7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Skoro ani meter roviny a zakončenie na stúpaní s naozaj nepríjemnými sklonmi. Taká je 7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021.

V predošlom dni sa zrodilo víťazstvo Magnusa Corta (:efn:). Primož Roglič (:tjb:) bol najsilnejší z favoritov a čaká ho ďalší deň v červenom drese.

Magnus Cort 6. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Magnus Cort. ©Photogomezsport

7. etapa La Vuelta 2021:

piatok 20. augusta 2021
Dĺžka
: 152 km
Profil: horský, 3670 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:31, Gandia
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Balcón de Alicante

Cyklistika: 7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021
©Unipublic

Štartuje sa v známom plážovom meste Gandia pri Stredozemnom mori. Zarovno s pobrežím, ale vo vnútrozemí, sa pôjde smerom na juh, do Baetického systému hôr na východe Španielska.

Končí sa na stúpaní Balcón de Alicante, ktoré sa na pretekoch objaví prvýkrát. V zime je  oblasť okolo mesta Alicante vyhľadávaným strediskom tímov, ktoré tu majú prípravné kempy.

7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

7. etapa Vuelta a Espaňa 2021
7. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Poplach pre niekoľkých šprintérov, ktorí zavítali do Španielska. Začína sa rovno stúpaním Puerto La Llacuna (9,4 km – 6,2%). Skvelá správa pre útočníkov, ktorí majú šancu zaútočiť hneď. Alebo sa celá tvorba úniku bude ťahať aj do nasledujúcich stúpaní.

Na 30. kilometri začína sústava krátkych falošných roviniek zakončená stúpaním Puerto de Benilloba (3 km – 3,6%) na 60. kilometri. Nasleduje dlhé Puerto de Tudnos (7,1 km – 5,2%). Po zjazde sa etapa ocitne vo svojej druhej polovici, ktorá je ešte náročnejšia.



Šprintérskou prémiou sa prejde na méte 50 km do konca. Šancu majú iba špurtéri ako Michael Matthews, Magnus Cort alebo Alex Aranburu.

Vtedy sa zároveň stúpa na Puerto El Collao (9,5 km – 4,6%). Schodovitý zjazd privedie pretekárov pod Puerto de Tibi (5,3 km – 5,3%), kde sa na vrchole rozdajú 3, 2 a 1 bonusové sekundy. Po rýchlom zjazde sa príde na veľký záver dňa.

Šplhať sa bude do výšky 1004 metrov nad morom, na Balcón de Alicante. Stúpanie má 8,4 km o priemere 6,2%. Prvá polovica je však jednoduchá, obsahuje dokonca aj klesanie, preto taký jemný priemer. Druhá polovica je v čiernych číslach, ide sa do 9% až 11% s maximami okolo 14% v predposlednom kilometri. Z jazdcov kopec vyžmýka všetky sily. Víťaza privíta krátka rovinka so zjazdom dlhá 200 metrov.

Balcón de Alicante:

Balcón de Alicante
©Unipublic

Počasie

30 ºC a slnečno počas celého dňa. Vietor bude iba veľmi slabý. Až v závere sa zdvihne, na záverečnom stúpaní bude fúkať proti smeru jazdy o rýchlosti 20 km/h. Podobne sa tak dialo v tretej etape, následkom boli pasívne preteky pre nemožnosť útokov.

7. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – taktika

Prvá plná horská etapa môže byť kontrolovaná celý čas, ale kto by to robil? Vedúci Team Jumbo-Visma by si najradšej prial víťazstvo úniku, aby počas dňa domestici Rogliča nemíňali sily. INEOS Grenadiers, Bahrain Victoriuous a Movistar Team zas budú chcieť využiť slabiny tímu Slovinca, preto si svoje náboje budú šetriť na správny moment.

Úspešný únik sa preto zdá viac pravdepodobný ako boj pelotónu o triumf.



Dá sa predstaviť, že tri konkurenčné tímy pošlú do únikov satelitných jazdcov, aby sa odbremenili od povinnosti ťahania. Rovnako môže jazdec vpredu pomôcť lídrovi pri útoku, napríklad na predposlednom stúpaní.

Spomíname veľmi riskantnú taktiku, ktorá má však iba na začiatku Grand Tour malú šancu prevedenia. Aj tak, je potrebné povedať, že Jumbo-Visma síce má najsilnejšiu osobnosť, ale inak silní domestici ako Sepp Kuss, Steven Kruijswijk, alebo Robert Gesink neboli zatiaľ viditeľní. Spomenuté tri tímy sú veľmi dobre vybavené a najlepšie bude, ak otestujú Rogliča niekoľkými útokmi od viacerých jazdcov (Yates – Bernal, Valverde-López-Mas, Landa-Padun-Mäder).

Favoriti 7. etapy Vuelta 2021

Celkové poradie

Roglič. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Primož Roglič (:tjb:) je tak-či-tak najsilnejším jazdcom na pretekoch. Ale, viditeľne červený dres takto skoro nechce, jeho tím určite nebude počas dňa pracovať. V predošlej etape síce nevyhral, ale bol najlepším jazdcom spomedzi kandidátov na triumf. Podobné stúpania 31-ročnénmu Slovincovi veľmi sedia a dá sa predpokladať, že opäť bude najlepší.

 

Yates, Vlasov, Carapaz.
Yates, Vlasov, Carapaz. ©Photogomezsport

INEOS Grenadiers ovládal koncovku v 6. etape, ale Adam Yates (:ins:) dokonca čosi stratil a je jedenásty s viac ako minútovým odstupom. Naopak, Egan Bernal (:ins:) vyzerá momentálne oveľa istejší. Kolumbijčan by však mohol byť pasívny a práve Yates by mal útočiť. Na Picón Blanco bol práve Brit najaktívnejším jazdcom. Strmé stúpanie mu veľmi sedí a vo svojom dni vie poraziť úplne každého.

Enric Mas 3. etapa Okolo Valenice 2021
Enric Mas. zdroj: twitter/Movistar Team

Movistar je vo veľmi výhodnej pozícii. Enric Mas (MOV) je druhý, Miguel Ángel López (MOV) tretí a Alejandro Valverde (MOV) štvrtý. Môžu ostať pasívni a vyčkávať, alebo byť útoční, možno aj od začiatku etapy a poslať napríklad menej stráženého Valverdeho do úniku. Mas vyzerá byť vo veľmi dobrej forme, zvyšní dvaja lídri na neho pracovali. Ale aj López pri dobrej forme obľubuje prudké kopce.

Dostanú sa Vlasov a Landa späť do hry?

Alexander Vlasov. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Alexandr Vlasov (AST) bol prekvapivým odpadlíkom na Picón Blanco v tretej etape, ale Rus sa drží na na celkovej šiestej priečke s menej ako minútovou stratou. Na krátkom výbušnom kopci vo štvrtok vyzeral výborne, ale musí ukázať, že sa medzi najlepšími udrží aj na dlhšej skúške.

Mikel Landa.
Mikel Landa. © Ricardo Ordonez/Vuelta a Burgos

Mikel Landa (TBV) zažíva skôr slabší štart do Grand Tour, stráca 1:12 min na deviatej priečke. Ani Gino Mäder (TBV) či Mark Padun (TBV) sa nedržia príliš blízko v celkovom poradí a uteká im karta s hrou na viacerých lídrov okolo Landu. Mali by útočiť, poslať jazdcov, ako Jack Haig (TBV), alebo Wout Poels (TBV) do úniku a rozpáliť tempo na poslednom stúpaní. Landa nebol na Picón Blanco úplne chabý, formu má výbornú, len musí niekde nájsť sekundy na pódium.

Giulio Ciccone (:tfr:), David de la Cruz (:uae:), Fabio Aru (:tqa:) vyskúšajú, či je ich zotrvanie v top 10 reálne. Nebývajú silnejší ako vyššie zmienení jazdci, ale pár kilometrov pred cieľom by stále mali byť medzi najlepšími.

Únik

Už viacero vrchárov stratilo čas, preto sa môžu veselo pustiť na Puerto La Llacuna do útoku.

3. etapa Tour de l'Ain 2021 Michael Storer
Michael Storer. zdroj: twitter.com/tourdelain

Medzi najlepších vrchárov so stratou patria mená, ako Rafal Majka (:uae:), Harm Vanhoucke (:lts:), alebo Michael Storer (DSM). Hlavne Storer bude mať určite voľnú ruku, keď jeho líder Romain Bardet (DSM) je už mimo hry o celkové poradie. Austrálčan len prednedávnom získal svoje prvé profi víťazstvo a je vo veľkej forme. Práve Francúz sa o ňom vyjadril, že v živote nevidal taký motor, ako ponúka Storer.

Na etapové triumfy sa pravdepodobne zameria Hugh Carthy (:efn:), ktorý po zbabranej práci na vetre prišiel o štyri minúty.

Z ďalších vrchárov vyberáme jazdcov, ako Max Schachmann (BOH), Guillaume Martin (COF), Jesús Herrada (COF), Geoffrey Bouchard (ACT), Rudy Molard (FDJ), Joe Dombrowki (:uae:), Ion Izagirre (AST), alebo mladú kvalitnú dvojicu z Alpecin-Fenix Tobias Bayer Jay Vine.

Nalini - procycling

Favoriti siedmej etapy Vuelty podľa Cyklonews:

Z vyššie zmienených dôvodov favorizujeme úspešný únik.

★★★★ Storer
★★★ Majka, Vanhoucke, Martin, Molard, Carthy, Schachmann
★★ Roglič
★ Yates, Bernal, Landa, Mas, López, Valverde, Vlasov, Ciccone

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár