7. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Falošný šprint v Termoli

Giro d'Italia 2021
7. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Alessandro Bremec/LaPresse (foto)

7. etapa Giro d’Italia 2021 prinesie ďalšiu rýchlu koncovku. V piatok sa v meste Termoli bude šprintovať po technických posledných kilometroch. Favoritmi sú Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo či Peter Sagan.

Predošlú etapu ovládol Švajčiar Gino Mäder (:tjb:) z úniku. V šiestom dni bol na programe doposiaľ najdlhší kopec, v ružovom drese sa nachádza Maďar Attila Valter (FDJ).

7. etapa Giro 2021:

piatok 14. mája 2021
Dĺžka
: 181 km
Profil: rovinatý, 1660 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:50, Notaresco
Predpokladaný dojazd: 17:01 – 17:25, Termoli

7. etapa Giro d’Italia 2021 – trasa

Z malého mesta Notaresco v strednej časti Talianska pri pobreží Jadranského mora sa pôjde smerom na juh. Po rovinatej časti príde na 63. kilometri jediná vrchárska prémia 3. kategórie Chieti (4,7 km – 5,9%). Práve tu sa vlani do úniku dostal Peter Sagan a bolo z toho pamätné víťazstvo v 10. etape. Tentokrát sa však pôjde po jednoduchšom teréne.

Po 181 km sa skončí v pobrežnom Termoli. 33-tisícové mesto je známe svojimi plážami a stredovekým opevnením Castello Svevo, v ktorom je katedrála Santa Maria della Purificazione.

Termoli2019

Profil: 7. etapa Giro d’Italia 2021

7. etapa Giro d'Italia 2021
7. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

 

Po stúpaní Chiesi sa stále pokračuje po vnútrozemských pahorkoch až ku šprintérskej prémii v Crecchio, kde sa rozdávajú body do šprintérskej súťaže. Nasleduje ťahavý zjazd ku pobrežiu, kde je bonusová časová prémia vo Fossacesia Marina. Od 108. kilometra sa ide kompletne po pobreží a dlhej, priamej ceste.

Kolorit sa naruší až 1500 metrov pred cieľom. Prichádza ostrá pravotočivá zákruta a po nej drsné 200-metrové stúpanie uličkami Termoli. Rampa má nebezpečný sklon 12%. Navyše, technická zákruta predtým garantuje, že jazdci prídu v malej rýchlosti a nastane chaos.

Stúpanie sa bude musieť prejsť naplno, aby žiaden šprintér nestratil pozície. Záverečný kilomter je do falošnej rovinky, čiže straty na stúpaní bude nemožné napraviť. Dôležitá bude tímová podpora a dobré prejdenie zákruty a zúženie cesty v poslednom kilometri. Cieľ je na priamej ceste.

Záver 7. etapy (profil a mapa):

záver 7. etapy Giro d Italia. zdroj: giroditalia.it

Počasie

Počas dňa sa na pobreží Jadranu bude postupne zdvíhať vietor. Keď bude pelotón na dlhej ceste smerom k Termoli, bude fúkať len slabo o rýchlosti 11 km/h proti smeru jazdy. V čase dojazdu sa predpovedá južný (zadný) vietor 20 km/h v poslednom kilometri. Pravdepodobnosť zrážok je iba malá a má byť 18 ºC.

7. etapa Giro d’Italia 2021 – favoriti

Počasie nebude úplne najhoršie a finále nie je až tak náročné. Preto sa očakáva tretí hromadný dojazd na pretekoch. Výhodu budú mať dobre zorganizované vlaky alebo odolní šprintéri.

Peter Sagan môže ťažiť z chaosu

Aj keď Slovák stráca na najlepších potrebnú absolútnu rýchlosť, stačí len mala chyba súperov. Peter Sagan vie, ako prejsť cez technické momenty plné chaosu, aby na vyhovujúcej falošnej rovinke do cieľa predviedol najväčšiu odolnosť.

Peter Sagan 1. etapa Okolo Romandie 2021
Sagan s etapou v Romandii. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Doposiaľ Sagan skončil na piatom mieste v 2. etape, na treťom v 3. a na štvrtom v 5. dni. Našli sa lepší jazdci, ale typ finále v 7. etape mu sedí. Ak by ho Daniel Oss vysadil v predposlednom kilometri na správnom mieste.

Caleb Ewan má sebavedomie

Caleb Ewan 5. etapa Giro d'Italia 2021
Caleb Ewan vyhral 5. etapu. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Caleb Ewan (:lts:) sa víťazstvom v piatej etape upokojil. Krátke stúpanie by mu nemalo robiť problémy, ak by predtým dostal tímovú pomoc. V neprehľadných momentoch vie malý Austrálčan vždy nájsť správnu medzeru na prejdenie. Do jemného sklonu vie typicky zrýchliť a na páske byť najrýchlejší. Dôležitá bude jedine správna pozícia, o všetko ostatné sa postará famózna akcelerácia.

Giro d'Italia 2021 2. etapa Tim Merlier
Tim Merlier v 2. etape. © Massimo Paolone/LaPresse

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) po smole v poslednom šprinte si opäť bude chcieť dokázať, že sa nachádza v životnej forme. Dlhé šprinty prúdiace z chaosu mu idú, veď pred Girom vyhral tri šprintérske klasiky.

Giacomo Nizzolo stále naháňa triumf, Elia Viviani sa taktiež ukazuje dobre

Giacomo Nizzolo
Giacomo Nizzolo v cyklámenovom drese. © Marco Alpozzi/LaPresse

Jedenástykrát skončil Giacomo Nizzolo (:tqa:) na druhom mieste Giro d’Italia. V cyklámenovom drese čaká na svoje víťazstvo, ktoré pokojne môže prísť v Termoli. Talian sa vie vynájsť aj v klasikárskych podmienkach, aj bez svojho vlaku. Rýchlosť má dobrú, len vždy sa doposiaľ našiel lepší pretekár v rovnakej pozícii.

Elia Viviani
Elia Viviani, (c) Massimo Paolone/LaPresse

Podobný prípad je Elia Viviani (COF). Jeho doterajšie Giro sa nesie v umiestneniach v top 4, ale bez triumfu. Formu má slušnú. Jeho vlak zároveň patrí k tým najlepším na týchto pretekoch.

Gavíria a Groenewegen sa hľadajú

5. etapa Giro d'Italia 2021
Viviani, Gavíria, Pasqualon a Sagan po prémii. (c) Fabio Ferrari/LaPresse

Fernando Gavíria (:uae:) mal svetlé chvíle, ale v cieľoch mu chýbala rýchlosť ako spred pár rokov. Navyše, ani raz mu tím nepripravil ideálny vlak. V druhej etape sa Gavíria zrazil s Juanom Sebastianom Molanom (:uae:), v piatej etape jeho koleso skoro stratil. Jazdci tímu Spojených arabských emirátov si to musia vnútorne vyriešiť.

Dylan Groenewegen (:tjb:) je ďalším možným kandidátom, aj keď nemusí prežiť technické momenty. Doplatil na nich v koncovke piatej etapy. David Dekker (:tjb:) je zatiaľ iba v roli rozbiehača.

Finiš ponúka aj možnosť prekvapení. Núkajú sa hlavne Taliani Matteo Moschetti (:tfr:), Andrea Paqualon (:iwg:), Manuel Belletti (EOLO-Kometa), Davide Cimolai (:isn:). Z menej známych šprintérov sú k dispozícii Patrick Bevin (:isn:), Max Kanter (DSM) alebo Lawrence Naesen (ACT).

Do konca Gira nezostáva mnoho príležitostí pre šprint, takže tímy s favoritmi by si to mali ustrážiť. Ak však malý kopček prinesie útoky, jazdcami vpredu môžu byť jazdci ako Rémi Cavagna (:dqt:), Mikkel Honoré (:dqt:), Luis Leon Sanchez (AST) alebo Diego Ulissi (:uae:). Dostať sa sám do cieľa bude však takmer nemožná úloha.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár