Mark Cavendish neuveriteľne vyhral 4. etapu Tour de France 2021

Tour de France 2021
Mark Cavendish 4. etapa Tour de France 2021

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

4. etapa Tour de France 2021 sa najprv niesla v tichom proteste pretekárov, neskôr sa šprintovalo. Brit Mark Cavendish (:dqt:) bol v závere najrýchlejší. Získal prvé víťazstvo na francúzskej Grand Tour od roku 2016, celkovo ich má na konte už 31. 

Na rovnakom mieste vo Fougères vyhral Cavendish v roku 2015, tentokrát porazil druhého Francúza Nacera Bouhanniho (Arkéa-Samsic) a tretieho Belgičana Jaspera Philipsena (Alpecin-Fenix).

Peter Sagan (BOH) skončil na piatom mieste. Slováka zjavne nelimitovali zranenia z pádu v predošlom dni.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) sa udržal na čele celkového poradia. Všetci favoriti došli do cieľa pohromade a zmeny sa dnes nediali. Mark Cavendish sa s 89 bodmi dostal na čelo šprintérskej klasifikácie. Peter Sagan je na ôsmej priečke, na konte má 48 bodov.

Belgičan Brent Van Moer (:lts:) ako posledný odolával z úniku dňa. Jeho statočný pokus sa ukončil až v poslednom kilometri, keď bol dostihnutý menej ako 300 metrov pred cieľom. Záver ovládal vlak tímu Deceuninck – Quick-Step, neskôr Alpecin-Fenix. Práve za vlak holandského tímu sa posadil Mark Cavendish. Brit využil rozbeh od Jaspera Philipsena (Alpecin-Fenix), ktorého predbehol po zatáčke vo finálnych 100 metroch v rýchlostnom súboji.

V závere premohli 36-ročného Cavendisha emócie. Zdalo sa, že v posledných dvoch rokoch jeho kariéra skončí neslávne – trpel depresiami i rôznymi zdravotnými problémami. Po prestupe do Deceuninck – Quick-Step však nabral nový vietor, vyhral štyri etapy na Okolo Turecka a jednu na Okolo Belgicka. Nakoniec všetko zavŕšil slávnym víťazstvom na Tour.

Mark Cavendish v cieli:

„Neviem, čo povedať…naozaj. Už len sa dostať na Tour je špeciálne,“ hovoril značne emocionálny Cavendish v cieli. „Celý tím bol skvelý, síce som stratil kolesá Alaphilippa a Balleriniho. Ale vidíte, čo je to za tím. Máme zelený dres, majstra sveta. Alaphilippe sa dokonca aj snažil chytiť únik. Množstvo ľudí mi už neverilo, ale tento tím áno.“

Mark Cavendish vyhral 4. etapu Tour de France 2021 – video:

V stredu je na programe prvá individuálna časovka dlhá 27 kilometrov.

Ako prebehla 4. etapa Tour de France 2021

Jasný šprint

Posledný deň v Bretónsku meral 150 kilometrov. Trasa medzi Redon a Fougères bola kompletne rovinatá, ale finále bolo obsahovalo niekoľko zákrut v poslednom kilometri.

4. etapa Tour de France 2021 profil:

4. etapa Tour de France 2021
4. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Protest za bezpečnosť

Pod vedením jedného z najskúsenejších cyklistov, Andrého Greipela, pelotón na minútu zastal na nultom kilometri po neutrálnej zóne. Nasledujúcich desať kilometrov išli jazdci v miernom tempe.

Chceli dať najavo komisárom UCI, že nie sú spokojní s nedostatočným využívaním pravidla troch kilometrov. Viacerí jazdci boli pred etapou nespokojní s nebezpečnou trasou, ale komisári sa nerozhodli posledných 8 km neutralizovať tak, aby nikto z hlavnej skupiny nestratil čas.

Po 3. etape skončili na pretekoch Robert Gesink a Caleb Ewan v pretekárskych pádoch. Na nebezpečnej časti však spadol Jack Haig v životnej forme a odstúpil. Veľký favorit celkového poradia Primož Roglič utrpel niekoľko odrenín a má problémy s kostrčou. Celá etapa sa niesla v nervóznom duchu.

 Van der Poel pred etapou v žltom, Alaphilippe v zelenom:

V úniku Van Moer a Périchon

Zo 184 jazdcov sa pelotón po troch dňoch zmenšil na 177. V zamračenom počasí s 20 ºC sa do úniku po zvýšení tempa dostali Bren Van Moer (:lts:) a Pierre-Luic Périchon (COF). Prvý menovaný Belgičan pred pár týždňami zarmútil šprintérov po účasti v úniku na Critérium du Dauphiné, ale tentokrát sa podobné víťazstvo neočakávalo.

Pelotón bol ovládaný viacerými tímami. Na čele sa striedal Alpecin-Fenix so žltým dresom Van der Poela, a šprintérmi Merlierom a Philipsenom, Grouapam-FDJ pre Démara, alebo Tim Declercq pre Deceuninck – Quick-Step.

Tim Declercq
Tim Declercq na čele pelotónu. © A.S.O./Charly Lopez

Úniková dvojica mala počas dňa náskok dvoch minút, ale v posledných 50 km sa držali na hranici jednej minúty.

Mark Cavendish prvý z pelotónu na prémii

Jediná šprintérska prémia 36 km pred cieľom patrila 23-ročnému Belgičanovi Van Moerovi.

V pelotóne si po tretie miesto a 15 bodov prišiel Mark Cavendish (:dqt:), po 13 jeho rozbiehač Michael Mørkøv (:dqt:). 11 bodov získal Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), po bode menej ďalej Michael Matthews (:bex:), André Greipel (:isn:) a 8 bodov získal Peter Sagan (BOH). Sonny Colbrelli (TBV) si prišiel po 7, Arnaud Démare (FDJ) po 5.

Pred etapou viedol bodovaciu klasifikáciu Julian Alaphilippe s 80 bodmi. Francúz sám na prémii získal dva body.

Tímy sa dlho pripravovali na šprint

Príprava na šprint prebiehala neustále od méty aj 50 km do cieľa. Na širokých cestách sa nachádzali veľké špurtérske tímy. S 16 km do cieľa za to zobral aj tím INEOS Grenadiers, aby sa s jazdcami dostal do bezpečnej pozície. Na špici bol aj Peter Sagan so svojím tímom.

Van Moer statočne odolával

Ako posledný z úniku odolával Van Moer. Zaútočil 15 km pred koncom, aby mal na konci dňa cenu pre najbojovnejšieho jazdca. Tím Lotto Soudal sa po odstúpení Ewana musí zamerať na podobné čiastkové úspechy.

Tempo však vďaka Ineosu ustálo a Van Moer mal náskok jednej minúty 10 km pred cieľom.

Alpecin-Fenix bol v pohotovosti a začal ťahať o čosi tvrdšie so Silvanom Dillierom. Až v posledných šiestich kilometroch sa začali na špici striedať aj jazdci z tímov FDJ alebo DSM. Spolujazdci Van Moera sa snažili spoluprácu zničiť.

Záverečný šprint

Na méte troch kilometrov pred koncom mal Van Moer náskok už len 30 sekúnd. Nakoniec bol dostihnutý 250 metrov pred cieľom tímom Alpecin-Fenix. Ako prvý začal šprintovať Jasper Philipsen. Cavendish vyhral súboj o jeho koleso pred Ceesom Bolom. Brit sa dostal do stredu cesty a o dĺžku bicykla porazil Bouhanniho.

4. etapa Tour de France 2021 výsledky:

01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step03:20:17120
02Nacer BouhanniArkéa-Samsic+ 0050
03Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 0025
04Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 0015
05Peter SaganBORA-hansgrohe+ 005
06Cees BolTeam DSM+ 00
07Christophe LaporteCofidis+ 00
08Mads PedersenTrek-Segafredo+ 00
09Boy van PoppelIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
10André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 00
11Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 00
12Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 00

4. etapa Tour de France 2021 – priebežné poradie:

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix16:19:10
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 08
03Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 31
04Wout Van AertJumbo-Visma+ 31
05Wilco KeldermanBORA – hansgrohe+ 38
06Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 39
07Enric MasMovistar Team+ 40
08Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 40
09Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 45
10David GauduGroupama-FDJ+52

4. etapa Tour de France 2021 – bodovacia súťaž:

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step89
2Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step82
3Michael MatthewsTeam BikeExchange78
4Nacer BouhanniArkéa-Samsic74
5Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix67
6Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix61
7Tim MerlierAlpecin-Fenix50
8Peter SaganBORA-hansgrohe48
9Sonny ColbrelliBahrain Victorious45
10Tadej PogacarUAE Team Emirates44
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár