Miláno – Turín preview: Bennett, Sagan, Ewan či Gavíria na rovinatej edícii

Sam Bennett Miláno - Turín

zdroj: twitter.com/Sammmy_Be

Séria talianskych pretekov pokračuje v stredu 5. augusta klasikou Miláno – Turín. Najstaršie preteky v Taliansku tento rok, nanešťastie, prídu o veľkolepé stúpanie Superga na konci. Skorý dátum od začiatku obnovenej sezóny donútil organizátorov prejsť na čisto rovinatú trasu, čo je určite škoda. Pôvodne jesenná klasika slúžila ako prípravné podujatie pred vrchárskym monumentom Okolo Lombardie, teraz podobnú úlohu splní pre šprintérske Miláno – San Remo.

Poslední víťazi:

Michael Woods na Miláno - Turín 2020
zdroj: twitter.com/rusty_woods

2019  Michael Woods
2018  Thibaut Pinot
2017  
Rigoberto Urán
2016  Miguel Angel López
2015  
Diego Rosa
2014  Giampaolo Caruso
2013  Diego Ulissi
2012  Alberto Contador

Trasa Miláno – Turín 2020

Trasa Miláno - Turín 2020
zdroj: milanotorino.it

Preteky majú 198 kilometrov. Začínajú v Mesere pri Miláne a pokračujú smerom na juhozápad. Finále 101. ročníka sa odohrá v Stupigni pred známym poľovníckym kaštieľom Palazzina di Caccia. Táto baroková stavba bola postavená v 18. storočí savojskou kráľovskou rodinou. Stupigni sa nachádza v časti Nichelino v predmestí Turína.

Celá trasa je čisto rovinatá, okrem prejazdu cez mesto Monferrato v strede pretekov. Tam sa nachádza séria krátkych kopcov. Po nástupe na Pádsku nížinu je posledných 70 km úplne rovinatých. Posledná prekážka – kruhový objazd – sa nachádza 2 kilometre pred šprintérskym koncom. V poslednom kilometri, štyristo metrov pred cieľom, ešte zahrá úlohu mierne ľavotočivá zákruta, po ktorej sa bude musieť ísť naplno až na pásku.

Preteky Miláno – Turín sú v Taliansku najstaršie, konajú sa od roku 1876. Prvé edície mali pevné miesto v marci. V roku 1911 sa presunuli na jeseň, po Druhej svetovej vojne sa až do roku 1975 opäť vyskytovali v prvej tretine kalendára. V modernej histórii si však vybudovali povesť ako posledná príprava pred posledným monumentom sezóny, vrchárskym Okolo Lombardie, ktorý sa tento rok koná už 15. augusta.

V stredu sa v danej oblasti predpokladá iba mierny vietor a teploty by mali 29 stupňov Celzia, čo je oveľa príjemnejšie ako na nedávnych pretekoch Strade Bianche.

Profil Miláno – Turín 2020:

milano turin profil
zdroj: milanotorino.it

Tímy a program Miláno – Turín 2020:

Ide o preteky kategórie Pro (bývalé s označením .HC). Účasť pre World Tour tímy nie je povinná, ale aj tak sa na štart prihlásilo až 14 z nich. Hlavne kvôli tomu, že ide o jednu z mála príležitostí otestovať svoju pretekársku šprintérsku rýchlosť. K nim sa pridali Pro celky Alpecin-Fenix, Androni Giocattoli – Sidermec, Bardiani-CSF-Faizanè, B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM, Circus – Wanty Gobert, Gazprom – RusVelo, Team Arkéa Samsic a Vini Zabù – KTM.

Slovensko bude mať zastúpenie len v podobe Petra Sagana (BOH).

Preteky bude vysielať televízna stanica Eurosport 1 v stredu 5. augusta od 17:00. Predpokladaný dojazd je o 18:15.

Favoriti Miláno – Turín 2020:

Do zoznamu favoritov uvádzame, prirodzene, najrýchlejších mužov pelotónu. Začneme s najlepším šprintérskym vlakom na svete tímu Deceuninck – Quick Step. Ten povedie írsky majster Sam Bennett (BOH). Po odchode z Bory sa šprintérovi zatiaľ darí. Vyhral hneď pri svojej prvej príležitosti v sezóne na Tour Down Under. Poslednýkrát sa predstavil atypickým sólo útokom v 4. etape Vuelta a Burgos. Skúsení elitní rozbiehači Michael Mørkøv (:dqt:), Shane Archbold (:dqt:) a Yves Lampaert (:dqt:) robia z Bennetta hlavného muža pretekov.

Sam Bennett vo 4. etape Vuelta a Burgos
Sam Bennett na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Caleb Ewan (:lts:) bol vlani popri Bennettovi najlepším šprintérom sveta. Od Paríž – Nice nepretekal a jeho forma je otázna.

Fernando Gavíria (:uae:) počas koronaprestávky úspešne prekonal Covid-19 a v prvých pretekoch po pauze senzačne ovládol etapu v Burgose. Roly rozbiehača sa v poslednej sezóne zhostil Alexander Kristoff (:uae:), ktorý vie dobre zašprintovať aj sám. Vyššie spomínaná trojica lídrov patrí popri nezúčastnených Ackermannovi a Groenewegenovi k absolútnej svetovej špičke. Zo začiatku sezóny však ešte nohy nemusia zapracovať najlepšie.

Fernando Gavíria víťazí na Vuelta a Burgos
Fernando Gavíria na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/OsamuSuzuki3

Po útrpnom Strade Bianche si ďalšie závodné kilometre odkrúti Peter Sagan (BOH). Slovák pomaly naberá formu na ostré double Tour – Giro v septembri a októbri. Po konci Turína budeme však vidieť, či má už rastúcu formu a bude schopný atakovať víťazstvo na Miláno – San Remo. Sagan si dlhodobo vie poradiť aj bez vláčika, v posledných kilometroch ho však do pozície môžu vložiť Daniel Oss (BOH) alebo Gregor Mühlberger (BOH). Poradí si Sagan aj so šprintérmi, ktorí majú väčšinou vyššiu absolútnu rýchlosť? Jednodňové šprintérske preteky sú zradné a pri dlhom, chaotickom a neprehľadnom špurte by mal mať navrch Žilinčan.

Sagan pred Strade Bianche
Sagan pred Strade Bianche | zdroj: twitter.com/stradebianche

Za Groupama – FDJ bude šprintovať Arnaud Démare (FDJ). V lietajúcej forme je čerstvý víťaz zo Sieny Wout van Aert (:tjb:). Ten vie predviesť kvalitný dlhý šprint, stačí sa pozrieť na jeho vlaňajšie víťazstvo na Tour de France, kde po ťažkom priebehu zdolal aj také mená ako Viviani, Sagan či Ewan.

Podobne ťažký priebeh by si želal Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix). Holanďanovi prvá klasika sezóny nevyšla, do Turína však putuje rovnako nazbierať kilometre do nôh.

Domáci Matteo Moschetti (:tfr:) sa dostáva späť do pretekov po zranení zo skorej časti roka. Predtým ešte stihol vyhrať jednorazové podujatia na Malorke. Talentovaný Talian čoraz viac presakuje do šprintérskej elity a najbližšie to môže ukázať práve tu. Na začiatku sezóny sa víťazne darilo Nacerovi Bouhannimu (Arkea Samsic). Čisto rovinatý profil je jedinou zbraňou Jakuba Mareczka (:ccc:).

Finálnu štartovú listinu si môžete pozrieť na tomto odkaze

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár