Strade Bianche: Van Aert sa konečne dočkal víťazstva po brutálnom priebehu

Strade Bianche 2020
Wout van Aert

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Wout van Aert (:tjb:) vyhral Strade Bianche 2020. V prvých pretekoch World Tour skončil po akčnom priebehu druhý Formolo (:uae:) a tretí Schachmann (BOH).

Čakanie na začiatok World Tour pretekov sa skončil. Dnes sa konala jednodňovka najvyššej kategórie. Mimoriadne obľúbené Strade Bianche má síce iba 14. ročník a 184 kilometrov, no srdcia fanúšikov a jazdcov si získali skrze 63 km sektorov s prašnými a šotolinovými cestičkami v Toskánsku. Tie vytvorili kopcovitú trasu, kde sa nastúpalo tritisíc výškových metrov na krátkych, no strmých stúpaniach. Preteky prajú jednak klasikárom, ale aj výbušným vrchárom.

Začiatok aj štart sa odohral v meste Siena. Víťaza privítalo stredoveké námestie Piazza del Campo. Na severe Talianska dnes bolo veľmi horúco. Teploty okolo 37 ºC boli veľkým strašiakom pre všetkých. Okrem správnej formy získanej na takmer štvormesačnom tréningu tak bolo mimoriadne dôležité správne zásobovanie a dodržovanie pitného režimu.

Profil Strade Bianche:

profil Strade Bianche
zdroj: strade-bianche.it

Skorý únik a prvé sektory

Bezpečnostné pokyny sa snažil dodržiavať každý, masky, odstupy pri rozhovoroch a konzervatívny prístup fanúšikov prispel k pokojnému štartu. Začiatok sa niesol v nervozite, veď pre väčšinu pelotónu to bol prvý štart od polovice marca. Preto došlo k pádom, no prvé strety nikoho o preteky nepripravili.

Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) zaútočil najskôr, Van Kessel (Wanty-Gobert) sa za ním neudržal a Švajčiar tak prvú časť pretekov bol na čele sám. Do stíhacieho úniku sa dostali Nicola Bagioli (Androni Giocattoli-Sidermec), Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), Benjamin Declercq (Arkéa-Samsic). Najprv si ich pelotón nechcel nechať ujsť, preto sa cez prvé šotolinové sektory držala štvorica na minútovom náskoku. Po odjazdených 60 km sa situácia upokojila a Pellaud bol na čele sám s dvomi minútami na trojicu z prokontinentálnych tímov, ktorá mala na pelotón náskok dvoch minút.

Pelotón na Strade Bianche
zdroj: twitter.com/StradeBianche

Zvýšenie tempa, útoky a pády

85 km pred koncom sa 27-ročný Pellaud priblížoval k pelotónu, ktorý pridal na tempe. Predtým tlačili na hlavnú skupinu hlavne Julian Alaphilippe (:dqt:), Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) a Daniel Oss (BOH). Na 78. kilometri pred cieľom zaútočili Bob Jungels (:dqt:), Marcus Burghardt (:bmt:) a Lawson Craddock (:efd:) a vzdialili sa na 30 sekúnd od balíka. Pellaudovemu pokusu definitívne odzvonilo.

70 km pred páskou sa odohral hromadný pád. Spadli v ňom napríklad Vincenzo Nibali (:tfr:) alebo horúci favorit Mathieu van der Poel. Na štrkovom sektore Alaphilippe dostal defekt. Nikomu sa nič nestalo a tieto esá štartovej listiny sa dostali naspäť do hlavnej skupiny. Na méte 60 km do cieľa ostávala pred jazdcami už iba štvorica gravelových sektorov. Hlavný balík sa zmenšil už iba na 25 jazdcov, boli v ňom všetci favoriti a všetky pokusy o útok boli neutralizované.

Pád bol údajne zapríčinený stretom áut tímov Bora a Astana.

Zlé správy prišli pre tím Sunweb. Práve v týchto momentoch, v ktorých sa tempo začalo zvyšovať a prichádzali prvé útoky, museli odstúpiť obaja lídri stajne – Tiesj Benoot (:sun:) a Søren Kragh Andersen (:sun:).

O pár kilometrov zaútočil Simon Clarke (:efd:). Vybralo sa za ním pár jazdcov. Z nich najdlhšie po dostihnutí Austrálčana vydržal Gogl (:ntt:), no aj ten bol 51 km pred finišom pohltený favoritmi.

Ataky favoritov, masívna selekcia

Na kopci Monte Sante Marie zvýšil tempo Alaphilippe. Presne 50 km pred cieľom nastúpil Jakob Fuglsang (AST), ktorý nasledoval útok Davide Formola (:uae:). Dánsky jazdec Astany sa onedlho osamostatnil a mal pred sebou dlhú cestu do Sieny. V skupine favoritov za ním nemali cyklisti sily na odpoveď. Odpadli z nej Alaphilippe Michal Kwiatkowski (:ins:). Po páde nevyzeral najlepšie ani Van der Poel a tiež stratil kontakt s hlavnými mužmi. Alaphilippe a Van der Poel dnes bojovali s defektmi a po svojich zvýšených výkonoch na krátkych kopcoch stratili energiu.

Strade Bianche
Skupina favoritov | zdroj: twitter.com/StradeBianche

Za Fuglsangom sa sformovala skupina, v ktorej boli Max Schachmann (BOH), Greg Van Avermaet (:ccc:), Alberto Bettiol (:efd:), Davide Formolo (:uae:) a Wout van Aert (:tjb:). Na dlhých štrkových sektoroch sa to poriadne šmýkalo, teplo už vyžmýkalo mnoho síl veľkých favoritov. O víťazstvo si to 42 km pred koncom mali rozdať už len títo borci, keďže Fuglsanga dostihli. Pracovali hlavne talianski zástupcovia v skupine Bettiol – Formolo. Všetci po extrémnom počasí vyzerali veľmi unavení

Peter Sagan (BOH) dnes nemal správne nohy na udržanie sa vo vedúcej skupine po šialenom tempe, ktoré panovalo od poslednej sedemdesiatky kilometrov. Nádeje jeho tímu stále držal nemecký majster Schachmann.

Minútu a 35 sekúnd na vedúcu partiu strácali Zdeněk Štybar (:dqt:), Brent Bookwalter (:mts:) a Michael Gogl (:ntt:). Do cieľa vtedy ostávalo 36 km. Treťou grupou na toskánskych cestách bola formácia G. Izagirre (AST), Vliegen (Wanty-Gobert), Pogačar (:uae:), Ulissi (:uae:), Rosa (Arkea Samsic) a Kwiatkowski (:ins:).

Po silných bolestiach ľavej ruky musel odstúpiť Vincenzo Nibali (:tfr:). Talian doplatil na spomínaný hromadný pád, ktorý dnes pripravil o pozície viacerých.

Posledných dvadsať km a posledný sektor Strade Bianche

Predná skupina pekne spolupracovala, každý sa striedal na čele. Zároveň sa však takticky pripravovala na vzájomný súboj. 21 km pred páskou svoje šťastie vyskúšal Schachmann a ostro zaútočil. Na jeho koleso sa ihneď nalepil Van Aert. Predposledný štrkový sektor bol už príliš pre Van Avermaeta, ktorý odpadol z čela. Fuglsang bol veľmi aktívny a tvrdým tempom spojil vedúcu päticu.

Akčné preteky pokračovali nástupom Bettiola. Nikto nechcel doniesť súperov do Sieny, kde by sa muselo šprintovať. Podobne, malé ataky, dlho nevydržali, ale míňali sily konkurentov.

Zo zadnej skupiny sa odpútal Štybar, ktorý vyzeral veľmi dobre a spustil stíhaciu jazdu za vedúcimi pretekármi. Čechovi však chýbala minúta, dostihol odpadnutého Van Avermaeta, ale na návrat do hry to nevyzeralo.

Posledný úsek so šotolinou priniesol silový nástup Van Aerta nastúpaní Le Tolfe, 13 km pred finišom. Belgičan si vytvoril desaťsekundový náskok. Veľký nástup odstavil Fuglsanga, ktorý už nestačil. Cyklokrosára na čele stíhali Bettiol, Formolo a Schachmann.

Van Aert si privlastnil Sienu

Van Aert dával do svojej sólo jazdy všetko. Za ním tlačili Formolo a Schachmann, Bettiol sa ocitol v kríze a zrazu bol na štvrtej priečke pretekov. Medzera sa dlhé kilometre držala na hranici 12 sekúnd.

Pre Wouta van Aerta ostávalo iba brutálne finále cez ulicu Via San Caterina na námestie v Siene. Maximum v stúpaní bolo až 19 percent. Líder Jumbo-Visma sa tam dostal s 20-sekundovým náskokom a udržiaval tempo z posledných síl, kolísal sa zo strany na stranu, ale už ho nič nemalo odstaviť od vytúženého víťazstva.

Profil finále:

Posledné 3 kilometre Strade Bianche
zdroj: strade-bianche.it

Wout van Aert vyhral Strade Bianche 2020. Po zrýchlení na úzkej uličke si druhé miesto zaistil taliansky majster Formolo, nemecký šampión Schachmann došiel tretí. Toskánsky jazdec Bettiol konečne odjazdil kvalitné Strade Bianche a skončil na štvrtom mieste. Fuglsang bol piaty. Štybar dnes ukázal dobré nohy, ale minul finálnu selekciu vyše 50 km pred cieľom.

O tvrdosti 14. ročníka Strade Bianche hovorí už len to, že prvého a desiateho jazdca delilo od seba vyše sedem minút.

Predpokladaní favoriti ako Van der Poel, Kwiatkowski, Gilbert alebo Alaphilippe skončili s viac ako 10-minútovou stratou v prvej tridsiatke.

Záznam finišu:

Parádny návrat po páde

25-ročný Van Aert získal 12. víťazstvo v profesionálnej cestnej kariére. Trojnásobný cyklokrosový majster sveta na minuloročnej Tour de France škaredo spadol v časovke a takmer šesť mesiacov musel podstupovať rôzne operáciu a prejsť si cez náročnú rehabilitáciu. Ide o najväčšie víťazstvo v kariére na ceste, na ktorej má okrem iného aj etapu zo spomínanej Tour.

Na Strade Bianche 2018, v ďalšom brutálnom ročníku, získal pozornosť cyklistického sveta. Pri svojej prvej účasti na zablatenej trase padal z vysilenia na strmej uličke do Sieny z bicykla, ale uchmatol si famózne tretie miesto. Rovnaký výsledok urobil vlani a tento rok sa mu konečne podarilo zvíťaziť na pretekoch, ktoré ho dostali do výslnia.

Výsledky Strade Bianche 2020:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:4:58:56
2.Davide Formolo (Ita):uae:+ 30
3.Maximilian Schachmann (Ger)BOH+ 32
4.Alberto Bettiol (Ita):efd:+ 1:31
5.Jakob Fuglsang (Den)AST+ 2:55
6.Zdeněk Štybar (Cze):dqt:+ 3:59
7.Brent Bookwalter (USA):mts:+ 4:25
8.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:+ 4:27
9.Michael Gogl (Aut):ntt:+ 6:47
10.Diego Rosa (Ita)Arkea Samsic+ 7:45
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár