8. etapa Giro d’Italia 2022: De Gent ovládol šprint po celodennom úniku

Giro d'Italia 2022

zdroj: twitter.com/giroditalia/status/1525496175679397888/photo/1

8. etapa Giro d’Italia 2022 štartovala v Neapole. Po absolvovaní 153 kilometrov sa cyklisti vrátili do prístavného mesta. Krátke kopce, ktoré znepríjemňovali dnešný deň, vyselektovali pelotón. O víťazstvo v uliciach Neapolu špurtovalo kvarteto po celodennom úniku. Do záveru si najviac síl priniesol Thomas de Gent (:lts:), ktorý preťal cieľ na prvom mieste. Za Belgičanom finišoval Davide Gabburo (Bardiani-CSF) s Jorgem Arcasom (MOV). Maglia rosa udržal Juan Pedro Lopéz (:tfr:). 

8. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: giroditalia.it/en/tappe/stage-8-giro-ditalia-2022-napoli-napoli-procida-capitale-italiana-della-cultura/

Slávnostný štart

Štartové pole sa dnes vydalo na trať krátko po pol druhej. Aj v neapolskej etape sa do ružového dresu obliekol Juan Pedro Lopéz (:tfr:). Jemne zvlnený profil mohol priniesť triumf jazdca z úniku či záverečného šprintu. O denný únik bol veľký záujem.

Početný únik

Hneď po odmávaní ostrého štartu sa od hlavnej skupiny odtrhlo kvarteto pretekárov. Balík takmer hneď spomalil a unikajúci pretekári získavali sekundy k dobru. O celodennom úniku však nebolo rozhodnuté. Prišlo k ďalším nástupom. K pôvodnej štvorici sa postupne dotiahli viacerí pretekári. Atakoval aj jeden z ašpirantov na zisk etapového vavrínu Mathieu Van der Poel (Alpecin Fénix).

Po úvodných 20 kilometroch sa situácia ustálila. Početný únik dnes vytvorilo 21 cyklistov. V skupine figurovali mená ako Thomas De Gent (:lts:), Diego Ullisi (:uae:), Wout Poels (TBV), Guillaume Martin (COF) i Mathieu Van der Poel (Alpecin Fénix).

Nasledujúce kilometre mali nezáživný priebeh. Body na rýchlostnej prémii si rozdelil únik. Hlavné pole držalo skupinu na čele pretekov na dostrel, keď jej doprialo len dve minúty k dobru. Počas celého dňa sa jazdilo vo veľmi rýchlom tempe.

Atak Van der Poela

Ataky vo vedúcej skupine rozprúdil svojím pokusom 47 kilometrov pred cieľom Mathieu Van der Peol (Alpecin Fénix). Holanďan si vytvoril malý odstup, ale o pár kilometrov bol únik opäť pokope. Avšak po niekoľkých pokusoch sa podarilo odpútať pätici Davide Gabburo (Bardiani-CSF), Simone Ravanelli (Drone Hopper – Androni Giocattoli), Thomas de Gent, Harm Vanhoucke (obaja :lts:) a Jorge Aracs (MOV).

Pól minútový náskok sťahoval v skupine prenasledovateľov  Mathieu Van der Peol (Alpecin Fénix). Kilometre ubúdali a na čele sa odohrávala naháňačka dvoch skupín, ktoré delilo tridsať sekúnd. Balík strácal 20 kilometrov pred cieľom už štyri minúty a bolo jasné, že aj dnes spoznáme víťaza z celodenného úniku. Pelotón viedol Trek – Segafredo s ružovým mužom Juanom Perdom Lopézom (:tfr:).

Posledné kilometre

Desať kilometrov pred cieľom mala stíhajúca skupina štyridsať sekundové manko. V balíku zaútočil na maglia rosa Lennard Kämna (BOH). Nemcov pokus však nevyšiel. Záverečné stúpanie využila stíhajúca skupina, ktorá skresala svoje manko na šestnásť sekúnd. Do cieľa to bolo v uliciach Neapolu stále päť kilometrov.

Aj napriek veľkej snahe sa skupiny nespojili. O etapový vavrín si to rozdalo kvarteto v špurte. V dlhom šprinte ako prvý preťal cieľ Thomas de Gent (:lts:). Druhý finišoval Davide Gabburo (Bardiani-CSF) a tretí Jorge Arcas (MOV).

8. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Týždeň na talianskych cestách uzavrie pelotón pred druhým dňom voľna na vrchole stúpania.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár