Tour de l’Ain 2021: Michael Storer berie celkový triumf a poslednú etapu

3. etapa Tour de l'Ain 2021 Michael Storer

zdroj: twitter.com/tourdelain

3. etapa Tour de l’Ain 2021 bola kráľovskou na francúzskych pretekoch. Vyhral ju Austrálčan Michael Storer (DSM), ktorý slávi prvé víťazstvo v kariére. Zároveň berie celkový triumf z pretekov kategórie .1. 

24-ročný Storer zaútočil v posledných 23 km a v cieli sa radoval s náskokom 43 sekúnd na stíhaciu skupinku. Druhý skončil Talian Andrea Bagioli (:dqt:), tretí bol Mattias Skjelmose Jensen (:tfr:). V hlavnej skupine boli ešte Harm Vanhoucke (:lts:), Matteo Badilatti (FDJ) a Clément Champoussin (:alm:).

Už v predošlej etape bol Storer druhý, keď nestačil len na George Zimmermanna (:iwg:). Nemec sa v poslednej etape trápil s tempom. Celkové víťazstvo a žltý dres pripadlo suverénnemu Storerovi.

„Úprimne tomu nedokážem uveriť. Keď som preťal pásku, prepadol som emóciám,“ spomína Storer v cieli. „Pre toto som pracoval veľmi tvrdo posledné štyri roky. Tím DSM za mnou stál, nebolo to ľahké.“

Preteky sa začali vo štvrtok rovinatou etapou, ktorú ovládol Alváro Hodeg (:dqt:). Išlo o prvé víťazstvo po dvoch rokoch. Veľký triumf v ďalší deň získal Zimmermann, ktorý sa radoval prvýkrát v kariére. Tour v departmente Ain sa niesla v prelomových triumfoch aj v poslednom dni, zásluhou Storera.

3. etapa Tour de l’Ain 2021 – profil:

3. etapa Tour de l'Ain 2021

Etapa mala 125 kilometrov a prechádzala cez pohorie Jura na východe Francúzska. Končila sa na schodovitej sekcii stúpaní v lyžiarskom stredisku Monts-Jura.

Ako prebehla 3. etapa Tour de l’Ain 2021?

Únik v posledných 50 dňa tvorili jazdci: Victor Lafay (Cofidis), Nans Peters (AG2R Citroën), Carmelo Urbano (Caja Rural – Seguros RGA), Matthieu Burgaudeau (TotalEnergies), Thibault Guernalec (Arkéa Samsic), Simon Guglielmi (Groupama – FDJ), Dmitry Strachov (Gazprom – RusVelo).

V pelotóne pracoval hlavne tím Deceuninck – Quick-Step pre Andreu Bagioliho. 30 km pred cieľom sa však zriedený pelotón výrazne priblížil skupine. Aktívny bol aj Quinn Simmons (:tfr:), ktorý na predposlednom kopci dňa začal stíhať Lafaya – posledného ostávajúceho člena úniku.

Pokus Simmonsa nebol úspešný, na Lafaya sa dostal jeho tímový kolega z Cofidisu Rémy Rochas (COF) z pelotónu. Francúz bol nebezpečný v celkovom poradí a tak tím Lotto Soudal všetko zneutralizoval 27 km pred cieľom.

Priebežný líder Georg Zimmermann (:iwg:) začal odpadávať z hlavnej skupiny, v ktorej pracovala dvojica z Lotta Harm Vanhoucke a Andreas Kron.

23 km pred cieľom sa na čelo dostal Michael Storer. Po silnom útoku mal Austrálčan náskok 30 sekúnd na stíhaciu skupinu: Vanhoucke, Badilatti, Champoussin, Bagioli a Skjelmose Jensen. Nemec Zimmermann strácal ďalšiu polminútu.

Storer nasadil veľmi silné tempo a ani pomerne spolupracujúca skupina ho nedokázala dostihnúť. Šprint o druhé miesto do kopca vyhral Talian Bagioli, tretí bol dánsky talent Skjelmose Jensen.

3. etapa Tour de l’Ain 2021 – výsledky:

01Michael StorerTeam DSM03:02:46
02Andrea BagioliDeceuninck-Quick Step+ 43
03Mattias Skjelmose JensenTrek-Segafredo+ 43
04Harm VanhouckeLotto Soudal+ 43
05Matteo BadilattiGroupama-FDJ+ 45
06Clément ChampoussinAG2R Citroën Team+ 45
07Maxime BouetArkéa-Samsic+ 01:23
08Olivier Le GacGroupama-FDJ+ 01:23
09Andreas KronLotto Soudal+ 01:23
10Dmitriy StrakhovGazprom-RusVelo+ 01:23

Tour de l’Ain 2021 – celkové poradie:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár