8. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Rušné pobrežie

Giro d'Italia 2020
8. etapa Giro d'Italia 2020

8. etapa Giro d’Italia 2020 povedie jazdcov po pobreží Jadranského mora až na polostrov Gargano. Pokojné vlny na pláži však naruší rušný špurt na konci etapy, ktorý príde po zvlnenej trase.

10. októbra 2020
Dĺžka
: 200 km
Profil: zvlnený, 2191 nastúpaných metrov
Štart: 11:25 LSEČ v Giovinazzo
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ vo Vieste (Gargano)
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 12:25

8. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Od Giovinazzo sa prejde po 200 km a 2191 výškových metroch na „ostrohu“ Apeninského polostrova – Gargano. Cieľové mesto je Vieste s 14-tisíckami obyvateľov. Nachádzajú sa tu pozoruhodné morské jaskyne, alebo prírodný kamenný oblúk, ktoré patria do národného parku Gargano. Naposledy tu Giro zavítalo v roku 1988.

Profil 8. etapy Giro d’Italia 2020:

8. etapa Giro d'Italia 2020
8. etapa Giro d’Italia 2020

Etapu môžeme rozdeliť na dve časti – rovinatú a kopcovitú. Prvých 90 kilometrov je totiž veľmi jednoduchých a ukončia sa šprintérskou prémiou, kde sa jediný raz v strede etapy rozdajú body do šprintérskej súťaže. Potom nasleduje stúpanie až druhej kategórie Monte Sant’Angelo 100 km pred cieľom. Má dĺžku 9,6 km a 6,1%. Práve tu by mohli tímy s puncheurs rozdať karty a zbaviť sa rovinatých šprintérov.

Nasleduje dlhý zjazd a prichádza sa do zvlnenej časti etapy. Po krátkych rampách sa vystúpi na nekategorizovaný kopec, pod ktorým sa nachádza stúpanie štvrtej kategórie La Guardiola (1,4 km – 6,2%). Po nej to budú len krátke výbežky, nie dlhšie ako jeden kilometer. Najťažším z nich je kopec na ulicu Via Sargat vo Vieste, ktorý má 1 km a až 9%. Toto stúpanie s maximami 17% otvorí veľký okruh okolo Vieste, ktorý sa prejde dvakrát a jazdci tak uvidia cieľovú čiaru, aby sa vedeli pripraviť.

Posledné kilometre 8. etapy – profil a mapa:

8. etapa Giro d'Italia 2020 posledné kilometre

Po najťažšej prekážke na okruhu prichádza falošná klesajúca rovinka, ktorá privedie jazdcov na výhľady pobrežia. Tretí kilometer od konca je vo falošnej rovinke, predposledný v miernom klesaní na posledný kilometer je kompletne rovinatý. Navyše, cieľová rovinka je totálne priama, vedie na promenáde popri Jadranskému moru a pôjde o kvalitný rýchlostný súboj na čiaru. Samozrejme, ak sa žiaden odvážlivec neoddelí na Via Sargat.

8. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie

8. etapa Giro d'Italia 2020 mapa
zdroj: giroditalia.it

Slnečné počasie a príjemných 20 ºC čaká na pretekárov. Z východu bude fúkať iba slabý vietor o rýchlosti 8 km/h. Žiadne delenie pelotónu sa nepredpokladá, aj keď fúka hlavne v smere Via Sargat, čo môže povzbudiť nejaký ambiciózny útok.

8. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Predpokladaným záverom je hlavne hromadná koncovka, najmä kvôli v podstate rovinatým posledným deviatim km.

Arnaud Démare (FDJ), kto iný? Francúz získal v siedmich etapách až tri triumfy a zatiaľ je šprintérskym kráľom Gira. Nemá problém s ustátím pár stúpaní, čo ukázal mimo víťazného Okolo Valónska aj v dominantnej šiestej etape týchto pretekov. Je jednoznačne v najlepšej rýchlostnej forme a na víťazstvo v etape bude potrebné hlavne odstaviť 29-ročného francúzskeho majstra.

Démare 7. etapa Giro d'Italia
Démare vedie bodovaciu súťaž a v 7. etape zavŕšil hatrick. twitter.com/DataCycling

Peter Sagan (BOH) zaznamenal už tri druhé miesta pri svojom debute na Gire. Vyzerá o dosť lepšie ako na Tour, ale práve kvôli Démarovi zatiaľ na prvenstvo nesiahal. Navyše, FDJ je v šprintoch silnejšia ako Bora a tak zajtra sa dá čakať ďalší zo súbojov tejto šprintérsky najaktívnejšej dvojice Gira.

Démare Sagana neohrozil
Peter Sagan už trikrát druhý. zdroj: twitter.com/giroditalia

Michael Matthews (:sun:) sa v posledných dvoch dňoch dostal na druhé a tretie miesto, ale tiež sa musel skloniť pred Démarom. Chaotická koncovka, v ktorej by bol Démare mimo pozície, by mu náramne vyhovovala. Austrálčan by mal byť na papieri najlepším práve v takýchto etapách, možno s tímom zatlačia už na kilometrovom stúpaní na okruhu.

Michael Matthews
Michael Matthews. twitter.com/InsidePeloton96

Rýchli sú aj odolní šprintéri Davide Ballerini (:dqt:), Davide Cimolai (:isn:), Stefano Oldani (:lts:) či Andrea Vendrame (:alm:). Tí by mali atakovať prvú päťku.

Pre jazdcov ako Elia Viviani (COF) či Fernando Gavíria (:uae:) či Juan Sebastian Molano (:uae:) to môže byť až príliš ťažké, ale pri miernom tempe budú v poslednom kilometri hocikedy nebezpeční.

Dlhý útok?

Z klasikárov a puncheurs je po víťaznej druhej etape vo veľkej forme Diego Ulissi (:uae:). Z ďalších jazdcov, ktorí by mohli vyskúšať ďaleký útok na Via Sargat, radíme Simona Clarka (:efd:), Jhonatana Narváeza (:ins:), Mikkela Honorého (:dqt:) či Enrica Battaglina (:bmt:). Vincenzo Nibali (:tfr:) skúšal útok v podobnej šiestej etape, pričom Jakob Fuglsang (AST) rozbiehal špurt Fabiovi Fellinemu (AST).

Ulissi víťazí na klasikárskom finále. foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Môže nastať aj situácia, kedy by sa žiaden šprintérsky a klasikársky celok nedohodol na stíhaní skorého úniku dňa. V takom prípade môžeme len hádať účastníkov brejku. Agresívne sa však prejavujú jazdci talianskych Pro teamov Simon Pellaud (Androni Giocattoli – Sidermec), Giovinanni Visconti (Vini Zabú-KTM), Marco Frapporti (Vini Zabú-KTM) alebo Mattia Bias (Androni Giocattoli – Sidermec).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár