7. etapa Tour de France 2022: víťazný Pogačar opäť nikomu nič nedaroval

Tour de France 2022
7. etapa Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamEmiratesUAE/status25219/photo/1

7. etapa Tour de France 2022 bola prvou horskou skúškou. Na pretekárov čakala Planina krásnych dievčat so strmou koncovkou na prašných cestách. Na vrchole kráľovny Vogéz sa z triumfu radoval priebežný líder Tadej Pogačar (UAD), ktorý pár metrov pred páskou predbehol Jonasa Vingegaarda (:tjb:) a smutného hrdinu dňa Lennarda Kamnu (BOH), ktorý si dnes jasne išiel po víťazstvo. Napokon to bolo až nepopulárne 4. miesto. Tretí finišoval Primož Roglič (:tjb:). 

Tadej Pogačar tak zopakoval svoje víťazné ťaženie z Planiny krásnych dievčat z roku 2020. A potvrdil tak, že právom patrí medzi velikánov, ktorí dokázali triumfovať na tomto znamenitom stúpaní (Chris Froome – 2012, Vincenzo Nibali – 2014, Fabio Aru – 2017, Dylan Theuns – 2019). Najbližšie k slovinskej megahviezde je v celkovom poradí Jonas Vingegaard, ktorý stráca 25 sekúnd a mal by byť jeho najväčším vyzývateľom.

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) v priebehu etapy šetril sily, šprintérsku prémiu vypustil.

7. etapa Tour de France 2022 – priebeh

Profil:

https://www.letour.fr/en/stage-7

Slávnostný štart:

V žltom drese sa už neprezentoval Wout van Aert (:tjb:), ale dvojnásobný víťaz starej dámy Tadej Pogačar (UAD). Ten sa nechal pred etapou počuť: Mám skvelé spomienky na Planinu krásnych dievčat. Ísť tam dnes v žltom je výnimočné a veľmi špeciálne.“ Veď práve pred dvoma rokmi na tomto kopci v časovke jednotlivcov vyhral svoju prvú Tour a zobral si maillot jaune od kraja Rogliča. Jedinou zmenou bolo to, že dnes sa finišovalo až na samotnom trmom šotolinovom vrchole.

Početný únik

Úvod etapy bol charakteristický tvorbou celodenného úniku, do ktorého sa chcelo zapojiť veľa pretekárov. Napokon sa ale vytvorila 11-členná skupina, v ktorej sa nachádzali aj favoriti zo širšieho okruhu ako Maximilian Schachmann, Lennnard Kamna (obaja BOH) či klasikári ako Mads Pedersen (:tfr:) a Kasper Asgreen (:dqt:). Pelotón však jedenástke nedal veľa priestoru a už 90 kilometrov pred cieľom mali k dobru menej ako dve minúty.  

Šprintérska prémia

Víťazom šprintérskej prémie sa stal Mads Pedersen z úniku. 17 bodov za druhé miesto bral Simon Geschke (COF). Z pelotónu sa šprintovalo o 5 bodov, ktoré si uchmatol Wout van Aert a svoje bodové skóre navýšil už na 203 bodov. Peter Sagan (TotalEnergies) prémiu vypustil, čo naznačuje, že do zvyšku Tour sa zameria na čiastkové ciele.

Bora na Col de Grosse Pierre

Ihneď po šprintérskej prémii v stúpani na Col de Grosse Pierre zaútočila dvojica Bory – hansgrohe, ktorú prekvapivo tieňoval Luke Durbridge (:bex:). O pár sto metrov ďalej sa pripojili Dylan Theuns (TBV) a Simon Geschke, ktorý na vrchole ukázal najväčší hlad po dvoch bodoch do vrchárskej súťaže.

V pelotóne, ktorý strácal dve a pol minúty, vládol pokoj, žltý Tadej Pogačar jazdil v opatere svojich tímových spolujazdcov.

Erviti a Barthe sa pridávajú

Čelnú päticu v stúpaní na neklasifikovaný kopec Col du Ménil doplnila dvojica v zložení Imanol Erviti (MOV) a Cyril Barthe (B&B Hotels – KTM). Pelotón strácal viac ako tri minúty.

Geschke túži po bodkách

Na druhom klasifikovanom stúpaní Col de Croix (3. kategória) sa opäť výrazne o body do vrchárskej súťaže nebojovalo. Víťazom sa stal nik iný ako Simon Geschke. Do cieľa zostávalo 35 kilometrov.

Kopcovitá koncovka

Finálové stúpanie začalo 8 kilometrov pred cieľom. Ako prví doň našli jazdci z úniku, ktorí jazdili už len 100 sekúnd pred hlavným poľom. Z neho si šprintéri postupne pod taktovkou tímu INEOS – Grenadiers začali vystupovať.

Čelo pretekov sa každým ukrojeným metrom selektovalo viac a viac. Najviac síl malo trio Lennard Kamna, Dylan Theuns a Simon Geschke, ktorý neváhal zaútočiť a ísť si po bodkovaný dres. Hlavná skupina s favoritmi na celkové poradie však nebola ďaleko.

Koniec mnohým favoritom

5 kilometrov pred cieľom sa Lennard Kamna dotiahol na vedúceho Simona Geschkeho. Dlho s ním ale netvoril silnú dvojicu, pretože 4700 metrov pred cieľovou páskou razantným útokom zvolil sólo jazdu. Vystúpil tak v ústrety víťazstvu, ale favoriti strácali už len 60 sekúnd. Čo však bolo prekvapivé, Ben O’Connor (ACT), Jakob Fuglsang (:isn:) a Thibaut Pinot (FDJ) už medzi nimi neboli. Neskôr sa do problémov dostal aj Alexander Vlasov (BOH) či Michael Woods (:efn:). Domestici Tadeja Pogačara nastolili rýchle konštantné tempo.

Nezdolný smoliar Kamna a nesmierne silný Pogačar

2700 metrov pred cieľom sa na samom čele stále držal Lennard Kamna. Na vyselektovanú skupinku favoritov si držal 50-sekundový náskok, ktorý sa ale pár metrov pred koncom ukázal ako nedostatočný. Menej ako 50 metrov pred cieľovou páskou ho na najstrmšej pasáži predbehol sprvu Jonas Vigegaard (:tjb:). No ani ten sa z triumfu neradoval. Bol to práve Tadej Pogačar, jazdiaci poľahky bez známok únavy, ktorý si famóznym spôsobom opäť raz podmanil zaprášenú Planinu krásnych dievčat a ostatným ukázal chrbát.

7. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe mierne kopcovitá etapa, ktorá končí vo Švajčiarsku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár