6. etapa Tour de France 2022: Suverénny Pogačar ide do žltého

zdroj: © A.S.O./Chardy Lopez

Dnes bola na programe 6. etapa Tour de France 2022, ktorá si pripravila 220 kilometrov. Záver etapy má klasikársky charakter. Počasie na štarte vyzeralo ideálne, pod mrakom a 19 stupňov Celzia. Veľmi aktívny bol Van Aert (:tjb:), ktorý strávil väčšinu dňa v úniku, no v závere bol dostihnutý. Rozhodovalo sa tak v hromadnom finiši, kde si najlepšie počínal Tadej Pogačar (:uae:) a ide do žltého.

Nalini - procycling

Štart 6. etapy

Profil 6. etapy

Priebeh – 6. etapa Tour de France

Odstúpenia

Do šiestej etapy sa už nepozreli Daniel Oss (TotalEnergies), Michael Gogl (Alpecin-Fenix) a Jack Haig (:tbm:).

Únik

Dnes na jazdcov čakala najdlhšia etapa pretekov a preto sa čakali početné nástupy. Nepozornosť stála Mathieu Burgaudeaua (TotalEnergies) pád, Francúz sa len veľmi ťažko zdvíhal zo zeme. Napokon však pokračoval ďalej, no otázkou bolo ako dlho. Tempo bolo šialené, no ani po desiatich kilometroch nebol únik na svete. Vďaka vetru sa pelotón naťahoval, no nie a nie to popraskať. Dnes to podľa predpovedi mala byť najveternejšia etapa celej Tour de France. Do úniku sa skúšal dostať i vedúci muž poradia. Van Aerta (:tjb:) však konkurenti strážili.

Nalini - procycling

20 kilometrov po štarte sa konečne podarilo trojici jazdcov odskočiť. Pelotón však nenechal veľký priestor a náskok osciloval okolo hodnoty 45 sekúnd. Do čela sa dostali Taco van der Hoorn (:iwg:), Toms Skujins (:tfr:) a Benoit Cosnefroy (:alm:). Trio však onedlho bolo dostihnuté, útoky tak začali znova. K slovu sa dostával i vietor, ktorý znova natiahol celý hlavný balík. Prvých 40 kilometrov sa šlo neuveriteľných 52,5 kilometrov za hodinu.


Po 50 kilometroch sa otvorila ďalšia šanca. Desať jazdcov si vypracovalo drobný náskok, medzi nimi nechýbal ani Magnus Cort Nielsen (:efd:). Ani tento útok však nedopadol a pelotón pokračoval pokope. Po 75 kilometroch od štartu prišel ďalší náznak, do úniku sa chystal Van Aert (:tjb:). S Belgičanom si napokon naskočila dvojica jazdcov – Jakob Fuglsang (:isn:) a Quinn Simmons (:tfr:). Trojica si čoskoro vypracovala cez dve minúty náskok. Do cieľa však ostávalo stále 130 kilometrov. Po odjazdenej stovke kilometrov poskočil náskok na tri minúty.


75 kilometrov pred cieľom bol náskok stále rovnaký, v tento moment riešil technické problémy Peter Sagan (TotalEnergies). Slovák nasadol na svoj druhý bicykel a pokračoval ďalej. O desať kilometrov neskôr bol náskok v čele už len 120 sekúnd, tím Isreal StartUP stiahol Fuglsanga (:isn:) do hlavného balíka, vo vedení tak ostala len dvojica pretekárov. 40 kilometrov pred cieľom začali tímy v pelotóne rotovať jazdcov a náskok razom klesol k minúte a pol. O desať kilometrov neskôr pokračoval v čele už len Van Aert (:tjb:), Simmons (:tfr:) už nemal nohy.

Záver

Na záverečných stúpaniach odpadol Caleb Ewan (:lts:) a jeho šance tak skončili. Podobný osud postretol i Van der Poela (Alpecin-Fenix), Holanďan sa zatiaľ na Tour iba hľadá. V dobrých pozíciách sa naopak držal Peter Sagan (TotalEnergies), Slovák bol vždy takmer v čele hlavnej skupiny. Jedenásť kilometrov pred páskou bol Van Aert dostihnutý, následne zvesil nohy a bolo jasné, že sa bude meniť majiteľ žltého dresu. Po predposlednom stúpaní sa balík poriadne preriedil a v boji o prvenstvo ostalo približne 30 jazdcov. V samotnom cieľovom stúpaní udával tempo tím UAE, finišovať mal Pogačar (:uae:). To sa napokon podarilo, suverénne porazil súperov.

6. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár