7. etapa Tirreno – Adriatico 2021: Wout van Aert zatienil majstrov

Dnes bola na programe záverečná 7. etapa Tirreno – Adriatico 2021, pretekov dvoch morí, ktoré každoročne vrcholia 10 kilometrovou časovkou jednotlivcov v mestečku San Benedetto del Tronto. Preto medzi najväčších favoritov na zisk posledného možného etapového vavrínu v blízkosti Jadranského mora boli časovkári ako napríklad Stefan Kung (FDJ). Taktiež však priebežný líder pretekov Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) či belgický talent Wout van Aert (:tjb:). Zabudnúť sme nesmeli ani na úradujúceho majstra sveta v boji proti chronometru Taliana Filippa Gannu (:ins:). Ten od zisku dúhového dresu z Imoly vyhral všetky časovky, na ktorých štartoval, preto jednou z najväčších otázok bolo práve to, či dokáže „Pippo“ zvíťaziť na časovkárskom špeciály aj po deviaty raz.

Napokon však Belgičan Wout van Aert dominantným spôsobom ovládol 10 kilometrov dlhú časovku a odsunul na druhé miesto úradujúceho európskeho šampióna v časovke jednotlivcov Stefana Kunga. Na treťom mieste skončil úradujúci majster sveta Filippo Ganna, pre ktorého utorok nebol ideálnym dňom, a teda od jesene sme spoznali nového víťaza ktorejkoľvek časovky.

Tadej Pogačar vyhral Tirreno – Adriatico 2021

Tadej Pogačar v drese Tirreno - Adriatico 2021
Tadej Pogačar v drese pre celkového lídra. zdroj: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Modrý dres víťaza pretekov teda putuje do rúk Tadeja Pogačara, ktorý si berie aj biely dres pre najlepšieho mladého jazdca a taktiež zelený dres pre najlepšieho vrchára. Cyklámenový dres pre víťaza bodovacej súťaže sa stáva korisťou Wouta van Aerta.

Zápletka dňa

Do dnešného dňa cyklisti a mnoho fanúšikov vstupovalo s dilemou, kto vyhrá. V hlavách dvoch cyklistov sa však hmýrili iné myšlienky. Išlo konkrétne o to, či dokáže Slovinec Tadej Pogačar (:aud:) udržať líderský modrý dres pred priebežne druhým Woutom van Aertom (:tjb:) z Belgicka. Jazdec tímu Jumbo-Visma dnes rozhodne na štarte naskladal zbrane.

Obaja vyhrali už po jednej etape na 56. ročníku pretekov, ktoré každoročné vedú cyklistov zo západu na východ. No celkové poradie nebolo úplne rozhodnuté, i keď rozdiel medzi nimi bol viac než minútový. Na trať sa dostal ako prvý z dvojice Wout van Aert, ktorý zajazdil s najrýchlejším časom 11.06. Tadej Pogačar finišoval na štvrtom mieste o 12 sekúnd pomalším časom. To znamená, že síce Van Aert čo-to stiahol na Slovinca, Tadej sa aj tak stáva celkovým víťazom pretekov dvoch morí. Na treťom mieste v celkovom poradí sa udržal Mikel Landa (TBV).

Peter Sagan finišoval v dnešnej časovke na 108. mieste so stratou 1.26 na víťaza. V celkovom poradí skončil hlboko v poli porazených. Najlepším cyklistom Bory sa stal Matteo Fabbro, ktorý zakončil svoje počínanie v domovine na krásnom 5. mieste v celkovej klasifikácii.

Obrázok
„Pippo“ Ganna snažiac sa vyhrať časovku jednotlivcov. https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1371819716055040007/photo/1

 Vyjadrenie Stefana Kunga:

Myslím si, že Filippo bol dnes favoritom číslo 1. Som veľmi spokojný s mojou dnešnou jazdou. Jazda naspäť dnes bola veľmi dôležitá. Fúkal protivietor, a teda som sa tvrdo snažil, aby som urobil rozdiel. Bol za mnou na medzičase a taktiež v cieli. Dal som do toho všetko, aby som porazil Gannu.

To boli slova Stefana Kunga ešte pred dojazdom samotného van Aerta do cieľa. Po tom ako došiel, jeho frustrované gesto krútením hlavy vypovedalo o všetkom.

7. etapa Tirreno – Adriatico 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Wout Van AertJumbo-Visma11:06
02Stefan KüngGroupama-FDJ+ 06
03Filippo GannaINEOS Grenadiers+ 11
04Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 12
05Benjamin ThomasGroupama-FDJ+ 16
06Alberto BettiolEF Education-NIPPO+ 18
07Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 24
08Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 26
09Michael HepburnTeam BikeExchange+ 27
10Tobias LudvigssonGroupama-FDJ+ 28

7. etapa Tirreno – Adriatico 2021: celkové poradie

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates26:36:17
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 01:03
03Mikel LandaBahrain Victorious+ 03:57
04Egan BernalINEOS Grenadiers+ 04:13
05Matteo FabbroBORA-hansgrohe+ 04:37
06Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 04:54
07Tim WellensLotto Soudal+ 05:00
08Romain BardetTeam DSM+ 05:50
09Vincenzo NibaliTrek-Segafredo+ 06:30
10Simon YatesTeam BikeExchange+ 07:45

Ďalšími pretekmi je zajtrajšia klasika Nokere Koerse aj s našim Jurajom Saganom a Erikom Baškom z Bory. Štartovať bude taktiež Mark Cavendish.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár