8. etapa Giro d’Italia 2021: Victor Lafay získal svoje prvé víťazstvo

Giro d'Italia 2021
Victor Lafay Giro d'Italia 2021

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/1393584946174963714/photo/1

Talianska grandtour dnes pokračovala kopcovitou najjužnejšou etapou celého 104. ročníka. 8. etapa Giro d’Italia 2021 merala 170 kilometrov a pretekárov previedla cez viaceré stúpania, ktoré však neboli prudké, ale zase ani nie krátke. Išlo teda o etapu, v ktorej mal mať únik najväčšie šance na víťazstvo, zatiaľ čo by sa v pelotóne veľmi nebojovalo o celkové poradie, ktoré v 8. etape hájil Maďar Attila Valter (FDJ). Napokon snaha cyklistov dnes vyústila do dlhého boja o tvorbu celodenného úniku. Trval až 60 kilometrov. Až po nich sa vytvorila 9-členná skupina, ktorá to pred pelotónom dotiahla až do samotného cieľa. V ňom sa z výhry napokon tešil mladý Francúz Victor Lafay (COF), ktorý takto získava svoje prvé profesionálne víťazstvo. Na druhom mieste finišoval Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa). Tretí bol Nikias Arndt (DSM).

Záverečné stúpanie

K rozhodujúcim momentom prišlo v záverečnom trojkilometrovom stúpaní, v ktorom Victor Lafay (COF) najprv dostihol osamoteného Giovanniho Carboniho (Bardiani-CSF-Faizane), ktorý zaútočil už 7 kilometrov pred cieľovou páskou. V hre o víťazstvo bol aj Victor Campenaerts (:tqa:), časovkársky motor mu však vyhasol 3 kilometre pred cieľovým priestorom.

Z pelotónu o 5 minút neskôr ako prvý finišoval Joao Almeida (:dqt:). Všetci favoriti prišli pospolu. Peter Sagan (BOH) v závere šetril sily.

 Ako prebiehala dnešná etapa?

8. etapa Giro d'Italia 2021 etapy
profil 8. etapy Giro d’Italia 2021 https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1393446102746152960

Chaotických prvých 60 kilometrov

Vzhľadom na profil etapy veľa cyklistov chcelo byť súčasťou celodenného úniku. Neustále sa teda na bočnom vetre nastupovalo, čo viedlo k tvorbe viacerých početných skupín. V niektorých z nich sa ukázal aj Peter Sagan (BOH) či dokonca Egan Bernal (:ins:), priebežne tretí muž Gira. To len potvrdzovalo paniku, nepokoj a chaos v počiatočnej fáze dnešnej etapy. Dokonca, po 20 kilometroch sa v zadnej odpadnutej skupinke pretekárov ukázal aj ružový Attila Valter (FDJ), ktorého tímoví kolegovia hneď mali prácu vrátiť lídra späť do nepokojného pelotónu.

Nepokoj neupustil pelotón ani na vrchole prvého neklasifikovaného stúpania, na ktorom cyklisti prechádzali krátkym tunelom. V ňom došlo k nepríjemnému pádu, do ktorého bolo zapojených viacero cyklistov. Nič dramatické sa však nestalo. Dramatickejší moment prišiel o pár kilometrov ďalej, kedy sa fanúšikovia dozvedeli, že Caleb Ewan (:lts:), líder bodovacej súťaže, odstupuje z Gira. Dôvodom mala byť údajne pretrvávajúca bolesť v kolene, ktorá znepríjemňovala každé šliapnutie do pedálov.

Únik dňa

Únik sa vyformoval až na konci tiahleho klesania. Naskočili si doň rovinári a šprintéri ako Fernando Gaviria (UAD), Nelson Oliveira (MOV), Kobe Goossens (:lts:), Alexis Gougeard (ACT), Nikias Arndt (DSM), Victor Lafay (COF), Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizane), Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa) a Victor Campenaerts (:tqa:). Postupne si vybudovali trojminútový náskok na pelotón, ktorý bol vedený celkom Groupama – FDJ.

Obrázok
https://twitter.com/TeamDSM/status/1393543242227064832/photo/1

Šprintérska prémia

Prvá z dvoch šprintérskych prémií bola situovaná na vrchole ďalšieho mierneho stúpania v meste Campobasso, kam čelná 9-členná skupina prišla o 5 minút skôr ako pelotón. Ako sa predpokladalo, kolumbijský šprintér Fernando Gaviria (UAD) získal na prémii najviac bodov (12) a priblížil sa tak Petrovi Saganovi (BOH) v hre o cyklámenový dres. Slovák v tejto časti etapy naďalej jazdil v pelotóne. Druhý na prémii bol Alexis Gougeard (ACT), ktorý však v etape mal iné ciele. Tie boli rozhodne spojené s etapovým víťazstvom. Do cieľa však zostávalo ešte viac ako 80 kilometrov a najmä 20-kilometrov dlhé stúpanie Bocca della Selva.

Obrázok
https://twitter.com/giroditalia/status/1393549200529448964/photo/1

Bocca della Selva

Počas stúpania etapa razom stratila iskru a zápal, ktorý bolo cítiť v priebehu prvých 60 kilometrov. Aj čelo pretekov, aj pelotón jazdil vo vychádzkovom tempe. 7-minútový rozdiel bol konštantný. Podobne ako výkon šprintéra Fernanda Gaviriu na stúpaní. Ak by v závere kopca zrýchlil, mohol by sa razom prebojovať do čelných radov súťaže o modrý dres najlepšieho vrchára pretekov. To len v skratke hovorí o „tempe“ etapy. O vrchársku prémiu však celkovo nebol záujem, aj napriek tomu, že Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa) už mal na svojom konte zopár bodov do „modrej súťaže“. Čiaru, označujúcu vrchol stúpania, preťal až na treťom mieste, a teda modrý dres sa do tímu Eolo-Kometa, ktorý ho tak veľmi v prvých etapách bránil, nevráti.

Prémiu vyhral Nikias Arndt (DSM) a na konto si pripísal 18 bodov. Druhý bol Kobe Goossens (:lts:).

Po prejdení vrchárskej prémie na cyklistov čakal tiahly takmer 40-kilometrov dlhý zjazd, v ktorom Fernando spočiatku zaútočil a neskôr sa v zákrute ocitol na zemi. Pádom si spôsobil viaceré krvácajúce odreniny, ktoré mu spočiatku komplikovali návrat do čela pretekov. Napokon ho však dolepil, a teda opäť 9-členný únik jazdil v ústrety boja o zisk etapového vavrína.

Cieľové stúpanie

Boj o etapové víťazstvo sa začal 7 kilometrov pred cieľom, kedy na 2. šprintérsku prémiu zaútočil z čelnej skupiny Victor Campenaerts (:tqa:) a Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizane). 3 kilometre do cieľa Carboni opätovne zaútočil a odpáral tak Campenaertsa. V tom istom momente zozadu zaútočil Victor Lafay (COF) a razom dostihol osamoteného Carboniho na čele. Ten však už nevládal, preto mu Lafay nastúpil a vydal sa tak za svojím prvým etapovým víťazstvom v profesionálnej kariére. Na druhé miesto sa dotiahol Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa), ktorý si dnešnú etapu nepripíše za klobúk, teda prilbu.

V pelotóne, ktorý do cieľa prišiel o približne 5 minút neskôr, nedošlo k výrazným nástupom. Ako prvý z pelotónu došiel Joao Almeida (:dqt:).

8. etapa Giro d’Italia 2021: výsledky

01 Victor Lafay Cofidis04:06:47100
02 Francesco Gavazzi EOLO-KOMETA+ 3640
03 Nikias Arndt Team DSM+ 3720
04 Nelson Oliveira Movistar Team+ 4112
05 Giovanni Carboni Bardiani CSF Faizanè+ 444
06 Kobe Goossens Lotto Soudal+ 58
07 Victor Campenaerts Qhubeka ASSOS+ 01:00
08 Alexis Gougeard AG2R Citroën Team+ 01:54
09 Fernando Gaviria UAE Team Emirates+ 03:04
10 Joao Almeida Deceuninck-Quick Step+ 04:48

8. etapa Giro d’Italia 2021: priebežné celkové poradie

Attila Valter (FDJ) teda udržal ružový dres a naďalej tak píše maďarskú históriu na Gire.

01 Attila Valter Groupama-FDJ31:10:53
02 Remco Evenepoel Deceuninck-Quick Step+ 11
03 Egan Bernal INEOS Grenadiers+ 16
04 Aleksandr Vlasov Astana-Premier Tech+ 24
05 1 Hugh Carthy EF Education-NIPPO+ 38
06 1 Damiano Caruso Bahrain Victorious+ 39
07 1 Giulio Ciccone Trek-Segafredo+ 41
08 1 Daniel Martin Israel Start-Up Nation+ 47
09 1 Simon Yates Team BikeExchange+ 49
10 5 Louis Vervaeke Alpecin-Fenix+ 50

Zajtra je na programe čisto horská etapa, ktorá už môže výrazným spôsobom prehovoriť do celkového poradia. Finišovať sa bude na Campo Felice v nadmorskej výške 1300 metrov nad morom.

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “8. etapa Giro d’Italia 2021: Victor Lafay získal svoje prvé víťazstvo

  1. Poprosím vypnúť autokorekt nakoľko na Gire sa preteká o ružový a nie rúžový dres. Mám rád Vaše články, no toto ma vyslovene irituje, že si autor neprebehne aspoň trochu po sebe, to čo napísal.

Pridaj komentár