Reakcie po Strade Bianche: Van Aert sa bránil útokom, Bora – hansgrohe po defektoch predsa spokojná

Strade Bianche 2020
Pódium Strade Bianche

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Strade Bianche 2020 vyhral Wout van Aert (:tjb:). Belgičan uspel sólo útokom na poslednom štrkovom sektore 13 km pred cieľom v talianskej Siene. Po dvoch pódiách z posledných dvoch ročníkov a ťažkom páde v časovke na Tour de France sa cyklokrosový fenomén fantasticky vrátil do sezóny. 25-ročný jazdec Jumbo-Visma získal doposiaľ najväčšie víťazstvo na jednorazovkách.

Prvé World Tour preteky po pauze mali brutálne podmienky, vysoké teploty a na prašných cestičkách sa tvorili oblaky prachu a šmýkalo sa. Už vyše 50 km pred cieľom sa na čele vytvorila hlavná skupina, ktorá vedela, že bude bojovať o víťazstvo.

Článok s priebehom a výsledkami Strade Bianche nájdete na tomto odkaze

Wout van Aert:

„Počas posledných dvoch edícií Strade Bianche som získal sebavedomie. Nikdy nie je ľahké vyhrať  a v dnešných podmienkach to bolo ešte ťažšie. Robí to moju výhru ešte lepšiu. Je to dôkaz, že som na najvyššej úrovni. Vyhrať Strade Bianche vo veku 25 rokov po cyklokrosovej minulosti považujem za veľký úspech,“ povedal víťaz pre oficiálnu stránku pretekov.

„Možno tam vtedy nebol nikto, koho by som sa mal na poslednom kopci báť. Najlepšou obranou bol útok. Vedel som, že útočiť sa oplatí a najprv som zaútočil na klesaní a na strmej časti som už mal miernu výhodu. Potom to bol súboj muž proti mužovi.“

Trápenie sa Van Aerta v roku 2018 vs. víťazstvo v roku 2020:

Druhý skončil taliansky majster Davide Formolo (BOH), ktorý rovnaký výsledok zobral aj na vlaňajšom kopcovitom monumente Liège – Bastogne – Liège, kde taktiež na pódiu predstihol svojho bývalého kolegu z Bory Schachmanna. Prestupom do UAE ukázal, čoho môže byť v najbližších rokov schopný pri dostatočnej podpore.

Davide Formolo:

Davide Formolo na Strade Bianche
zdroj: twitter.com/StradeBianche

„Boli to krásne preteky. Kvôli teplu som dosť trpel, ale aj kvôli tomu, že som posledný mesiac trénoval v nadmorskej výške. Vždy je tu pekne, možno ľutujem, že som prišiel o víťazstvo, ale druhé miesto je dobrým výsledkom pre tímovú snahu. Teraz sa teším na Miláno – San Remo, ktoré sú inými pretekmi, ale skúsim to aj tam,“ vyhlásil 27-ročný pretekár pre server tímu UAE.

Nemecký šampión Maximilian Schachmann (BOH) výsledkovo zastúpil v pretekoch Petra Sagana (BOH), ktorý ešte nemá víťaznú formu pred ťažkou kombináciou Tour – Giro v septembri a októbri. Tretí muž Strade Bianche Schachmann pôsobil agresívne, útočil, ale ani jeden pokus nebol úspešný. Na ostrom kopci v Siene mal naviac bývalý kolega Formolo.

Max Schachmann:

„Bolo to veľmi ťažké, veľmi náročné a vedel som, že kľúčové bude zvládnuť teplo. Snažil som sa schladiť, prvé štrkové sektory som jazdil veľmi pozvoľne na konci skupiny a videl som, že každý je unavený. Na Santa Maria som cítil, že mám celkom dobré nohy a v poslednej časti som sa o niečo pokúsil. Na Santa Maria som takmer dvakrát spadol, kvôli prachu som skoro nič nevidel. V poslednom sektore som bol opatrný, myslím, že to bola chyba. Van Aert sa vzdialil, skúsil som ho chytiť. To znamenalo, že som minul energiu na šprint, ktorý som nezvládol. Celkovo si však myslím, že to bol dobrý štart do druhej časti sezóny,“ vyjadril sa podľa webu tímu Bora – hansgrohe.

Schachmann už tento rok predviedol skvelé výkony na Paríž – Nice, ktoré vyhral celkovo. V klasikárskej etape vyhral, na dlhých stúpaniach sa držal s najlepšími vrchármi. Prednedávnom predĺžil zmluvu s Bora – hansgrohe. Tím sa aj po dnešku uistil, že má s tímom svetlú budúcnosť.

Enrico Poitschke, športový riaditeľ v Bora – hansgrohe:

„Myslím, že Bora – hansgrohe mala dobrý závod, aj keď to nebol najšťastnejší deň pre nás. Naši lídri dostávali defekty na šotolinových sektoroch. Peter [Sagan] mal defekt, Max [Schachmann] menil bicykle na sektore číslo 6 a nebolo pre neho ľahké sa dostať naspäť. Gregor [Mühlberger] mal problémy s bicyklom, takže nebolo ľahké to všetko zvládnuť. Ostali sme však s hlavou hore, sústredili sme sa a myslím, že sa podarilo. Nanešťastie Maxovi chýbalo vo finále niekoľké síl na stíhanie Van Aerta, ale každý v tíme predviedol dobrý výkon. Myslím, že môžeme byť spokojní s výsledkom a pozerať sa na ďalšie preteky.“

Peter Sagan (BOH) napokon preteky nedokončil. To sa nestalo iba 50 pretekárom, keďže rozostupy v dnešnej brutálnej jednorazovke boli tak veľké, ýe časový limit, ktorý bol 8% z celkovej dĺžky pretekov, väčšina nezvládla. Sagan pravdepodobne nemal ešte ideálnu formu, vypadol zo skupiny favoritov a určite ho zastavil aj spomínaný defekt. Slovák sa v stredu zúčastní na rovinatej edícii Miláno – Turín, o týždeň vyskúša kondíciu na Miláno – San Remo.

Peter Sagan:

„Bolo pekné byť naspäť po toľkých mesiacoch, hlavne na ikonickom závode Strade Bianche, aj napriek nezvyčajným podmienkam. Bolo veľmi horúco a prášilo sa a to urobilo preteky veľmi náročné. Gratulujem Maximilianovi Schachmannovi k tretiemu miestu. Teším sa sa na ďalšie preteky v Taliansku, Miláno – Turín a Miláno – San Remo,“ uviedol Sagan na svojom Facebooku.

Piate miesto bral Jakob Fuglsang (AST). Ten to po minuloročnom druhom mieste opäť skúšal z veľkej diaľky. Keď ho ale hlavní muži dostihli, po rozhodujúcom útoku Van Aerta nemal nárok na udržanie sa vpredu.

Jakob Fuglsang:

„Prehrial som sa a potom bolo ťažké nájsť dobré nohy. Stratil som správny rytmus, ale vtedy sa práve preteky začali. Som rád, že som bol v hlavnej skupine. Ale hru na mačku a myš som dnes nezvládol a ostalo pre mňa piate miesto. Som rád, že som opäť pretekal a chcel by som poďakovať tímu za prácu,“ cituje Dána Wielerflits.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár