Miláno – Turín: Démare vyhral, Sagan sa vyhol pádu a skončil štvrtý

Démare pred Miláno - San Remo 2020

zdroj: https://twitter.com/MiTo1876

Klasiku Miláno – Turín 2020 po hromadnom dojazde vyhral Arnaud Démare (FDJ). Na zmenenom – rovinatom profile skončil v šprinte druhý Caleb Ewan (:lts:) a tretí Wout van Aert (:tjb:). 

Trasa medzi Mesere pri Miláne a Stupigni v blízkosti Turína mala 198 kilometrov. Obvykle vrchárska jesenná klasika musela tento rok kvôli novému miestu v kalendári pripraviť čisto rovinatý profil ako prípravu na sobotňajšie Miláno – San Remo. Preto sme na trase v severe Talianska dnes nevideli prakticky žiaden kopec. Bohaté šprintérske zastúpenie sľubovalo rýchly hromadný dojazd. Štyristo metrov pred cieľom prišla ľavotočivá zákruta a preto dobrá pozícia bola jedným z kľúčov k úspechu. Hlavnými hviezdami podujatia boli tento rok Sam Bennett (:dqt:), Fernando Gavíria (:uae:), Peter Sagan (BOH), Caleb Ewan (:lts:), Wout van Aert (:tjb:) či Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

V Lombardii dnes panovalo pekné slnečné počasie. Bolo bezvetrie a teploty dosahovali niečo okolo 28 stupňov Celzia, čo boli úplne odlišné podmienky ako nedávnom Strade Bianche.

Profil Miláno – Turín 2020:

milano turin profil
zdroj: milanotorino.it

Únik mali šprintérske celky pod kontrolou

Profil sa podobal na tranzitnú etapu nejak Grand Tour, preto podobný bol aj priebeh samotných pretekov. Najprv si do úniku skočili jazdci Manuele Boaro (AST), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Van Hoecke (:ccc:), Davide Villella (AST), Samuele Rivi (Talianska repezentácia), Andrea Garosio (Vini Zabù – KTM). Ich náskok na pelotón sa počas väčšiny dňa držal na trojminútovej hranici.

Člen úniku, Belgičan Van Hoecke, dnes ohlásil svoj prestup do tímu AG2R La Mondiale v ďalšej sezóne.

Únik na Miláno - Turín
Únik na Miláno – Turín | zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Tempo v hlavnom balíku ovládali zostavy so šprintérskymi lídrami – Quick Step, Lotto Soudal alebo UAE. 50 km pred koncom bol rozdiel už len dvojminútový a nič nenasvedčovalo žiadnym prekvapeniam. Na čele sa striedali aj jazdci z Bora – hansgrohe, čo nasvedčovalo tomu, že Peter Sagan sa pred záverom cítil dobre. Po vstupe konvoja do Pádskej nížiny na dlhú rovinu sa tempo zvýšilo a rozdiel sa začal výrazne zmenšovať.

35 km pred koncom si Garosio musel vystúpiť z úniku po ťažkom dni. Aj tak vedel, že jeho spoločníci už nedokážu ešte dlhšie odolávať tempu dobre organizovaného pelotónu. 15 km pred páskou sa odpútala talianska dvojica Rivi-Boaro a ešte chcela poslednýkrát ukázať farby. Posledný odolával ešte posledný menovaný pretekár Astany.

Pád pri príprave šprintu

Už vyše 20 km pred koncom sa začali formovať viaceré šprintérske vlaky. Chrániť svojich lídrov celým tímom sa vyplácalo na častých zúženiach cesty či cez prechádzanie kruhovými objazdami. Aktívne pôsobili hlavne dresy Treku a Bory.

8 km pred cieľom sa v strede pelotónu udial hromadný pád. Yves Lampaert (:qst:) narazil ramenom do bariéry na ostrovčeku v strede cesty. Spadol a „zobral so sebou“ približne desiatku jazdcov, vrátane Edmondsona (:mts:) a viacerých jazdcov prokontinentálnych tímov. Iný jazdec Israel Start-Up Nation takmer zhodil vláčik Bory, no nemecký tím vyšiel bez straty. Skvelé zručnosti na bicykli predviedol Peter Sagan, ktorý sa vyhol kolesu Ossa. Lampaert sa zranil a v bolestiach ukončil preteky. Podobne na tom bol aj Hayter (:ins:).

Video pádu:

Po páde sa na čele rozdelili skupinky. Prednú grupu približne 20 jazdcov ťahal Lotto Soudal s Ewanom, bola tam aj Saganova zostava, Gavíria, Bennett či Démare.

Záverečný šprint

Pri vstupe do posledného kilometra ovládala čelo Bora – hansgrohe, prešla cez posledný kruhový objazd a natiahla hlavné pole. O tisícku metrov sa objavil vláčik FDJ. Francúzska zostava previedla skupinu aj cez zákrutu 400 metrov pred cieľom.

250 metrov pred cieľom sa rozhodol ako prvý nastúpiť Peter Sagan (BOH). Slovák vyskočil spoza kolesa Caleba Ewana (:lts:). Sagan bol stovku metrov na čele, ale po zrýchlení Ewana Démara už bol za nimi.

Ako prvý pásku preťal Arnaud Démare (FDJ). Ten si správne počkal na nástup v predposlednej stovke metrov, silným zrýchlením udržal za sebou dlho šprintujúceho Sagana a Ewana. Malý Austrálčan to dotiahol na druhú priečku a Sagan pred páskou ešte predstihol tretí Wout van Aert (:tjb:).

Dnešný víťaz mal jednoznačne najlepší lead-out, ktorý ho vyviedol na najlepšej pozície do šprintu. Taktiež mu tím pomohol udržať sa na čele po páde, ktorý výrazne ovplyvnil preteky, no nezabránil hromadnej koncovke. V ňom to bolo koleso na koleso a Francúz ukázal najvyššiu rýchlosť.

Veľký favorit pretekov Sam Bennett sa nezapojil do šprintu o predné priečky, keďže nemal najlepšiu pozíciu a bol blokovaný z viacerých strán.

Zázna finále Miláno – Turín 2020:

Výsledky Miláno – Turín 2020:

1.Arnaud Démare (Fra)FDJ4:18:57
2.Caleb Ewan (Aus):lts:
3.Wout van Aert (Bel):tjb:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Danny Van Poppel (Ned)Circus-Wanty Gobert
6.Nacer Bouhanni (Fra)Team Arkea-Samsic
7.Fernando Gaviria Rendon (Col):uae:
8.Manuel Belletti (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec
9.Dion Smith (NZl):mts:
10.Ben Swift (GBr):ins:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár