6. etapa UAE Tour 2022: Čech Vacek z úniku vypálil rybník šprintérom

UAE Tour 2022
Mathias Vacek UAE Tour 2022

zdroj: twitter.com/uae_tour

6. etapa UAE Tour 2022 znamenala pre pelotón opäť šprintérsku skúšku. Išlo čisto o rovinatú etapu v Dubaji a jeho príľahlom okolí. Papierovo bol teda na programe hromadný šprint. K nemu však nedošlo, lebo dnes ruský tím Gazprom-Rusvelo s trojicou pretekárov v celodennom úniku dokázal dôjsť do cieľa ešte pred pelotónom. Z nudnej etapy sa stala prekvapivá dráma, ktorá víťazstvom skončila pre 19-ročného Čecha Mathiasa Vaceka (Gazprom-Rusvelo). Druhý skončil Paul Lapeira (ACT) a tretí Dimitrij Strakhov (Gazprom-Rusvelo).

Pelotónu neostalo nič iné, ako len bojovať o 6. miesto. To získal Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) pred Dylanom Groenewegenom (:tjb:). Priebežný líder pretekov Tadej Pogačar (UAD) si udržal líderský dres, ktorý zajtra bude hájiť na stúpaní Jebel Hafeet.

6. etapa UAE Tour 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/uae-tour/2022/stage-6/today/profiles

Štart na Expo 2020

Cyklisti sa na trať vydali o 11.00 SEČ priamo z areálu Expa 2020 (kde sa aj finišovalo). Išlo samozrejme o slávnostný štart. Ten ostrý bol naplánovaný o pár kilometrov neskôr.

Ihneď po ostrom štarte sa do úniku dostala šestica pretekárov v zložení Mathias Vacek, Dimitrij Strakhov, Pavel Kochetkov (všetci traja Gazprom – Rusvelo), Alessandro Tonelli, Johnatan Cañaveral (obaja Bardiani-CSF-Faizanè) a Paul Lapeira (ACT). Na pelotón si dokázali vybudovať náskok maximálne dvoch minút. Pelotón mal teda pretekovú situáciu pod kontrolou.

Atlantis šprint

Menším oživením nudnej etapy bola šprintérska prémia pri hoteli Atlantis na umelom ostrove Palm Jumeirah. Ako prvý pásku na šprinterskej prémii preťal Dimitrij Strakhov, čím získal ďalšie cenné body v boji o čierny dres. Do cieľa zostávalo 40 kilometrov a únik si držal 90 sekúnd k dobru.

Napínavé finále

Záverečných 10 kilometrov bolo paradoxne dosť napínavých. Únik, ktorý pozostával už síce len z piatich cyklistov, mal stále k dobru minútu a 20 sekúnd. S pelotóne sa šprintérske vlaky začali formovať oveľa skôr, no časová strata akosi neklesala. A kilometrov do cieľa ubúdalo.

45 kilometrov pred cieľom mal únik minútu k dobru. Kontrolovaná etapa sa zmenila na zbytočný boj o sekundy. Najviac síl na čele pelotónu nechávali jazdci tímu INEOS – Grenadiers, Jumbo Visma či Bora – hansgrohe. Vyzeralo to však, že už bolo neskoro a ruskému tímu Gazprom-Rusvelo sa otvárala príležitosť ovládnuť celé pódium.

Napokon o víťazstvo bojovalo kvinteto z celodenného úniku. Ako prvý začal šprintovať Mathias Vacek, ktorý to napokon dotiahol až do cieľa. Za ním síce ešte šprintoval Dimitrij Strakhov, no Rusovi ostalo iba tretie miesto. Mladý český cyklista tak zaznamenáva svoje doposiaľ najväčšie víťazstvo v kariére.

Z pelotónu sa šprintovalo len o 6. miesto.

6. etapa UAE Tour 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe záverečná etapa prvých World Tour etapových pretekov sezóny. Finišovať sa bude na Jebel Hafeet.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár