7. etapa Giro d’Italia 2023 videla hrdinské víťazstvo Davida Baisa z úniku

Giro d’Italia 2023
7. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/14/photo/1

7. etapa Giro d’Italia 2023 finišovala na jednom z najdlhších stúpaní aktuálnej edície Amore Infinito. V cieľovom Campo Imperatore po celodennom úniku ruky nad hlavu dvíhal Davide Bais (EOLO-Kometa). Zvyšné pozície na pódiu si rozdelili Karel Vacek (Correndon) Simone Petilli (ICW). V hlavnej skupine favoritov nedošlo k tvorbe rozostupov, Andreas Leknessund (DSM) naďalej oblieka ružový dres. 

7. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-7/today/profiles

Štart:

Únik, ktorý rozhodol

Do celodenného úniku sa prepracovala štvorica v zložení Davide Bais (EOLO-Kometa), Henok Mulubrhan (Bardiani CSF), Karel Vacek (Correndon) a Simone Petilli (ICW). Spočiatku ich pôsobenie v úniku malo skôr propagačný charakter, no z pribúdajúcimi minútami a čoraz menším počtom kilometrov do cieľa sa jazdci v úniku začali sústrediť na zisk etapového vavrína.

Už 172 kilometrov pred cieľom malo čelné kvarteto k dobru viac ako 7 minút. Neskôr sa náskok ešte zväčšil, no z čela odpadol Henok Mulubrhan (Bardiani CSF). Preto o etapové víťazstvo na ikonickom hákovom tiahlom stúpaní v zajatí snehových mantinelov bolovalo trio. Trio, ktoré si v etape siahlo na najspodnejšie dno svojich síl.

5 kilometrov pred cieľovou čiarou si svojich súperov otestoval Simone Petilli, no Vacek sa s Baisom držali. Následne to bol Karel Vacek, ktorý viackrát pokúšal šťastenú, no rozhodne najviac síl v samom závere mal práve Davide Bais. 25-ročný Talian ukázal na Campo Imperatore nechytateľné zrýchôlenie a mohol tak dvíhať ruky do gesta na znak radosti.

Dvoje preteky

Hlavná skupina si po celý deň jazdila „svoje vlastné preteky“. Ako sa predpokladalo, takmer nekonečné, no zato nie členité stúpanie do nadmorskej výšky viac ako 2 000 metrov nad morom nenadelilo skupinu favoritov. Boj o 4. miesto vyhral Remco Evenepoel (SOQ) pred piatym Primožom Rogličom (TJV). Thibaut Pinot (FDJ) si 6. miestom udržal modrý dres najlepšieho vrchára.

7. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 8. etapa vhodná pre klasikárov

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár