bex:) a Sonny Colbrelli (TBV) nie sú čistými šprintérmi, podobne ako Sagan. Vedia však využiť prípadné chyby ostatných a v závere sa spoľahnúť na svoju výbušnosť.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Ani Mads Pedersen (:tfr:) nebol ďaleko od umiestnenie v top 5. Bývalému majstrovi sveta pomáha Jasper Philipsen (:tfr:). Dánovi navyše silové špurty sedia ako uliate, svojími tempárskymi schopnosťami sa vie udržať na správnom mieste.

Z outsiderov vyberáme mená ako Christophe Laporte (COF), Bryan Coquard (B&B Hotels), André Greipel (:isn:), Boy van Poppel (:iwg:), Danny van Poppel (:iwg:), alebo Max Walscheid (:tqa:).

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “6. etapa Tour de France 2021 preview: 6. etapa TdF, profil, favoriti

    1. Bolo to ešte pred Tour. Philipsen bol vhodný pre chaotickejšie koncovky s falošnou rovinkou (3. etapa), Merlier čisté šprinty. Ale počas Tour to menia a ako si všímam vyjadrenia zo samotného tímu, niekedy ani hodinu pred etapou jasne nepovedia, na koho pôjdu.

Pridaj komentár