Démare ovládol záver 6. etapy Giro d’Italia. Sagan ôsmy

Giro d'Italia 2020
Arnaud Démare

zdroj: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

6. etapa Giro d’Italia 2020 sa skončila hromadným šprintom na klasikárskych posledných kilometroch. Dnes vyhral Arnaud Démare (FDJ). Druhý skončil Michael Matthews (:sun:) a tretí Fabio Felline (AST). Joaõ Almeida (:dqt:) sa udržal na čele celkového poradia. Peter Sagan (BOH) prišiel o cyklámenový dres, je v ňom dnešný víťaz, ktorý vyhral s pomerne veľkým rozdielom. Slovák v závere stratil pozíciu, ktorú mu tím počas celej etapy budoval.

Po kopcovitej časti sa prišlo po 188 km smerom na sever do Matery v regióne Basilicata. Rozhodlo sa na posledných 2,75 km, kde prišiel vstup do 60-tisícoveho mesta cez výbušný kopec. Posledný kilometer bol na 2,5%. Po rovinatej sekcii v strede etapy sa potom stúpalo 32 km pred cieľom, na jediný kategorizovaný kopec dňa – Millotta (4,7 km – 6,9%).

Profil 6. etapy Giro d’Italia 2020:

6. etapa Giro d'Italia 2020
6. etapa Giro d’Italia 2020

Almeida pred etapou v ružovom drese, Sagan v cyklámenovom:

Dresy Giro dItalia pred 6. etapou. Vyhral ju Démare
Sagan, Almeida, Ganna a Vanhoucke. zdroj: twitter.com/giroditalia

Brent Bookwalter opustil Giro kvôli zlomenine bedrového stavca:

V úniku štyria jazdci, najprv s veľkým náskokom

Ihneď po štarte sa poľahky uvoľnili Mattia Bais (Androni Giocattoli – Sidermec), Marco Frapporti (Vini Zabù – KTM), Filippo Zana (Bardiani-CSF-Faizanè) a James Wheelan (:efd:). Bolo to na dlhom začiatočnom stúpaní, kde ešte nikto z pelotónu nechcel tlačiť a míňať potrebné sily.

Na dvoch nekategorizovaných stúpaniach dlhých 11 a 8 km si utečenci vypracovali veľký náskok, ktorý bol v maximách dnes na hranici deviatich minút. Jediný tím, ktorý pracoval, bol Deceuninck – Quick Step. Bola to povinnosť, keďže chránil Almeidu. V úniku ho nikto neohrozoval v celkovom poradí.

Na šprintérskej prémii získal Démare 2 body na Sagana

Po 62 km prišla jediná šprintérska prémia, kde sa rozdávali body do bodovacej klasifikácie. Z úniku ju vyhral mladý Bais. Za nimi sa šprintovalo o piate miesto. Arnaud Démare (FDJ) si pripísal päť bodov, kolega Petra Sagana Maciej Bodnar (BOH) štyri a Peter Sagan (BOH) iba tri body. V Bore si to vtedy nedohodli najlepšie a nastala chyba.

Druhú rýchlostnú prémiu, kde sa dávali bonusové sekundy, rovnako ovládol Bais. Nešlo tak o sekundy, ale o body do špeciálnej klasifikácie aktivity na prémiách.

BORA – hansgrohe stiahla únik na rovine

BORA - hansgrohe ťahala, ale vyhral Démare
Benedetti na čele pelotónu počas 6. etapy. foto: twitter.com/giroditalia

Celý čas v prvej časti bol na čele tím Deceuninck – Qucik Step, pričom jazdci ako Keisse či Honoré nedávali do toho všetko. Tak sa náskok zvýšil na 9 minút.

97 km pred koncom však na špicu prišiel Cesare Benedetti (:dqt:). Po 30 km sa strata pelotónu zmenšila na tri minúty a situácia v pelotóne sa upokojila. Celý čas však každý čakal na jeden tím, a bola ním práve Bora. Tá Saganovi dnes jednoznačne verila. Neskôr sa pridali aj Gamper Poljanski (BOH) a vedelo sa, že po trojkovom stúpaní bude štvorica dostihnutá.

Almeida sa zrazil s McNultym

36 km pred cieľom zastavil priebežný líder Almeida na strane cesty, aby si opravil tímové rádio. Do zadného kolesa ale do neho narazil Brandon McNulty (:uae:). Američan vyzeral na tom horšie, ale on aj ružový dres mohli pokračovať v pretekoch. Vrátili sa do pelotónu.

Na Galleria Millotta neprišli veľké rozdiely

Na jedinom kategorizovanom stúpaní dňa fúkal protivietor. Na čele sa držala formácia Bory, ale viditeľne nešla naplno – to bol rozdiel oproti 4. etape. V druhej časti kopca sa na tempe podieľali aj Lotto Soudal či Trek-Segafredo a zo skupiny odpadli šprintéri Elia Viviani (COF), Rudy Barbier (:isn:) a José Alváro Hodeg (:dqt:).

Ako posledný z brejku odolával Austrálčan Wheelan, ktorý počas dňa aj zakričal do kamery: „Všetko najlepšie mami!“. Na vrchole stúpania mal náskok 30 sekúnd, ale ten rýchlo padal. Získal 9 bodov na vrchárskej prémii, za nim sa pelotón snažil o nejaký zisk. Po odpadlíkovi úniku Frapportim ešte bodovali Thomas De Gendt a Domenico Pozzovivo.

Stúpanie však nenarobilo veľké škody. Wheelan bol pohltený 14 km pred cieľom.

Príprava na chaotický záver

6. etapa Giro d'Italia 2020 posledných 5 km, ktoré vyhral Démare
Profil posledných 5 km 6. etapy

Na čele bol stále tím Bory. Do pelotónu sa vrátil sa vrátil Viviani, ale musel minúť veľa energie na návrat a bol mimo hry o etapu. Prvýkrát sa na čele ukázal aj veľký vlak Team Sunweb pre Michaela Matthewsa. Na technických posledných 5 km bola pozícia pri viacerých zmenách sklonu a smeru mimoriadne dôležitá. Pridávali sa aj celky s jazdcami na celkové poradie.

Vpredu sa držali aj šprintéri aj vrchári a išlo o chaos na špici. Pridali sa aj borci z FDJ okolo Arnauda Démara. Odstrčili Sagana na pozíciu v druhej desiatke na ceste a Slovák tak musel bojovať o svoje miesto sám.

Finále ovládol Démare

Na čele sa pri vstupe do posledných 3 km držal Ganna, ktorý naťahoval skupinu, rovnako aj na 750-metrovom stúpaní s 6,3%. Potom tempo nasadil Honoré z Quick Stepu a každý len čakal. Sagan sa dostal do veľmi dobrej štvrtej pozície na ceste. Jeho kolega Fabbro (BOH) veľmi dobre udával rýchlosť.

Posledný kilometer bol kompletne do falošnej rovinky. Tam ako prvý zaútočil Vincenzo Nibali (:tfr:). Bol však chytený a na špici ťahal Rafal Majka (BOH), za ním spomalil Sagan, aby sa dostal na jeho koleso. To však okolo nich prileteli ostatní na čelo. Sagan tak vstupoval do poslednej zákruty na zlom mieste.

Poslednú zákrutu prešiel ako prvý Jakob Fuglsang (AST). Práve 300 metrov pred cieľom sa o pár bicyklov dostal dopredu Arnaud Démare (FDJ). Bol práve za kolesom jazdca Astany Fellineho (AST) a 150 metrov pred cieľom francúzsky šampión nastúpil.

Démare vyhral po dominantnom výkone 6. etapu Giro d’Italia. Po nástupe mal najväčšie zrýchlenie a dostal sa ihneď na vzduch. Neohrozil ho ani druhý Michael Matthews (:sun:), ktorý bol hlbšie v poli a na víťaza stratil niekoľko dĺžok bicykla. Francúzsky šampión bol dnes jednoducho príliš silný.

Peter Sagan dnes nemal najlepšie zorganizovaný vlak a v najdôležitejšom momente prišiel o najprv dobre vyzerajúcu pozíciu. V poslednej zákrute stratil najlepšie miesta, keď bol zabrzdený zrýchľujúcim Cimolaiom. Potom už nemal nohy na šprint a skončil na ôsmom mieste.

Slovák prišiel o cyklámenový dres, v ňom je Arnaud Démare. Po dvoch víťazstvách 29-ročného šprintéra na tomto ročníku má na konte 106 bodov. Sagan má o 39 bodov menej a je na druhom mieste. Vyzerá to tak, že to bude súboj práve týchto pretekárov.

Démare je najúspešnejším jazdcom sezóny

Démare získal 12. víťazstvo v sezóne. Je najúspešnejším jazdcom sezóny, rovnako aj najlepší šprintér. Vyhral celkové poradie na klasikársky ladenom Okolo Valónska či šprintérsku edíciu Miláno – Turín a francúzsky šampionát.

„Je to neuveriteľné. Bolo to neskutočne ťažké finále. Stratil som pozície, ale zostal som pokojný. Vrátil som sa, nasledoval Astanu, ostal na ich kolesách a nasledoval som ich naďalej. Začal som špurtovať a neverím, že som vyhral. Povedal som si, že ak zvíťazím v prvej etape, bude ich viac. Snažili sme sa a zbavili sme sa tlaku,“ povedal Démare v rozhovore po pretekoch.

Celkové poradie

Každý vrchár z celkového poradia dnes finišoval v prvej skupine. 22-ročný Portugalčan Joao Almeida (:dqt:) vedie aj po tom, čo maglia rosa získal v tretej etape.

Zajtra je na programe úplne rovinatá etapa. Favoritmi sú opäť Démare, Sagan či Matthews.

Démare dominantne vyhral (video):

6. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Arnaud Demare (Fra)FDJ4:54:38
2.Michael Matthews (Aus):sun:
3.Fabio Felline (Ita):ins:
4.Juan Sebastian Molano Benavides (Col):uae:
5.Davide Cimolai (Ita):isn:
6.Andrea Vendrame (Ita):alm:
7.Mikkel Frølich Honoré (Den):dqt:
8.Peter Sagan (Svk)BOH
9.Enrico Battaglin (Ita):bmt:
10.Jhonatan Manuel Narvaez Prado (Ecu):ins:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:22:01:01
2.Pello Bilbao (Spa):tbm:0:00:43
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:48
4.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:00:59
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:01:01
6.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:01:05
7.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:19
8.Steven Krujswijk (Ned):tjb:0:01:21
9.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:26
10.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:32


Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár