7. etapa Giro d’Italia 2022: Po celodennom úniku si etapový vavrín pripísal Bouwman

Giro d'Italia 2022

zdroj: twitter.com/giroditalia/status/1525132724226359296/photo/1

7. etapa Giro d’Italia 2022 priniesla dramatické zápolenie v kopcoch. Po náročných úvodných kilometroch sa dokázala odpútať unikajúca skupina. Posledný výstup zdolalo ako prvé kvarteto pretekárov, ktoré si to o etapový vavrín rozdalo na záverečných metroch. Dlhý únik pretavil vo víťazstvo Koen Bouwman (:tjb:). Za ním finišoval Bauke Mollema (:tfr:) s Davidem Formolom (:uae:).

7. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

profil:

zdroj: giroditalia.it/en/tappe/stage-7-giro-ditalia-2022-diamante-potenza/

Slávnostný štart

Na pelotón dnes čakal deň v horách. 192 kilometrová trať viedla cez štyri hodnotené stúpania. Ešte pred štartom prišla správa, že do pretekov už nezasiahne jeden z kľúčových domestikov Marka Cavendisha,  Michael Morkov ( obaja :dqt:). Maglia rosa naďalej niesol Juan Pedro Lopéz (:tfr:).

Etapa pre únik

Profil etapy bol ideálnym pre víťazstvo z úniku. Pár kilometrov po ostrom štarte sa pred pelotónom ocitol Thomas De Gent (:lts:). Belgičan získal pár sekúnd k dobru. Avšak ataky stále prichádzali. O  vytvorenie odstupu sa pokúšal aj Mathieu Van der Poel (Alpecin Fénix). Nervozita na trati pretrvávala. Čoskoro bolo štartové pole opäť pokope. Rovinatý úvod rozuzlenie v podobe úniku nepriniesol.

Cyklisti pokračovali v naháňačke za únikom. Prišiel pokus muža v ružovom drese Juana Pedra Lopéza (:tfr:). Nasledovali ho Richard Carapaz (:ins:), Mathieu Van der Poel (Alpecin Fénix) či  Lennard Kämna (BOH). Prvé stúpanie balík význame nenadelilo. Šprintéri začali strácať kontakt s pelotónom a dnes bojovali s časovým limitom.

Až na dlhom výstupe na Monte Sirino sa dokázala odpútať skupina pretekárov. Po mnohých pokusoch sa pred balíkom pohybovala sedmička. V tej figurovali Wout Poels (TBV), Davide Villella (COF), Koen Bouwman, Tom Dumoulin ( obaja :tjb:), Davide Formolo (:uae:), Bauke Mollema (:tfr:) i Diego Andrés Camargo (:efn:).

Pokojné chvíle

Situácia na trati sa upokojila. Náskok vedúcej skupiny sa zvyšoval a ustálil sa na piatich minútach. Nasledovali nudné kilometre, ktoré viedli k rýchlostnej prémii. Body si rozdelili jazdci v úniku. 66 kilometrov pred cieľom stratil kontakt s čelom pretekov Davide Villella (COF), ktorý sa nevyhol pádu. K Talianovi sa po pár minútach pridal Wout Poels (TBV). V pelotóne udával tempo tím Ineos Grenadiers.

Tretí výstup dňa tak ako prvý pokorila pätica v úniku. Na vrchole si to o body rozdelila dvojica Koen Bouwman (:tjb:) a Davide Formolo (:uae:). Úspešnejší bol prvý menovaný. Holanďan sa po dnešnej aktivite na kopcoch zajtra oblečie do modrého dresu. 44 kilometrov pred cieľom sa na čelo pretekov dotiahol Davide Villella (COF). V týchto momentoch mal balík päťminútové manko.

Záverečné kilometre

Na poslednom kopci dňa, 30 kilometrov pred cieľom, si začali pretekári vo vedúcej skupine nastupovať. Z pôvodného úniku sa vytrvali  Tom Dumoulin (:tjb:), Bauke Mollema (:tfr:) i Davide Formolo (:uae:). Každý z tohto tria sa pokúsil zbaviť svojich súperov. Najdlhšie to vydržal Talian. K trojici sa dokázal dotiahnuť aj Koen Bouwman (:tjb:).

Ako nasvedčoval vývoj dnešného dňa, o víťazstvo si to dnes rozdala vedúca štvorica, ktorá v klesaní disponovala dostatočným náskokom. Na záverečných 10 kilometroch prišli ďalšie ataky. Kontakt stratil Tom Dumoulin (:tjb:). Holanďan sa však dokázal vrátil späť na čelo pretekov. O víťazovi rozhodli po 127 kilometrovom úniku posledné metre, kde mal najviac síl Koen Bouwman (:tjb:), ktorého rozbehol tímový kolega Tom Dumoulin (:tjb:). Druhý preťal cieľ Bauke Mollema (:tfr:) v tesnom závese s Davidem Formolom (:uae:).

7. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Zajtra bude pelotón 105. ročníka Giro d’Italia štartovať i finišovať v prístavnom Neapole.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár