7. etapa Paríž – Nice 2021: Roglič opäť nezastaviteľný, Mäder smutný

Paríž - Nice 2021
Primož Roglič 7. etapa Paríž - Nice 2021

zdroj: © A.S.O./Fabien Boukla

V sobotu 13. marca bola na programe kráľovská 7. etapa pretekov Paríž – Nice 2021, ktorá končila na stúpaní Valdeblore la Colmiane. Toto stúpanie je charakteristické pre preteky, na ktorých pelotón smeruje za slnkom na francúzsku riviéru. Ide o tiahle hákové stúpanie na dobre vyasfaltovanej ceste, kde sa medzery medzi cyklistami robia skôr kvôli dĺžke stúpania (viac ako 16 kilometrov) než kvôli sklonu.

Dnešná kráľovská etapa bola len včera skrátená na iba 119 kilometrov, no to nevyviedlo cyklistov z pohody a dnes ukázali, prečo jazdia preteky kalendára World Tour. Najrýchlejší v etape bol opäť fenomén menom Primož Roglič (:tjb:), ktorý len 5 metrov pred cieľom obehol druhého Švajčiara Gina Mädera (TBV). Švajčiar strávil celý deň v úniku a už-už to vyzeralo na jeho prvé World Tour víťazstvo. K nemu by aj došlo, to by však nemohol na Paríž – Nice štartovať niekdajší skokan na lyžiach. Ten predvádza na francúzskych cestách smerom na juh one man show.

Na predných priečkach celkovej klasifikácie sa zmenilo iba jedno meno, a teda Aleksander Vlasov (AST) nahrádza na treťom mieste Iona Izagirreho (AST), ktorý klesá na 4. priečku. Tiesj Bennot (DSM) sa naďalej fantasticky drží na piatom mieste priebežného poradia.

Priebeh etapy

7. etapa Paríž - Nice 2021
7. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

Etapa, ako bolo spomenuté, merala iba 119 kilometrov a v jej priebehu sa cyklisti museli vysporiadať s tromi stúpaniami druhej kategórie. Únik sa vyformoval približne na 100 kilometroch do cieľa a obsahoval 13 cyklistov: Neilson Powless (:efn:), Andrey Amador (:ins:), Laurens De Plus (:ins:), Alexey Lutsenko (:apt:), Anthony Perez (COF), Julien Bernard (:tfr:), Kenny Elissonde (:tfr:), Thomas De Gendt (:lts:), David de la Cruz (UAD), Sam Bennett (:dqt:), Mattia Cattaneo (:dqt:), Dylan Teuns (TBV) a Gino Mäder (TBV). Maximálny náskok, ktorý si dokázali vypracovať na pelotón boli dve minúty a tridsať sekúnd.

Cieľové stúpanie

Ešte pred záverečným stúpaním z čela odpadol napríklad Sam Bennett, no väčšina cyklistov ostala v úniku. Ten sa napokon začal rozpadať na prvých kilometroch stúpania, kedy pelotón viedol tím Jumbo-Visma. Na méte 9 kilometrov do cieľa z pôvodného 13-členného úniku ostala iba trojica v zložení Elissonde, Mäder a Powless. Z pelotónu si nastúpil aj dnešný oslávenec Simon Geschke (COF), ktorý pár kilometrov strávil pred pelotónom. V ňom postupne vypadávali viacerí rovinári a domestici, no taktiež aj napríklad David Gaugu (FDJ).

3 kilometre do cieľa bol na čele osamotený už len Gino Mäder, ktorý mal k dobru na vyselektovaný pelotón už iba niekoľko desiatok sekúnd. V pelotóne ako nerozlučná dvojička jazdil Roglič a Maximilian Schachman (BOH), priebežne druhý muž celkového poradia. Bol to práve Nemec z Bory, ktorý ako prvý zaútočil, no nebol to razantný nástup. Neskôr ho zrkadlil líder Roglič, tentokrát však išlo o dynamickejší nástup, ktorý Nemec len s grimasou na tvári ledva zachytil. Avšak, dotiahol sa a v tom čase bolo jasné, že Gino Mäder dnes bude asi najväčší smoliar.

Lenže na poslednom kilometri pred páskou slovinsko-nemecká dvojica spomalila, čo dalo nádej Švajčiarovi vpredu na zisk etapového vavrína. Napokon však Roglič opätovne razantne nastúpil, bez odpovede v nohách Schachmana, a 5 metrov pred cieľovou páskou chladnokrvne obehol Gina Mädera z celodenného úniku, ktorý víťazstvo mal už na dohľad.

Top 3

Embed from Getty Images

A teda na Valdeblore la Colmiane sa dnes tešil ako prvý Primož Roglič, ktorý si upevňuje pozíciu nielen na čele celkového poradia ale taktiež aj v bodovacej súťaži. Ako druhý preťal cieľovú čiaru vyšťavený Gino Mäder. Tretí skončil Maximilian Schachman s typickým gestom pohojdávajúcej sa hlavy.

Vyjadrenie dnešného víťaza:

Tím pracoval naozaj dobre. Na záver bola možnosť a ja som ju využil. Bol to ťažký deň, najmä zo začiatku. Krátka ale intenzívna etapa. V závere to bolo naozaj tesné, ale našťastie som dokázal prejsť cieľovú čiaru ako prvý.

7. etapa Paríž – Nice 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Primoz RoglicJumbo-Visma03:09:18
02Gino MäderBahrain Victorious+ 02
03Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 05
04Lucas HamiltonTeam BikeExchange+ 08
05Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 10
06Tiesj BenootTeam DSM+ 10
07Guillaume MartinCofidis+ 15
08Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 15
09Harm VanhouckeLotto Soudal+ 22
10Jai HindleyTeam DSM+ 27

7. etapa Paríž – Nice 2021: priebežné celkové poradie

Poz.JazdecTímČas
01Primoz RoglicJumbo-Visma26:32:01
02Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 52
03Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 01:11
04Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 01:15
05Tiesj BenootTeam DSM+ 01:34
06Lucas HamiltonTeam BikeExchange+ 01:34
07Guillaume MartinCofidis+ 02:06
08Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 02:07
09Jack HaigBahrain Victorious+ 02:10
10Matteo JorgensonMovistar Team+ 02:21

Zajtra je na programe záverečná etapa pretekov za slnkom, ktorá však nebude na žiadosť primátora mesta Nice končiť priamo na francúzskej riviére. O kopce však ukrátení nebudeme.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár